Garšaugu dobes jaunumi

smaržīga madara Sterntaler © publicitātes

Dzīve bez garšaugiem noteikti nebūtu tik daudzveidīga un iespējām bagāta. No gada gadā to klāsts kļūst arvien plašāks un daudzveidīgāks: parādās jauni, agrāk vēl neiepazīti augi, bet sen zināmajiem selekcijas rezultātā rodas jaunas, savdabīgas aromātu un garšas nianses, kas tā vien aicina nodoties jauniem kulināriskiem izaicinājumiem.

Arī garšaugu dekorativitāte ir neapstrīdama vērtība – atliek tikai dobē iestādīt ko neredzētu, un efektīgs dārza akcents nodrošināts!

Smaržīgā madara

(Galium odoratum) ‘Sterntaler’

Ziemcietīgs garšaugs ar ārstniecisku iedarbību: uzlabo miega kvalitāti, nomierina. Īsi pirms ziedēšanas ievāktas smaržīgās madaras lapas nelielās devās lieto dažādu dzērienu, augļu sulu, boļu garšas uzlabošanai. Augs piemērots augšanai ēnainās, mitrās vietās.

Kaķaste

(Bulbine frutescens) ‘Medicus’

Nozīmīgs Āfrikas ārstniecības augs. Tā želejveida šūnsulu kā antibakteriālas vielas saturošu līdzekli lieto apdegumu, insektu kodumu, dažādu brūču ārstēšanai. Ar eksotiskajiem, dzelteni oranžajiem ziediem kaķaste katru garšaugu dobi vērtīs dekoratīvu un košu. Mūsu klimatiskajos apstākļos dārza dobēs nepārziemo, to labāk audzēt podos un pa ziemu turēt vēsās telpās.

Citronverbena

(Lippia citriodora) ‘Freshman’

Garšaugs ar atsvaidzinoši patīkamu, izteiktu citrona aromātu. Svaigu vai kaltētu citronverbenu var izmantot kā tējas augu – tā lapiņas iedarbojas gan nomierinoši, gan veldzējoši. Citronverbenas audzēšanai vispiemērotākā ir saulaina vai nedaudz noēnota vieta.

Dzīvības zāle (Gynostemma pentaphyllum) ‘Jiaogulan’

Dziedniecisks, kāpelējošs augs, ko Austrumāzijā dēvē arī par pieclapu žeņšeņu. Dienvidķīnas reģionā, kur cilvēku vidējais mūža ilgums ir 100 gadu, no dzīvības zāles gatavo tēju, ko lieto ikdienā un kurai piedēvē mūžības eliksīra spēku. Ņemot vērā mūsu klimatiskos apstākļus, dzīvības zāli drošāk stādīt kā balkonaugu, ko vēlā rudenī ienes un līdz siltākam laikam uzglabā vēsās telpās.

Rukola

(Diplotaxis tenuifolia) ‘Grazia’

Vēl nesen rukola mums bija jauns un nepazīstams garšaugs, taču pamazām esam to iepazinuši un iemīlējuši. Selekcijas rezultātā tapusi jauna šķirne ar ļoti tumšām lapām un vienmērīgu, kompaktu stāda zarojumu. Salīdzinot ar savām vārdamāsām, šī rukola saglabā savu nedaudz sīvo, pikanto garšu ar riekstu pēcgaršu, taču zied vēlāk.

Stēvija

(Stevia rebaudiana) ‘Sweet Honey’

Visiem jau labi zināmā cukurauga jeb stēvijas šķirne, kas pārsteidz ar sudraboti zaļu lapojumu. Auga saldās lapiņas lieto pie ēdieniem un dzērieniem kā cukura aizstājēju. Augs ir gaismu un siltumu mīlošs, tāpēc to ieteicams audzēt telpās.

Raudene

(Origanum vulgare) ‘Margeritha’

Klasisks itāliešu garšaugs ar smalkām lapiņām, nedaudz nokarenu ceru un sīkiem ziediņiem. Itāļi uzskata, ka šī garšauga nedrīkst trūkt nevienā dārzā, tātad arī nevienā picā! Jaunā selekcionētā šķirne vienlīdz labi augs gan garšaugu dārzā, gan kopā ar citiem sedzējaugiem akmensdārzā vai blakus ziemciešu stādījumiem. Kad zied raudenes, dārzs san kā bišu drava!

Sālsaugs

( Salsola komarovii) ‘Osaka’

Jaunums! Tradicionāls japāņu garšaugs ar iegareni sīkām, biezi kraukšķīgām, sukulentam līdzīgām lapām, kam raksturīga viegli sāļa garša, tāpēc to var droši pievienot ēdienam sāls vietā. Mūsu klimatiskajos apstākļos šis svešzemnieks aug labi, taču, būdams siltumprasīgs augs, ārā var nepārziemot – tas jānes istabā.

Skābene

(Rumex officinalis) ‘Bloody Dock’

Augs, kas nevar palikt nepamanīts: skābene ar maigu garšu un dekoratīvām, skaistām lapām, kuru zaļo pamatni rotā sarkans dzīslojums. Augs, kuru var izmantot gan dekoratīvu stādījumu veidošanai dārzā, gan iestādīt sakņu dārzā blakus parastajām skābenēm, vārīt zupā vai pievienot salātu bļodai.

Japāņu pētersīlis

(Cryptotaenia japonica) ‘Mitsuba’

Apmēram 15 cm augsts daudzgadīgs garšaugs ar gludām lapām, intensīvu garšu un aromātu, izskata ziņā diezgan līdzīgs parastajam pētersīlim. Uzturā izmantojamas gan lapas, gan sakne, gan sēklas. Japānā šī garšauga lapas plaši izmanto floristikā, bet mezglos sasieti kātiņi – tradicionāli japāņu kāzu mielasta galda noformējumi simbolizē veiksmi.

Pupumētra

(Satureja hortensis) ‘Cyrano’

Viengadīgs garšaugs ar tipisku melno piparu aromātu, smalkām lapiņām un sīkiem, gaiši violetiem ziediņiem. Pupumētru vāc pirms ziedēšanas vai tās sākumā. Svaigu garšaugu liek salātos, zupās, izmanto sālījumiem un marinādēm, etiķa aromatizēšanai. Kaltētu, pulverī saberztu pupumētru lieto kā piedevu pie dažādām zupām, mērcēm, gaļas ēdieniem. Jau pats nosaukums vēsta, ka šis garšaugs lieliski papildina pākšaugu ēdienu garšas buķeti. Pupumētra ir pieticīga un ātraudzīga, tai patīk saulaina vieta un auglīga augsne.

Zemeņu mētra

(Mentha specis) ‘Almira’

Nu jau ļoti plašajām mētru varietātēm pievienojas šķirne ar spēcīgi izteiktu zemeņu aromātu un kompaktu augumu. Mētras lapiņas pievieno salātiem, sulām, limonādēm, no tām gatavo aromātisku tēju. Kaltēta mētra papildinās ziemas tēju krājumus, bet vasarā, augot dārzā, noteikti būs smaržu dārza favorīte.

Piparmētra

(Mentha spicata) ‘Yakima’

Piparmētras šķirne ar izteiktu košļājamās gumijas aromātu un kompaktu, spēcīgu augumu. Šai piparmētrai izmantojums gluži tāds pats kā visām citām mētrām, taču, veidojot dārza stādījumu grupas, katras šķirnes piparmētras ieteicams stādīt atstatu vienu no otras, lai labāk var sajust aromāta atšķirīgās nianses.

Olīvzāle (Santolina viridis) ‘Olivia’

Augs ar kompaktu, ļoti dekoratīvu un smalku lapojumu. Spilgti zaļajām, gludajām lapiņām piemīt intensīvs olīvu aromāts. Kulinārijā olīvzāli izmanto dažādu salātu gatavošanā. Garšaugs ir daļēji ziemcietīgs, vislabāk aug saulainā vietā. Tam jānodrošina vienmērīgs mitrums un ilgas iedarbības mēslojums.

Nokarenā mētra

(Satureja douglasii) ‘Indian Mint’

Spēcīgi augošs nokarens augs ar aromātisku smaržu, vismaz pusmetru garie mētras dzinumi lieliski izskatās jebkurā balkonkastē vai iekaramajā podā. Garšaugs, ko var audzēt arī dobē kā sedzējaugu. No mētras aromātiskajām lapiņām pagatavota tēja remdē galvas sāpes. Audzēšanai ieteicams izvēlēties daļēji noēnotu vietu.

Citrontimiāns

(Thymus citriodorus) ‘Limone’

Zaļlapu šķirne, kam piemīt izteikts citrona aromāts. Piemērots audzēšanai kombinācijās ar timiāniem ‘Mysic Lemon’, kam ir dekoratīvs zeltīts lapojums, un ‘Silver Queen’, kas izceļas ar skaisti sudrabainu lapojumu. Garšaugs kulinārijā papildina ēdienu garšas nianses, vislabprātāk aug saulainā vietā, barības vielām bagātā augsnē.

Dievkociņš

(Artemisia arborescens) ‘Samson’

Trīs vienā: dekoratīvs, ārstniecisks un vēl garšaugs! Smalks, sudrabaini pelēks lapojums, rūgtens aromāts un pikanta garša – lielumi, kas raksturo mums tik labi zināmā dievkociņa jauno šķirni. Ja ēstgribas vai gremošanas uzlabošanai svaigs augs pat mazās devās šķiet par spēcīgu, lieto to kaltētu – rūgtenā piegarša pazudīs, garšaugam saglabāsies patīkams pikantums. Daudzgadīgais augs ir siltummīlis, tāpēc tas jāstāda gaišā, saulainā vietā, labi drenētā augsnē.

Pupumētra

(Satureja montana) ‘Bolero’

Ļoti aromātisks, iecienīts viengadīgs garšaugs ar pikantu, spēcīgu aromātu. Kulinārijā to parasti lieto pie pākšaugu, gaļas ēdieniem: gatavojot izmanto visu auga dzinumu, ko pirms maltītes pasniegšanas no ēdiena izņem. Garšaugam vistīkamākā būs saulaina augšanas vieta.

Korejas mētra

(Agastache rugosa) ‘Seoul’

Vēl viens dekoratīvs augs ar violetiem ziediņiem un atsvaidzinošu, intensīvu mētru smaržu – tā ir Korejas mētras šķirne ‘Seoul’. Katrā dārzā vajadzētu ierīkot kaut nelielu relaksācijas stūrīti, kurā augtu dažādas mētras, katra ar savu izteiktu smaržu: viegla rokas pieskāriena vai vēja sabužinātas, tās visu apkārtni pildīs ar prātu un dvēseli nomierinošu aromātu!

Itālijas salmene

(Helichrysum italicum) ‘Aladin’

Garšaugs, kura lapām piemīt izteikti austrumniecisks aromāts – tās smaržo pēc karija. Kompaktais lodveida augs ar sudrabaino lapojumu ir ideāli piemērota piedeva rīsu, gaļas, zivju un siera ēdieniem. Garšaugs, kam nepieciešama saulaina vieta un mērens, vienmērīgs mitrums.

Citronzāle

(Cymbopogon citratus)

‘Tasty Lemon’

Apmēram 90 cm gara, daudzgadīga, veģetatīvi pavairota tropiska zāle, kuras kātiem ir izteikts citronu aromāts. Citronzāle, kurai piemīt arī vesela virkne veselību un pašsajūtu uzlabojošu simptomu, ir neatņemama Āzijas tautu virtuves sastāvdaļa.

Daudzos dārzkopības veikalos atrodamas šī garšauga sēklas, taču gaidīt trīs mēnešus, kamēr citronzāle izdīgst, sāk attīstīties un ieaugt, nav nemaz tik viegli. No jaunstāda izaudzēts garšaugs noteikti būs spēcīgāks, veselīgāks, mūsu klimatiskajos apstākļos iedzīvoties spējīgāks.

***

NODERĪGI

Garšaugu stādus piedāvā:

• SIA Gulbenes Baltā Pils – Gulbene, Brīvības iela 12; mob. t. 29368621;

• Sia Ints un Co – Bauskas rajons, Dārzniecība, Gailīšu pag.; mob. t. 29187227;

• SIA Maijas dārzs – Smiltene, Kalna iela 2; mob. t. 29412451, 26557339;

• Vita Bonka – Ogres raj., p/n Tīnūži, «Mežcīruļi», mob. t. 29387201;

• Z/s Jaunās Čūreikas – Dobeles raj., Ukru pag., mob. t. 29215549;

• SIA Onava – Bulduri, Ganību ceļš 1/3; (garšaugu jaunstādu mazumtirdzniecība nelielos apjomos iespējama puķu kioskā Viestura ielā 6; tālr. 67754550); vairāk informācijas www.onava.lv.

Svarīgākais