Katrā ziedā iepīti laimes čuksti

© publicitātes foto

Augusts latviešiem allaž bijis tautās ejamais laiks. Arī šogad augustā visos Latvijas novados nedēļas nogalēs svin kāzas. Nav svarīgi, vai tās ir lielas vai mazas, lepnas vai pieticīgas. Ikvienas pāris vēlas, lai notikums būtu krāšņs un saviļņojošs.

Sen zināms, ka līgavas vājība ir puķes, pareizāk sakot, tas, ko līgavainis ir vēlējies viņi pateikt caur puķēm. Viņa to atcerēsies visu mūžu. Tāpēc gan līgavainim, gan kāzu vedējiem noder profesionāls palīgs. Tieši tāda ir florista amata meistare Larisa Stradiņa. Viņa ar kāzu rotāšanu nodarbojas jau 15 gadus un ir iemanījusies katrā ziedā iepīt laimes vārdus un visas tās slēptās nozīmes, kuras līgava ilgojas nolasīt.

Līgavas pušķis kā atslēga

Līgavas ziedu pušķis ir pati galvenā kāzu rota. Tam ir jābūt izcilam, lai fotogrāfijas pēc tam būtu prieks rādīt bērniem un mazbērniem. Te nevar būt nekādas nejaušības. Tā ir atslēga uz jaunās sievas sirdi.

Iepriekš jāzina, ko līgava vēlas. Kādas krāsas, kādi ziedi, kāda forma viņai patīk, bet arī ar to vēl ir par maz. Jāzina, kā līgavas pušķis piestāvēs viņas tērpam, plīvura garumam, frizūrai. «Līgavainim parasti par to maz ir ko sacīt. Tāpēc es labprāt uzklausu līgavu. Ir gadījumi, kad par visu padomā un man pasaka vedēji. Tomēr biežāk līgava vēlas tikt iesaistīta gatavošanās procesā. Viņa savu puķu pušķi pirms kāzām neredz, bet zina, kam tajā jābūt,» saka Larisa. Viņa uzklausa un rēķinās ar jebkuru kaprīzi, jo saprot – cilvēki tic puķu valodai. «Bija kāda līgava, kura uzsvēra, ka nevēlas savā puķu pušķī nevienu pērli, jo tās viņai asociējas ar asarām. Kāda cita līgava vēlējās savā pušķī mirtes zariņu – pavisam neredzamu, ieslēptu starp puķēm. Vēl cita gribēja, lai visā kāzu rotā, viņas puķu pušķi ieskaitot, būtu pa ozola zariņam,» stāsta floriste.

Visbiežāk līgavas pušķis ir apaļš. Tas ir visvienkāršākais variants. Ziedu kopojums kā saulīte ir ne tikai mīļš, tas esot ideāls. Taču Larisa uzskata, ka ir iespējami arī citi varianti un tie visi ir unikāli. Skaista ir arī rasas lāses forma – tajā ir svaigums un nevainība. Roze, protams, kāzās ir vistradicionālākā mīlestības puķe. Taču jārēķinās ar katra gadalaika īpatnībām un piedāvājumu. Larisa atceras gadījumu, kad līgava vēlējās pušķi no kallām. Izdevies skaists. Līgavu iecienītākā ziedu krāsa ir rozā, sārtā, baltā. Bet drīzumā Larisai kādām kāzām jāveido rota no oranžiem ziediem. Tāda ir līgavas griba.

«Man patīk vispirms visu pārrunāt, apdomāt un tad ķerties pie darba. Tātad viss jāsarunā laikus. Taču nesen man bija gadījums, kad no rīta piezvanīja, lai pasūtītu līgavas pušķi, pēc kura solījās ierasties jau pēcpusdienā. Biju izbrīnīta un vaicāju, vai jaunais pāris tikai šodien izdomājis apprecēties. Taču galā tikām, kaut sasteigti, tomēr izdevās labi,» stāsta Larisa. Un piebilst, ka līgavas pušķim ir jābūt perfektam līdz sējuma vietai, visam ir jābūt ideāli kopā saliktam, lai līgava nesadurtos, lai puķes nepilētu un nesasmērētu drēbes.

«Manā floristes praksē ir bijis gadījums, ka sieva savu līgavas pušķi sakaltētu bija glabājusi mājās desmit gadus un, svinot Rožu kāzas ar laulībām baznīcā, vēlējās to atjaunot. Saberzu pulverī sakaltušās rozītes, tās nostiprināju pušķa pamatnē un virsū uzklāju svaigas rozes,» stāsta Larisa.

Dzīvie ziedi matos un rotās

Līgavai šajā svētku dienā noteikti piestāvēs rotas no dzīvajiem ziediem. Florists prot tās pagatavot tā, lai ik ziedlapiņa izskatītos svaiga un skaista, kamēr vien turpināsies kāzas. Šim nolūkam izmanto speciālu apstrādi un materiālus.

«Ziedi matos jāieliek frizierim. Es tikai pagatavoju rotas un nogādāju tās speciālistam. Ir gadījies, ka mani lūguši pagatavot dzīvo ziedu rotājumus līgavas kleitai, plīvuram. Esmu gatavojusi arī rokassprādzes no ziediem gan līgavai, gan vedējiem, jaunā pāra vecākiem un mazajām meitenītēm, kuras kaisa rožlapiņas jaunā pāra ceļā. Protams, no dzīvajiem ziediem gatavoju arī ierastās piespraudes,» stāsta Larisa.

Kāzu bērītim ir jāuzplaukst

Jebkurš transportlīdzeklis var kļūt pietiekami šiks, lai jauno pāri vestu laulāties. Tas var būt mersedess, žigulis, zirga pajūgs, ciskudrillis vai kamazs. Visi varianti ir pieņemami. Larisai ir nācies kāzām rotāt Audi ar deformētu motora pārsegu. Taču viņa ar sizāla sirdīm automašīnu izdekorēja tā, ka nekāds defekts vairs nebija manāms.

Parasti kāzu transporta dekors ir saskaņots ar līgavas pušķi. Ja rozes ir tajā, rozes būs arī uz automašīnas motora pārsega, aizmugures stikla, durvju rokturiem un salonā. Florists prot ziedus pie automašīnas nostiprināt bez līmlentes vai citiem smagnējiem paņēmieniem. Šim nolūkam labi kalpo mūsdienīgi, maigi, bet profesionāli floristu paņēmieni. Motora pārsegam ziedu viju parasti liek pusapļa vai debesjuma formā. Larisai bijis gadījums, kad pāris gribējis, lai automašīnu rotā kallas, kas it kā nevērīgi uzmestas uz motora pārsega. Floristei nācās ilgi burties, lai šo fantāziju īstenotu nevainojami – līdz izsmalcinātai vienkāršībai. Katrs zieds tika rūpīgi nolikts un piestiprināts tieši tur, kur tam jābūt. Larisa prot puķēm klāt pielikt visparastākos zaļumus, radot visneparastākās un pārsteidzošākās kompozīcijas. Vai tās būtu dilles, vai vībotnes, vai citas smaržīgas (ne)zālītes, kuras esam pieraduši redzēt tikai dārzā vai pļavā. Maza piebilde gan esot, ka dzīvais, smaržīgais rotājums turas uz automašīnas virsbūves itin labi, nost nekrīt un nekalst, kamēr netiek pārsniegts 90 kilometru braukšanas ātrums stundā.

Ko tikai var un vajag izgreznot

Kāzu galds, apkārtne, dāvanas – tas viss ir florista darba lauks. Bet ne tikai tas! Larisa uzskata, ka vajag vēl augstāku fantāzijas lidojumu. Var dekorēt arī kokus kāzu godu norises tuvumā. Daudzkrāsu lentītes zaros ir visvienkāršākais risinājums. Larisa dekorējusi koku arī ar milzu lidojošām pieneņpūkām, katru no tām nostiprinot ar neuzkrītošu materiālu. Floriste uzskata, ka svaigas idejas ir visapkārt, vajag tikai tās ieraudzīt. Varbūt kāzinieki kopā ar jauno pāri dosies dabā, pie ūdeņiem? Tādā gadījumā derētu īpaši izgreznot arī krastmalu. Tas viss palīdzēs radīt neaizmirstamu svētku noskaņu.

Līgava meitenēm met viltus pušķi

Līgava kāzās nekad nešķiras no sava puķu pušķa, ko viņai dāvājis līgavainis. Meitenēm viņa met pavisam citu – tā saucamo viltus pušķi. «Tas ir precīzi tāds pats kā līgavas pušķis, tikai izmērā mazāks,» skaidro Larisa. Viņa gatava līgavai pačukstēt mazas viltībiņas, kas ļaus iepriecināt visas viņas vēl neprecētās draudzenes. «Ja precīzi zināms, cik neprecēto meiteņu būs kāzās, viltus pušķī var ielikt attiecīgu rožu skaitu. Tādu pušķi vājāk sasien un pirms mešanas gaisā līgava pavisam atraisa lenti, kas satur ziedus. Tad katrai meitenei tiks pa rozītei. Un visas būs priecīgas,» saka floriste.

Svarīgākais