Jumta seguma izvēlei jānotiek pārdomāti

Iegādājoties jumta segumu, ir jābūt īpaši zinošiem un ļoti uzmanīgiem. Svarīgi izvēlēties tikai sertificētus un pārbaudītus materiālus. Jumtam ir stratēģiska nozīme ēkas konstrukcijas ilgmūžībā.

Ne velti to dēvē par ēkas piekto fasādi. Tāpēc ir jāizvēlas jumts, kas droši kalpos paredzēto laiku un atbildīs ēkas konstrukcijai.

Tagad jumtu izvēle ir plaša, tāpēc, salīdzinot piedāvājumus, priekšroka vienmēr būs konkrētajai ēkai vispiemērotākajam materiālam, kam piemīt teicamas tehniskās īpašības un kas vislabāk atbilst ēkai un veiksmīgi iekļaujas vidē. Tikpat nozīmīga ir profesionāli veikta jumta seguma montāža. Nepareizi nostiprināts jumts var izraisīt ēkas konstrukcijas bojājumus, kas savukārt nozīmē investīcijas neparedzētos un nereti dārgos remontdarbos.

Ekoloģisks jumta segums

Laikā, kad arvien lielāka nozīme ir ekoloģiskajam faktoram, daudzi vēlas iegādāties jumta segumu, kas būtu ne tikai dabai draudzīgs, drošs un ilgi kalpotu, bet arī estētiski izskatītos. Jumta segums ir nopietna investīcija, ko veic ar lielu apdomu, izvērtējot visus par un pret, iepazīstoties ar visiem jumta materiāliem. Īpaša uzmanība tiek veltīta ekoloģiskiem jumtiem un mazāk zināmiem materiāliem. Latvijas tirgū mazāk zināmas ir bezazbesta viļņotās loksnes, kuras ražo tepat kaimiņos – Lietuvā Eternit Baltic rūpnīcā, kur jau no 2001. gada 1. janvāra pēc azbestu saturoša šīfera ražošanas aizlieguma ieviešanas tika uzsākta ekoloģisko lokšņu ražošana. Tagad patērētājiem ir pieejams ilgmūžīgs un konkurētspējīgs materiāls par pieņemamu cenu, jo to nesadārdzina lieli transporta izdevumi.

Viļņoto lokšņu ražošanā kā stiegrojošo vielu kaitīgā azbesta vietā izmanto dabiskās akmens šķiedras. Maisījuma sastāvā ietilpst arī cements, celuloze, kartons, ūdens un gaiss.

Īpaši izturīgi jumti

Lokšņu virsma ir klāta ar krāsas slāni, kas pasargā loksni un pagarina tās kalpošanas laiku. Jauno viļņoto lokšņu ražošanā tiek izmantota speciāla pamatkrāsa, kas paaugstina ūdensnecaurlaidību un uztur krāsas slāņa saķeri. Līdz ar to jumta segums ir elastīgāks un izturīgāks. Speciāls krāsošanas paņēmiens samazina virsmas porainību līdz minimumam, kas pasargā jumta segumu no erozijas un apaugšanas ar sūnu. Krāsošanas process ne tikai likvidē porainību, bet arī palielina izturību pret ultravioleto starojumu, sārmainību un citiem ārdošiem faktoriem.

Jumti ir visvairāk pakļauti laika apstākļu ietekmei. Loksnes krāsojums papildus aizsargā no nelabvēlīgu faktoru iedarbības un līdz ar to pagarina jumta ekspluatācijas laiku. Krāsaino lokšņu kalpošanas laiks ir vairāk nekā 50 gadi. Šādi jumti ir piemēroti arī ēkām, kas atrodas jūras tuvumā, kur tie ir īpaši pakļauti klimatisko apstākļu ietekmei. Svarīgi, ka patērētāji saņem ražotāja rakstisku 30 gadu garantiju katram konkrētajam objektam.

Tehniskās īpašības garantē ilgmūžību

Šie jumta segumi ir nedegoši, labi izolē skaņu, neveido kondensātu, ir elpojoši un izturīgi pret eroziju. Tiem ir mazs siltumizplešanās koeficients, kas raksturo materiāla noturību pret krasām temperatūras svārstībām.

Svarīgi, ka segums neaiztur elektromagnētiskos viļņus, tādēļ nama saimniekam nav grūtību dažādu ierīču (piemēram, mobilā telefona, televizora) lietošanā optimālā režīmā.

Pasūtītāji ir novērtējuši to, ka jumta segums nav smags (tikai 12–15 kg), tādēļ nav nepieciešams pastiprināt jumta koka konstrukcijas.

Šāds jumts ir atradums visiem, kas nav mierā ar jumtu rūsēšanu un grabēšanu, uguns nedrošību un pārlieku lielo svaru. Tas patiks tiem, kas vēlas ilgmūžīgu, ekonomisku, klusu, drošu un Latvijas ainavai atbilstošu jumtu. Svarīgi, ka jumti ir ērti un viegli uzliekami – to ierīkošanai nav nepieciešamas lielas iemaņas.

Izmantošanas daudzveidība

Eternit loksnes ir septiņās krāsās (ķieģeļu sarkans, ķiršsarkans, tumši sarkans, brūns, zaļš, pelēks, melns). Ražotājs piedāvā 8 viļņu un 5 viļņu loksnes: 8 viļņu loksnes ir piemērotas industriālajiem objektiem, saimniecības un ražošanas ēkām, tos var arī izmantot lauksaimniecības ēkām; savukārt 5 viļņu loksnes īpaši labi izskatīsies privātmājām, jo vizuāli tās atgādina ekskluzīvo dakstiņu jumtu segumu. Pateicoties lokšņu lielumam, to iespējams ātri un efektīvi montēt. Montāžas procesā materiāls tiek izmantots optimāli un ir ļoti maz atgriezumu.

Loksnes viegli pakļaujas manuālai apstrādei ar rokas zāģi vai nelielu apgriezienu elektrisko griezējinstrumentu. Šo materiālu bieži izmanto renovācijas laikā, kad notiek vecā jumta nomaiņa.

Jumta seguma izmantošanas spektrs ir visplašākais – sākot no nelielām dārza mājiņām un beidzot ar privātmājām un plašiem rūpnieciskiem objektiem. Nekrāsotās loksnes ir labi piemērotas lauksaimniecības objektiem.

Jāuzsver, ka jumta segumi ir sertificēti, par ko liecina attiecīgie sertifikāti. Uz lokšņu materiāliem ir speciāls ražotāja Eternit Baltic marķējums, kas ir svarīgs, lai ikviens pircējs pārliecinātos, ka iegādājas kvalitatīvu materiālu.

Raksts sagatavots sadarbībā ar Eternit Baltic ekskluzīvo pārstāvi Baltijā – SIA Latroof

**

NODERĪGI

Viļņoto jumta seguma lokšņu priekšrocības:

• krāsainajām loksnēm kalpošanas laiks ir vairāk nekā 50 gadu,

• ūdensnecaurlaidīgas un noturīgas pret eroziju,

• noturīgas pret puvi,

• nedegošs materiāls (A2 klases celtniecības materiāls),

• noturīgas pret sēnīšu radītiem bojājumiem,

• erozijas izturība,

• neliels svars –12–15 kg,

• laba trokšņu aizsardzība.