Skaistam Adventes laikam

© F64

Lai svētku gaidīšanas laiks būtu siltāks un patīkamāks, iknedēļas atskaites svecīte jāiededz paša gatavotā, labām domām piepildītā Adventes vainagā.

Ziedu salona Ar putniem saimnieces un floristes Ilse Balodis un Inga Pleša pastāsta un parāda, kā Adventes vainagu pagatavot pašrocīgi un kas, uzsākot pašdarbību, jāņem vērā, lai svētku vainadziņš izdotos nevainojams.

DER VISS! Pie skuju vainaga piestāv visdažādākie dekori – gan dabā atrodamie, gan dekoratīvās bumbiņas un pat mākslīgais sniegs. Šo vainagu krāšņo uz pusēm pārgriezti čiekuri, krāsoti gliemežvāki, eglīšu mantiņas un sveces.

Ziedu salona Ar putniem saimnieces Inga Pleša un Ilse Balodis novērojušas, ka svētku vainagus arvien biežāk izvēlas gatavot mājās – tā iznāk sirsnīgāk, turklāt tā var būt lieliska nodarbe kopā ar bērniem.

KAS VAJADZĪGS? 

Lai uzvītu skaistu vainagu no dabiskajām skujām, nepieciešama pamatne (to var veidot arī no klūgu riņķa un avīzēm, bet var izmantot arī veikalā nopērkamās salmu pamatnes) un dažāda izmēra un šķirņu skujas.

Floristes atgādina, ka, veidojot svētku vainagu, nevajadzētu izmantot parasto egli, jo tā ļoti ātri nobirs. Vislabākā izvēle ir baltegle, kazaku kadiķis, ciprese un priede. «Arī uzpinot vainadziņu tikai no skujām, nepievienojot nevienu dekoru, tas sanāk ļoti skaists, jo zariņiem ir ļoti dažādas nokrāsas,» pastāsta Ilse Balodis.

«Pīšanas tehnika ir tāda: īsākos zariņus liek vainaga iekšpusē, bet garākos un kuplākos ārpusē, lai tam veidotos skaista forma. Kā jau latviešiem pieņemts, zariņu galotnes liek saules virzienā,» floristes pamāca.

Skuju vainagam līdzīgi kā jebkuram citam nepieciešama salmu pamatne, dažādu izmēru un šķirņu skujas, diegs vai makšķeraukla nostiprināšanai, dekori pēc izvēles, metāla svečturi un sveces, kā arī līmes pistole.

Lai pagatavotu Adventes vainagu no čiekuriem, vajadzīga salmu pamatne, kaltēti čiekuri, dekoratīvas pērlītes un bumbiņas, metāla svečturi, sveces, kaltēti augļi pēc izvēles un līmes pistole, ar kuru nostiprināt sastāvdaļas.

«Šādu vainadziņu var izmantot arī nākamajā gadā, jo tas ļoti labi glabājas. Tikai jānoņem no tā visi kaltētie augļi un tamlīdzīgi dekori, jo tie ļoti garšo kukaiņiem,» stāsta Ilse. Sastāvdaļas šādu vainagu pagatavošanai ir ļoti viegli pieejamas – čiekurus var salasīt mežā, apvienojot meklējumus ar patīkamu un veselīgu pastaigu, kanēļa standziņas un žāvētus augļus var iegādāties floristikas piederumu veikalos, bet var sakaltēt arī pats.

 • Floristes atgādina, ka nevajadzētu atstāt vainagā degošu sveci bez uzmanības!

Svarīgākais