Jumta dārzi – zaļā zona pilsētvidē

© scanpix

Aizvien populārāk kļuvis arī pilsētā saglabāt mazumiņu dabas zaļuma un augu klātbūtni, taču to ne vienmēr atļauj teritorija ap mājokli. Risinājums šādos gadījumos ir jumta dārzi, ko var ieplānot vēl tikai ēkas tapšanas projektā, kā arī izbūvēt uz jau gataviem jumtiem.

 Par zaļo jumtu popularitāti, tendencēm un tehniskiem risinājumiem stāsta sertificēts jumtu eksperts un SIA Niedru jumti valdes priekšsēdētājs Armands Liede.

– Kas ir jumta dārzi un cik populāri tie ir Latvijā?

– Jaunās arhitektūras tendences ir tādas, ka gribas ieviest pilsētā apzaļumotas zonas. Parasti par zaļajiem jumtiem runājam tad, ja redzam uz jumta augus un zāli, bet šajā jēdzienā ietilpst arī terases, braucamās vai gājēju zonas un stāvlaukumi, kas atrodas virs telpām. Terases un balkoni ir izplatīti privātmāju un daudzdzīvokļu māju arhitektūrā.

– Uz kādiem jumtiem var izbūvēt jumta dārzus?

– Par zaļo jumtu var izveidot jebkuru jumtu, šādi apzaļumot var arī slīpos jumtus. Kā spilgtu piemēru var minēt Triangula bastionu Rīgā vai tirdzniecības centra Olympia stāvo nogāzi. Plakanos jumtus pārvērst par jumta dārziem ir visvienkāršāk. Ja runājam par svaru, ko konstrukcijas spēj izturēt, tas ir no 92 līdz pat 500 kg – viss atkarīgs no tā, cik daudz tiek likts substrāts un cik daudz tas augiem ir nepieciešams, jo tas palielina svaru.

– Kā var iedalīt jumtu dārzus?

– Ir trīs dažādi veidi – ekstensīvie, intensīvie un jauktie. Ekstensīvos var dēvēt par sliņķu jumtiem – tie ir jumti, kur parasti izmanto augus, kas ir mazāk jutīgi pret sausumu un par kuriem nepieciešamas mazākas rūpes. Šiem jumtiem parasti izvēlas sukulentus, lakstaugus un graudzāles, kas pašas ieaug un pavairojas. Jauktie jumta dārzi ir tādi, kuri ietver gan apstādījumu daļu, gan celiņus un atpūtas zonas, – apzaļumotās teritorijas ir jākopj, savukārt pārējās daļas rūpes neprasa. Intensīvajos jumta dārzos izmanto visdažādākos augus, sākot ar zāli un beidzot ar krūmiem un kokiem. Šādi stādījumi ir regulāri jākopj.

– Kas jāņem vērā, domājot par jumta dārza izbūvi? Ar ko jāaprīko ēka?

– Jau projekta sākuma stadijā ir jāsaprot, kas tiks iekārtots – ekstensīvais vai intensīvais jumta dārzs. Tikai no augiem, kas tiks stādīti, un tālākā izmantojuma ir atkarīga darba gaita. Pirmkārt, ir jādomā par svaru un jāizrēķina konstrukcijām atbilstošas slodzes. Otrkārt, ir jāapsver, cik augsti ir jāceļ parapeti, kas ir atkarīgs no tā sauktā «pīrāga» augstuma, – nedrīkst būt tā, ka substrāts ir virs parapeta. Šī ir visbiežāk pieļautā kļūda.

– Pie kādiem speciālistiem jāvēršas pēc palīdzības, vēloties ierīkot jumta dārzu?

– Latvijā pastāv problēma, ka universālo speciālistu ir ļoti maz, jo cilvēkiem, kas darbojas šajā jomā, ir jāzina gan jumtu konstrukciju specifika, gan augu un drenāžas specifika – ļoti daudz nianšu. Pārsvarā šāda veida risinājumus veido ainavu arhitekti vai apzaļumošanas speciālisti, taču dažkārt var rasties problēmas ar prasmi izvēlēties jumta augus. Speciālistu, kas pārzina abas šīs jomas, Latvijā ir ļoti maz, jo šī joma vēl ir salīdzinoši jauna.

– Kādi ir vides un mājokļa ieguvumi, ierīkojot zaļo jumtu?

– Viens no aspektiem ir CO2 kvotas, kas beidzot arī Latvijā sāk kļūt aktuālas. Vēl viena lieta – ja mājai ierīkots zaļais jumts, lietus notekūdeņu īpatsvars uz lietus kanalizāciju samazinās četras reizes. Tas nozīmē – ja ir liels lietus un ēkai ir jebkāds cits segums, viss ūdens uzreiz salīst kanalizācijā vai uz ietves. Ja runa ir par zaļajiem jumtiem, tad pirmajā stundā kanalizācijā nonāks tikai 25 procenti no ūdens, kas nokļuvis uz jumta, – kanalizācija netiek pārslogota, un līdz ar to samazinās plūdu iespējamība. Zaļais jumts turklāt ir arī kā termoregulators, jo augšējais slānis pasargā ēku no pārkaršanas. Līdz ar to sanāk arī ekonomēt uz kondicionieru izmantošanu. Svarīgi piebilst, ka temperatūras svārstības šajā gadījumā nav haotiskas. Tāpat ir arī ziemā, jo sals nesalst cauri zaļajam jumtam. Šeit jau vairs nav runa tikai par sevi, bet par globālu ietekmi uz katru indivīdu.

– Bet vai pastāv kādi riski?

– Ja rodas bojājums, to ir grūti atrast. Bet arī šo risku novēršanai ir risinājums – speciāla membrāna, ko ieklāj zem hidroizolācijas un ar kuras palīdzību ir iespējams atrast pat kniepadatas dūriena izmēra bojājuma vietu. Tas nozīmē, ka vismaz vienreiz gadā, izmantojot speciālu iekārtu, ir vērts apsekot jumtu, lai iegūtu informāciju par bojājumiem. Precīzi noteikt bojājuma vietu uz plakanajiem jumtiem ir praktiski neiespējami, tāpēc šī Smartex sistēma ir aktuāla arī citiem segumu veidiem. Smartex sistēmas priekšrocība ir arī tas, ka tā pagarina hidroizolācijas mūža ilgumu, kas parasti ir apmēram 10–15 gadi, par vismaz divām reizēm.

– Kā noris šādu jumtu kopšana dažādos gadalaikos?

– Ja augsne ir sausa, tai sasalstot un pēc tam atlaižoties, no sakņu sistēmas pazūd ūdens, un tajā brīdī augi izžūst. Risinājums zaļo jumtu gadījumā ir speciālas ūdens uzkrājošās rezervuāra sistēmas, kas ir paredzētas zaļajiem jumtiem vai drenāžām, stāvlaukumiem un gājēju zonām, – tā uztur sevī konkrētu mitruma daudzumu, turklāt zem tās ir ģeotekstils, kas ir pietiekami biezs un arī uztur ūdeni. Ja ilgi ir sausuma periods un pastāv risks, ka drīzumā pārsteigs kailsals, vajadzētu jumtu aplaistīt, lai brīdī, kad uznāks sals, augsne sasaltu jau ar ūdeni. Vēl pie kopšanas jāmin cīņa ar nezālēm – ja mēs gribam redzēt augu klāstu sakoptu, viss, kas ir ieaudzis pats no sevis, ir jāizravē. Zālienam svarīga arī laistīšana.

– Kādus risinājumus zaļo jumtu izveidē piedāvā uzņēmums SIA Niedru jumti?

– Mēs piedāvājam vecākā jumtu ražotāja, vācu kompānijas ZinCo produktus, kas ražo gan substrātus, gan augus, līdz ar to mēs jumta dārza izveidē varam nodrošināt pilnu servisu. Vēl mūsu klāstā ir sakņu droša hidroizolācija no firmas Wolfin. Svarīgi ir arī siltumizolācijas materiāli, piemēram, poliuretāna SPU materiāli, kas tajās vietās, kur ir nepietiekama siltumizolācijas vieta, nodrošina pilnvērtīgu izolāciju ar līdzvērtīgu siltuma atdevi.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Niedru jumti

Armands LIEDE, sertificēts jumtu eksperts un SIA Niedru jumti valdes priekšsēdētājs iesaka:

• izmantojot speciālus balstus, jumta dārzu var izveidot jebkurš pats;

• katram augam un jumta veidam ir atšķirīga pieeja, kas nosaka rezultātu;

• vēloties ierīkot zaļo jumtu, laikus ir jāizdomā, ko tieši vēlaties, jo izveide prasa vairāku speciālistu kopdarbu un arī augi ir iepriekš jāpasūta;

• jumta dārzu var izveidot uz jebkuras ēkas (arī jau esošas), taču ir jāzina/jāparedz konstrukciju nestspēja.

Svarīgākais