Zīdaste atlidojusi

© F64

Ideju iesaka māksliniece, dizaina aksesuāru salondarbnīcas Burleska saimniece Agnese Vaļiniece.Putnu dzīvi vērot no attāluma vienmēr ir interesanti un aizraujoši: vieni atlaižas, citi aizlaižas, vēl citi cītīgi knābā maizes drupačas vai noskaidro attiecības ar kaimiņiem...

Taču pietiek pat ar vismazāko kustību, un viss lidoņu bars, spārnos pacēlies, ir prom. Ja kādu putniņu vienmēr gribas savā tuvumā, to var uzzīmēt uz loga rūts. Pat veselu putnu dārzu var noorganizēt!

MATERIĀLI

• Window Art krāsas stikla, spoguļu, flīžu un citu gludu virsmu dekorēšanai

• sev tīkamu putnu attēli vai fotogrāfijas no grāmatām, žurnāliem

• caurspīdīgas dokumentu mapītes vai plēve

• dažādu diametru metāla uzgalīši

• lupatiņa roku slaucīšanai

1. Izvēlas spārnoto ciemiņu skaistākos portretējumus, ieliek tos caurspīdīgajās dokumentu mapītēs. Bilde, kas ir zem plānās plēvītes, patiesībā kalpo tikai kā špikeris – savas mākslinieciskās dotības katrs var attīstīt pēc sirds patikas. Zīmē sev tīkamu putnu siluetus: sāk ar siluetu kontūras apvilkšanu.

2. Aptuveni pēc divām stundām, kad kontūru līnijas nožuvušas, visu zīmējumu piepilda ar krāsām. Ja gribas iegūt košu un gleznainu attēlu, krāsas var jaukt un kopā pludināt uzreiz. Ja ir vēlme iegūt izteikti dekoratīvu vai stilizētu putna attēlu, katras atsevišķas krāsas laukumam vajadzētu ļaut nožūt.

3. Kad visi putni uzzīmēti un izkrāsoti, vismaz 24 stundas tiem jāļauj žūt.

4. Kad krāsa pavisam nožuvusi, zīmējumu, sākot no vienas malas, uzmanīgi noņem no plēvītes – tas bez problēmām viegli atdalās.

5. Ar roku viegli piespiežot, krāsainos, pašlīmējošos putnu zīmējumus pielīmē pie loga stikla.

PADOMI

• Var zīmēt arī uz caurspīdīgas plēves gabaliem vai tieši uz loga stikla, tikai, uz stikla zīmējot, krāsa jāklāj ļoti uzmanīgi un jāraugās, lai tā nenotek.

• Lai iegūtu izteiksmīgu zīmējumu, tam, izmantojot maza diametra uzgalīti, ko uzliek krāsas tūbiņai, pēc nožūšanas var pārvilkt atkārtotu kontūras līniju.

• Nav jābaidās, ka zīmējums uz loga rūts paliks mūžīgi. To viegli var noknibināt vai pārlīmēt cituviet. Vienīgi, ja laukā ir liels sals, zīmējums kļūst trausls, noņemot tas var salūzt.

Svarīgākais