Zaļā oāze dzīvojamajai istabai

Sansevjēra (Sansevieria trifasciata) © Nra arhīvs

Parasti dzīvojamā istaba ir telpa, kur kopā pulcējas visa ģimene. Pieaugušie šeit atpūšas, bērni rotaļājas, un katrs grib justies ērti un komfortabli. Tā iegājies, ka dzīvojamā istaba mājā ir tieši tā vieta, kur atrodas visvairāk istabas augu, – tie rada patīkamu mikroklimatu un mājīgu vidi.

Dzīvojamajai istabai jeb viesistabai parasti atvēl vislielāko, visgaišāko telpu, līdz ar to tajā var audzēt vairāk telpaugu, ko iespējams izvietot atsevišķās grupās vai apvienot skaistā kompozīcijā. Augus izvēloties un kombinējot, jāņem vērā to prasības pēc gaismas, temperatūras, mitruma, augsnes substrāta un barības vielām. Telpaugus stāda tiem atbilstoša lieluma dekoratīvos podos, ko vizuāli pieskaņo telpas interjeram. Lai telpā paaugstinātu gaisa mitrumu, augu tuvumā vai starp tiem var novietot telpas strūklaku vai izveidot nelielu ūdens kaskādi. Ja vien ļauj telpas parametri, viesistabu var paplašināt ar izeju uz terasi, verandu vai ziemas dārzu. Desmit ieteicamie augi.

Sansevjēra (Sansevieria trifasciata)

Izturīgo un pieticīgo sansevjēru tautā dēvē par līdakasti. Tās šķēpveida lapas var sasniegt metra un vairāk augstumu. Sansevjēra zied sīkiem zaļganbaltiem, ļoti smaržīgiem ziediņiem. Ir pazīstamas daudzas auga sugas un šķirnes, no kurām vispopulārākā ir svītrainā sansevjēra. Augu var novietot gaišā vietā vai pusēnā, tā labi pacieš telpas sauso gaisu. Laista tikai tad, kad substrāts sažuvis. Jālaista uzmanīgi: labāk mazāk nekā pārliet! Uz poda paliktņa sakrājies ūdens jānolej, jo vēsās telpās un mitrā zemē var sākt pūt auga saknes. Sansevjēru baro ar kaktusiem paredzēto mēslojumu. Pārstāda tikai tad, kad augšanas apstākļi kļūst ļoti spartiski un auga saknēm podā vairs nav vietas. Pavairo ar ceru dalīšanu.

Stefanote (Stephanotis)

Bagātīgi ziedošs telpaugs ar garām, spīdīgām lapām un spēcīgu, kāpelējošu stumbru, kam nepieciešams balsts. Spēcīgi smaržojošie zvaigžņveida krēmbaltie, vaskainie ziedi parādās vasarā. Parasti augs nopērkams, jau apvīts ap stieples cilpu. Necieš krasas temperatūras svārstības, augs prasa nemainīgi vēsus augšanas apstākļus, kas nepārsniedz 16 grādu temperatūru. Patīk spilgti apgaismota vieta, bet ne tieši saules stari. Augsnei visu laiku jābūt mitrai. Ziemā laista reti, laiku pa laikam rasina lapas.

Dracēna (Dracaena fragrans)

Dracēnas ir populāri soliteraugi, kas nodrošina iespaidīgu un pievilcīgu akcentu dzīvojamajā istabā. Lielākā daļa dracēnu ir vairāku sugu un šķirņu palmveida augi, kas atšķiras ar stumbra un lapu rozešu izkārtojumu, bieži tiek jaukti ar kordilīnēm. Ir viegli un grūti audzējamas dracēnas. Trīs viegli audzējamas dracēnu sugas: Draceana marginata, Draceana draco un Cordyline australis. Smaržīgā dracēna ir spēcīgs augs, kam spēcīga stumbra galotnē ir spīdīgu ap 10 cm platu lapu rozete. Ir šķirnes ar dažādas toņu intensitātes svītrām uz lapām. Augs mīl vidēju siltumu, gaišu, nedaudz noēnotu vietu (ideāli, ja aug pie austrumu vai rietumu puses logiem). Augsnei visu laiku jābūt mitrai, ziemā laista mazāk, bet neļauj tai iežūt. Regulāri rasina lapas. Veciem, izvirtušiem augiem nogriež galotnes.

Dīfenbahija (Dieffenbachia)

Iecienīts telpaugs savu dekoratīvo lapu dēļ. Zināmas vairākas auga sugas un šķirnes. Vajadzīga gaiša, silta telpa ar paaugstinātu gaisa relatīvo mitrumu. Lapas bieži jārasina ar mīkstu ūdeni. Agrā pavasarī jāsargā no tiešiem saules stariem – turot uz palodzes, var apdegt auga lapas. Dīfenbahija necieš caurvēju – jāuzmanās, atverot logu un vēdinot telpu. Augu laista vienmērīgi, nedrīkst pārliet (īpaši, ja telpa ir vēsa – var nopūt saknes). No marta līdz oktobrim reizi desmit dienās mēslo ar zaļajiem telpaugiem paredzēto komplekso mēslojumu. Agrā pavasari kompleksajam mēslojumam vairāk jāsatur slāpekļa (N), rudens pusē – fosfora (P) un kālija (K). Ar slāpekli nedrīkst pārmēslot – lapām zudīs krāsainība. Dīfenbahijas piensula satur indīgas vielas. Ģimenēs, kur ir mazi bērni, no tās labāk atteikties!

Spatifila (Spathiphyllum)

Mūžzaļš lapu un ziedošs telpaugs, kura ziedkopa sastāv no krēmkrāsas vālītes ar sīkiem ziediņiem un baltas seglapas. Pazīstamas daudzas sugas un šķirnes, augi ar mini, midi un maksi formām. Spatifilai vajadzīga silta telpa: visu gadu 18–25 grādu temperatūra. Ziemā augu nedrīkst turēt uz aukstas palodzes vai pie pavērta loga. Pavasarī jāsargā no tiešiem saules stariem – nepieciešams ēnojums, taču, augot pārāk tumšā vietā tālu no loga, augs stīdzēs. Spatifilai patīk paaugstināts gaisa relatīvais mitrums – to var rasināt, tikai ūdens nedrīkst skart ziedu. Miera periodā no oktobra līdz janvārim laista mazāk. Jālaista mēreni, nedrīkst iekaltēt. Lai bagātīgi ziedētu, reizi nedēļā dod komplekso mēslojumu ar paaugstinātu fosfora saturu.

Kordilīne (Cordyline)

Skaists telpaugs siltām viesistabām. Galotņu kordilīne ir ar plati lancetiskām lapām uz gariem kātiem, šķirnei ‘Red Edge’ir sarkanbalti svītrainas lapas, ‘Tricolor’ ir trīskrāsu lapas. Jaunu kordilīni nelielā kompozīcijā var izmantot kā centrālo augu. Augs viegli kopjams, tam nepieciešama minimāla uzmanība. Novieto gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros. Vajadzīgs siltums un vienmērīgs gaisa mitrums – augs bieži jārasina, tikai jāraugās, lai lapu žāklēs nekrājas ūdens. Nedrīkst pārlaistīt, lai gaļīgās saknes nesāktu pūt. Vēsumu mīlošo kordilīni ziemā laista reti un maz. Mēslo ar telpaugiem paredzēto kompleksā mēslojuma barības šķidrumu.

Šeflēra (Schefflera)

Atkarībā no sugas un formas izšķir vairākas šeflēru šķirnes, taču visi šie augi ar lietussargam līdzīgām lapām veido vai nu spilgti zaļu, vai zeltainiem lāsumiem klātu lapotni, kas efektīgi izskatās, novietota uz tumša fona vai kombinācijā ar citiem augiem. Šeflēras nav grūti audzējamas. Tām nepieciešams vidējs siltums (minimālā temperatūra ziemā 12,5 grādi), spilgta gaisma, bet ne tieši saules stari. No pavasara līdz rudenim augu laista bagātīgi, ziemā – paretam. Bieži rasina lapas. Ik pēc diviem gadiem pavasarī augu ieteicams pārstādīt.

Strelīcija (Strelitzia)

Telpās parasti audzē karalisko strelīciju, kurai ļoti krāšņie ziedi, ieskauti lielās lapās, parādās pavasarī un ziednešu galotnēs turas vairākas nedēļas. Strelīcija prasa pacietību (jaunie augi sāk ziedēt 4.–6. gadā) un daudz vietas, jo var sasniegt vairāk nekā metra augstumu. Viegli audzējama. Tai nepieciešams vidējs siltums (ziemā 12–15 grādi), iespējami daudz gaismas, bet ne tieši saules stari. Augu salaista bagātīgi, tad augsnes virskārtai ļauj izžūt. Ziemā laista reti. Laiku pa laikam rasina lapas. Jaunus augus pārstāda pavasarī.

Filodendrs (Philodendron scandens)

Kāpelējošs telpaugs ar varenu augumu un lielām, ādainām, tumši zaļām lapām. Tam nepieciešams stingrs balsts, kas notīts ar sūnām vai kokosšķiedru. Piemērots vidēja lieluma telpai. Augšanai vajadzīgs vidējs siltums (pacieš pat 10 grādu temperatūru). Jāsargā no tiešiem saules stariem, kāpelējošais filodendrs atšķirībā no citiem sugas eksemplāriem labi aug arī ēnainos apstākļos. Ziemas periodā substrātu uztur viegli mitru, nepārlaista. Pārējā gada laikā laista bagātīgi un regulāri. Vasarā un ziemā apkurinātās telpās uztur mitru gaisu, podu apliekot ar mitru kūdru un regulāri rasinot lapas. Apgriežot stumbru, uz tā veidojas jauni zari un augs ātri ataug.

Araukārija (Araucaria)

Mūžzaļš skujkoks, pazīstams arī ar nosaukumu – istabas egle. Valdzina ar saviem simetriski novietotajiem zaru mieturiem un mīkstajām skujām. Vēlama vienmērīgi plaša un gaiša vieta, bet ne tieši saules stari. Novietota kādā telpas stūrī, araukārija augs šķība, jo lieksies uz gaismas pusi. Ziemā labāk jutīsies gaišā, bet vēsā vietā. Laista mēreni ar mīkstu ūdeni – nedrīkst iekaltēt. Ziemā laista mazāk. Rasina iespējami bieži. Mēslo ar 0,1% barības šķīdumu, kas nesatur kalciju. Var izmantot rododendriem paredzēto mēslojumu.

PADOMS

• Dzīvojamās istabas telpaugu kompozīcijai izvēlas savstarpēji saderīgus augus ar līdzīgām augšanas un kopšanas prasībām. Kompozīciju sāk veidot ar pirmās pakāpes – visaugstāko, centrālo augu. To novieto nedaudz uz vienu pusi no trauka vidus. Nākamo stāda par vienu trešo daļu zemāku augu, tad – vēl zemāku krāšņi ziedošu, ar izteikti dekoratīvām lapām apveltītu vai nokarenu augu.