Pasaku dārzs

© F64

Ventspilnieces Jeļenas Grišinas dārzs atgādina pasaku. Rāmās vasaras dienās bez krāšņiem ziediem un kupliem košumkrūmiem to veido arī akurāti bruģēti celiņi un cakainām mežģīnēm un izšuvumiem rotātas dārza mēbeles.

 Pati saimniece uzskata, ka piemājas dārzs ir viņas miera osta, kur piepildīt skaistākās daiļdārzniecības fantāzijas un sagaidīt savus mīļos.

Dārza saimniece atzīst, ka visskaistāk un košāk viņas lolojums izskatās pašā vasaras pilnbriedā, taču Jeļenas darba rūpīgums nav noslēpjams pat agrīnās rudens dienās – rūpīgi iekoptais zāliens, zeļošie rožu krūmi un omulīgi iekārtotie atpūtas stūrīši pašā dārza dziļumā vēstī par saimnieces mīlestību pret dārza darbiem un sakoptu vidi ap sevi.

Rūpes par puķēm un apstādījumu veidošana ventspilniecei ir patikusi vienmēr. Pirms dārza iekopšanas ap namu J. Poruka ielā viņa aktīvi rosījusies ģimenes vasarnīcā, bet nu jau apmēram piecus gadus Jeļenas dārzs zeļ pie pašām namdurvīm. «Sākumā bija ļoti grūti šeit kaut ko iekopt, jo zeme ir diezgan smilšaina un nebija pārliecības, ka šeit vispār kaut kas augs,» saimniece neslēpj rūpes. «Bet pamazām, pamazām viss veidojas un top.»

Katra dārzā redzamā dobe un detaļa ir pašas Jeļenas fantāzijas un darba auglis. «Citi mani uzskata par traku, bet katra dobe ir manis pašas rakta un veidota, nevienam citam neļauju dārzā neko darīt. Tas ir mans lielākais vaļasprieks. Pirmoreiz dārza lietām pievērsos, kad man bija 27 gadi un mēs ar vīru iegādājāmies vasarnīcu. Tad arī lēnām sāku ar to aizrauties, lai gan ne mana mamma, ne vecmāmiņa nav ar to nodarbojušās,» Jeļena stāsta. Viņa neslēpj, ka viņai ļoti patīk kārtīga un skaista vide, kurā atrasties, tāpēc arī pagalmā tiek uzturēta tikpat liela kārtība kā jebkurā dzīvojamā istabā. «Man gribas, lai šeit ir skaisti tāpēc, ka vasarā es lielāko dienas daļu pavadu tieši ārā,» teic saimniece. Ne velti čaklās dārznieces pūles tiek novērtētas arī pilsētas mērogā – aizgājušajā vasarā dārzs ieguvis 1. vietu sakoptāko sētu konkursā Pilsētas rota – 2012.

Vērienīgos apstādījumus veido daudzveidīga, pašas saimnieces izraudzīta kolekcija, kas sastāv no visdažādākajām puķēm. Dārzā var redzēt krāšņus liliju ziedus, košas vasaras puķes, dekoratīvus pelargoniju statīvus, kā arī ziedu karalienes rozes, kuru Jeļenai ir vairāk nekā 100. «Man patīk visas puķes un, aizejot uz tirgu, gribas arvien nopirkt ko jaunu. Nevar par mīļāko nosaukt kādu konkrētu, jo katram augam ir savs skaistais ziedēšanas laiks, kad tas priecē,» ventspilniece mīļi stāsta par savām skaistulēm.

Svarīgākais