Tīrīsim sniegu

© publicitātes

Līdz ar ziemas atnākšanu mājsaimniecībās ienāk arī rūpes par pagalmu un ietvju uzturēšanu kārtībā, lai sniega kupenas neaizšķērsotu iebraukšanu sētā un arī gājēji varētu pārvietoties droši.

Pastāv daudzi un dažādi sniega tīrīšanas veidi, no kuriem katram būtiski izvēlēties sev atbilstošāko, ņemot vērā konkrētus kritērijus – cik liela ir piesnigusī teritorija, cik bieži sniegs tiks tīrīts un kāda ir maksimālā summa, ko esat ar mieru maksāt par sniega tīrīšanas tehniku.

Pats populārākais un arī lētākais sniega tīrīšanai paredzētais darbarīks ir sniega lāpsta. Darbs ar lāpstu var kļūt apgrūtinošs, ja tīrāmā teritorija ir plaša, turklāt nepieciešama liela fiziska piepūle. Ja tomēr vēlaties palikt uzticīgs klasiskajam darbarīkam, neraugoties uz neērtībām, noderīgi zināt dažas pazīmes, kas atšķir labu lāpstu no nekvalitatīvas. Pirmkārt, ir svarīgi, lai lāpsta ir no kvalitatīva materiāla, kas labi kalpo aukstā laikā, bet, otrkārt, tai jābūt aprīkotai ar labu roktura konstrukciju – šāda lāpsta būs vieglāka, ērti lietojama un kalpos ilgāk.

Mūsdienās pieejama arī cita veida tehnika, kas atvieglo māju saimnieku darbu ziemas sezonā – liekšķeres, sniega pūtēji vai piederumi ar sniega lāpstu, slotu vai pūtēju, ko iespējams pielikt, piemēram, dārza traktoram.

Mūsdienīgie sniega pūtēji

Sniega pūtēji to praktiskuma dēļ pēdējā laikā guvuši aizvien lielāku popularitāti, turklāt tie ir lieliski palīgi sadzīves darbos tad, ja piemājas teritorija ir samērā liela, jo neprasa lielu piepūli un paveic darbu daudz ātrāk nekā cilvēks ar lāpstu.

Šai mūsdienīgajai sniega savākšanas tehnikai ir vairāki veidi – ir gan pašgājēji, kuriem piedziņa ir uz riteņiem, gan tādi, kuri jāstumj uz priekšu. Atkarībā no to daudzveidīgās jaudas arī tīrāmā teritorija var atšķirties. Piemēram, sniega pūšanas iekārta būs piemērota piemājas teritoriju un iebraucamo ceļu notīrīšanai, bet stāvvietu un tamlīdzīgu laukumu notīrīšanai būs piemēroti sniega pūtēji, kuri jāpiestiprina pie dārza traktora.

Darbības pamatā šiem tehnikas brīnumiem galvenokārt ir benzīna dzinējs, taču atsevišķi eksemplāri darbojas ar elektrību – jāmin, ka tie gan nav pārāk parocīgi, jo ir ierobežota pārvietošana no vienas vietas uz citu. Atšķirīgi ir arī tādi sniega pūtēju parametri kā platums un jauda – jo platāka būs ierīces darba virsma, jo tai būs jaudīgāks dzinējs.

Izmantojot savā mājsaimniecībā modernos sniega pūtējus, svarīgi ņemt vērā, ka tos nav ieteicams lietot laikā, kad ārā ir apmēram plus pieci grādi, vai arī reizēs, kad sniegs ir slapjš, ar lielu ūdens daudzumu. Ierīces darbojas pēc principa – jo zemāka ir gaisa temperatūra ārā un jo sausāks sniegs, jo tālāk tas tiks aizmests.

Atbilstoši katra vajadzībām

ALKO piedāvā mūsdienīgu un ērtu risinājumu sniega savākšanai – sniega pūtējus ALKO SnowLine, kas uz visiem laikiem liks aizmirst par lāpstām un slotām. Tas laiks ir garām, kad ar nogurdinošu roku darbu no sniega bija jāatbrīvo ietve un iebrauktuve pagalmā, jo ALKO klāstā ir sniega pūtējs katra lietotāja vajadzībām. «Vairs nekādu lāpstu un slotu!» uzsver uzņēmums. Tas parūpējies par to, lai ziemas darbi kļūtu vieglāki gan tiem, kam jāattīra no sniega tikai privātmājas pagalms, gan arī plašāku teritoriju apsaimniekotājiem.

Mājsaimniecībās lielisks palīgs ir elektriskie sniega pūtēji, kas ir aprīkoti ar klusu elektromotoru, tāpēc vienmēr spēj ātri uzsākt darbu. Pēc darbu pabeigšanas, pateicoties salokāmam vadības rokturim, to var ātri pārveidot glabāšanas pozīcijā, turklāt tā uzglabāšana aizņem ļoti maz vietas.

Smagākiem darba apstākļiem un lielākiem sniega apjomiem paredzēti sniega pūtēji ar divpakāpju sniega frēzi, kas darbojas pēc šādas shēmas – pirmajā pakāpē lēni rotējošs gliemežpārvads savāc sniegu un aizvada to līdz otrajai pakāpei – ventilatoram, kas to atkarībā no sniega struktūras caur iestatāmo kanālu aizpūš un izkliedē līdz pat 15 metriem tālu. Šādi sniega pūtēji ir aprīkoti ar divpakāpju sniega frēzi, riteņu piedziņu un jaudīgiem, ziemas apstākļiem piemērotiem 4 taktu iekšdedzes dzinējiem. Tie ir īpaši viegli vadāmi, jo lielās gumijas riepas, kas aprīkotas ar spēcīgu protektoru vai kāpurķēžu mehānismu, arī nelabvēlīgos laika apstākļos nodrošina optimālu vilcējspēku un vieglu manevrēšanu. Turklāt riteņu piedziņas ātrumu var ērti regulēt ar 5–6 pārnesumiem uz priekšu un 2 atpakaļgaitas ātrumiem. Visi SnowLine sniega pūtēju pašgājējmodeļi aprīkoti ar riteņu bloķēšanas funkciju īpaši smagiem darba apstākļiem. Vēl ērtāku sniega aizvākšanu padara arī apsildāmie rokturi un elektrostarteris, kas atvieglo iedarbināšanu un darbu arī ļoti zemā temperatūrā.

Modernas tehnoloģijas

Sniega pūtēju jaudīgie iekšdedzes dzinēji sasniedz izcilu lietderības pakāpi, pateicoties OHV tehnoloģijai, un apvienojumā ar īpaši plato darba joslu (kas sniedzas līdz pat 76 centimetriem), tie ļoti īsā laikā spēj aizvākt pat tonnām sniega. Tā kā riteņu piedziņas ātrums nav atkarīgs no sniega frēzes rotācijas ātruma, sniega pūtējs ir vienlīdz efektīvs palīgs visos laika apstākļos – gan slapjā un smagā sniegā, gan saputinātās kupenās. Visi E modeļi jau rūpnīcā aprīkoti ar apgaismes lukturi, lai būtu maksimāli ērti izmantojami arī tumšajā diennakts laikā.

Kā izvēlēties sev piemērotāko sniega pūtēju? Gan tīrot sniegu no iebrauktuves mājas pagalmā, gan lielākas platības, piemēram, automašīnu stāvvietas vai garas ietves, ALKO SnowLine sniega pūtēji ar 46 līdz 76 centimetru darba joslas platumiem un dažādajām piedziņām ir īstā ierīce jebkurām prasībām. Arī ērtību ziņā ne no kā nav jāatsakās – SnowLine sniega pūtēji piedāvā visu, ko sirds vēlas – riteņu piedziņu, elektrostarteri, kompaktu vadības paneli un apsildāmus rokturus. Modernākie un jaudīgākie sniega pūtēju modeļi aprīkoti arī ar kāpurķēžu mehānismu, kas nodrošina optimālu vilcējspēku un nevainojamas manevrēšanas spējas, strādājot uz slīpas virsmas, kā arī stabilitāti un kustības spējas taisnā virzienā uz apledojuša laukuma.

Atrast vispiemērotāko modeli jums palīdzēs pārdevēji konsultanti veikalos visā Latvijā, kur tiek izplatīta ALKO sniega tehnika. n

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar ALKO

SNIEGA PŪTĒJU VEIDI

• Mājsaimniecībām – SnowLine 46E

• Smagākiem darbiem – SnowLine 560II, 620II, 670EII, 700E, 760TE

• Apsildāmie rokturi – SnowLine 700E, 760TE

• Ar elektrostarteri – SnowLine 620EII, 700E, 760TE

Svarīgākais