Priekšnosacījumi flīžu izvēlē vannasistabai

© publicitātes foto

Kā pirms desmitiem gadu, tā arī tagad flīzes ir pats populārākais vannasistabas apdarē izmantotais materiāls. Veikalu plauktos flīžu sortiments ir milzīgs.

Kā plašajā piedāvājumā neapjukt un kas jāņem vērā, izvēloties flīzes vannasistabai, skaidro veikala–noliktavas M250 direktors Zigmunds Mors. Starp citu, speciālisti iesaka vispirms izvēlēties flīzes un tikai tad sanitārtehniku un citus aksesuārus.

Visas vannasistabu flīzes var iedalīt divās grupās: grīdas flīzes un sienu flīzes. Katrai produkcijas kategorijai ir savas īpatnības. Piemēram, grīdas flīzes nedrīkst būt slidenas. Tā ir viena no galvenajām prasībām. Z. Mors precizē: «Izvēloties flīzes vannasistabai, būtisks ir grīdas flīžu pretslīdes faktors, līdz ar to nebūtu ieteicams izmantot pulētus materiālus. It sevišķi par pretslīdes mazināšanu būtu jāpadomā sabiedriskās telpās, kur ir liela cilvēku plūsma un viņi var piemirst, ka flīžu virsma saskarsmē ar ūdeni kļūst slidena un tādēļ nepieciešams uzmanīties.»

Der arī atcerēties: jo vairāk šuvju – jo lielāks flīžu virsmas pretslīdes efekts. Tāpēc, piemēram, liela izmēra grīdas flīzes ieteicams kombinēt ar mazām akmens mozaīkas flīzītēm.

Drošība vai ērta kopšana?

M250 direktors gan uzsver, izvēloties flīzes ar pretslīdes koeficientu, jārēķinās, ka tās būs grūtāk kopjamas, un jāatceras, ka šāds grīdas segums uzkrās netīrumus vairāk nekā pilnīgi gluda un slidena virsma. «Jo asāka virsma, jo problemātiski būs tīrīšanas darbi, tāpēc neiesaku izvēlēties gaišus materiālus ar augstu pretslīdes koeficientu, jo uz šādām flīzēm katrs traips ir daudz vieglāk pamanāms un telpas uzpošanai būs jāvelta daudz vairāk rūpes un laika. Tāpēc bieži vien cilvēki dod priekšroku flīzēm, kam šis pretslīdes koeficients ir zemāks, taču kopšana daudz ātrāka un vienkāršāka. Ikdienā pietiek tik ar mitru lupatu notīrīt flīzes, un vannasistaba izskatās sakopta. Tāpēc pirms flīžu iegādes cilvēkam jātiek skaidrībā, kas ir viņa prioritāte – pretslīdes mazināšana vai viegla un ātra kopšana,» teic Z. Mors, piebilstot – vannasistabā lieto dažādus kosmētiskos un personiskās higiēnas produktus, tāpēc traipu likvidēšanai nākas izmantot speciālus tīrīšanas līdzekļus, tāpēc gan grīdai, gan sienai ieteicams izvēlēties flīzes ar speciālu pārklājumu, kas nodrošina paaugstinātu noturību pret ķīmisku vielu iedarbību.

Modes tendences

Runājot par flīžu dizaina, krāsu izvēli, cilvēks var ļauties savai fantāzijai, jo piedāvājums ir daudzveidīgs. Nav ieteicams vannasistabai izvēlēties pārlieku spilgtas krāsas flīzes. Šie toņi neļauj relaksēties. Vislabākie toņi šādai telpai ir gaišie – zilie, zaļais un bēšie.

Latvijas tirgū savu produkciju piedāvā vairāki desmiti Eiropas un Āzijas flīžu ražotāji. Līderi viennozīmīgi ir Itālijas ražotāji, kas jau ilgus gadus ir flīžu modes noteicēji. Kas tad pašlaik ir aktuālākais? «Jau pāris gadu savu popularitāti nav zaudējušas flīzes, kas vizuāli atgādina dažāda izmēra koka dēļus. Protams, dabisku koku vannasistabā nebūtu prātīgi likt, taču šāda dizaina flīzes ļauj izpildīt cilvēku vēlmi pēc koka akcentiem vannasistabā. Tāpat topā joprojām ir dažādu akmeņu imitācijas, piemēram, marmors, granīts, kā arī aktuāli kļūst dažādi ziedu motīvi. Nenoliedzami daudzi joprojām izvēlas klasiku – kombinējot melnas un baltas flīzes,» stāsta Z. Mors.

Vizuālie knifiņi

Pēdējā laikā modē nāk arī liela formāta materiāli. Vadošās rūpnīcas ražo pēc iespējas lielākus formātus, piemēram, sienas flīžu izmērs ir 30x100 centimetru (cm), bet grīdas flīžu izmēri ir 75x75 cm, 90x90 cm, 60x120 cm. Protams, pircējiem joprojām piedāvā arī pavisam neliela izmēra (2x2 cm) flīzes.

Z. Mors teic, ka pieprasījums pēc lielā formāta materiāliem ar katru brīdi palielinās, turklāt lielās flīzes vizuāli palielina mazu telpu, radot tajā plašuma sajūtu. Optiski mainīt telpas lielumu var arī, saskaņojot tumšāku un gaišāku toņu flīzes, piemēram, gara un šaura telpa izskatīsies īsāka un platāka, ja platākās sienas tiks izlīmētas ar flīzēm tumšākā tonī, šaurākās – gaišākā. Vajag prast arī izvēlēties flīžu zīmējumu un faktūru: maza telpa izskatīsies telpiskāka, ja sienas tiks izlīmētas ar flīzēm, kuru zīmējums nav spilgts, un otrādi – flīzes ar lielu zīmējumu optiski samazinās telpu, tā tiks vizuāli samazināta arī tad, ja tiks ieklātas siltas krāsas flīzes, bet auksti toņi attālina platību. Savukārt horizontāli līmētu flīžu zīmējums optiski paplašinās telpu, bet vertikāli – paaugstinās, bet, piemēram, ieklājot grīdas flīzes diagonālā virzienā, iespējams notušēt mazu un neregulāru telpu nepilnības.

Flīžu klasifikācija

«Katrā ziņā neskaidrību gadījumā var skatīties mūsu salonos, kur zinoši speciālisti sniegs konsultācijas, kādus materiālus labāk izvēlēties, atbilstoši pircēja izteiktajām vēlmēm un vajadzībām,» akcentē M250 direktors. Ir vērts arī pārdevējam pajautāt par izvēlētās flīzes kvalifikāciju, kas var ietekmēt to ieklāšanu, proti, ir trīs šķiru flīzes – 1. šķiras flīzes ir ražotāja noteiktajam standartam atbilstošs produkts ar precīziem ģeometriskiem izmēriem (kalibru), noteiktiem funkcionāli estētiskiem parametriem un 5% pieļaujamo defektu normu vienai flīžu sērijai; 2. šķiras flīzes ir produkts ar pieļaujamo defektu normu līdz 25% vienai flīžu sērijai un attiecīgi par 20–30% zemāku cenu nekā 1. šķiras flīzēm; 3. šķiras flīzes ir zemas cenas produkts ar lielu pieļaujamo defektu diapazonu – izliektu virsmu, nepareizu ģeometriju un dažādiem mehāniskiem bojājumiem. Līdz ar to vizuāli it kā vienādām flīzēm iespējami radikāli atšķirīgi tehniskie rādītāji, kas būtiski paredzētajam materiāla pielietojumam.