Dekoratīvo lapu skaistums

© publicitātes foto

Skaistnātrītes jeb kolejas ir senas puķes. Savulaik šos krāšņos augus audzēja mājās uz palodzes, tomēr tagad savu vietu tās arvien biežāk atrod dārzos.

Skaistnātrītēm ir stāvi, četršķautņaini sulīgi stumbri, sirdsveida lapas ar smailu galu un zobainām malām. Auga lapas ir ļoti krāšņas ar dažādu krāsu– dzelteniem, sarkaniem, violetiem, oranžiem– raibumiem. Atkarībā no auguma, lapu krāsainības un lapu apmalītes viļņojuma pasaulē ir radīti vairāki desmiti šķirņu. Skaistnātrītes ir lakstaugi ar dekoratīvām lapām, nevis ziediem.

Gan dārzam, gan podiem

Skaistnātrītes ir pieticīgi lapu augi, kurus var stādīt gan dobēs, gan toveros, gan puķu kastēs balkona rotāšanai. Balkona kastēs nevajadzētu stādīt vairākus intensīvi smaržojošus augus, pietiek ar vienu smaržojošu augu, un pārējo balkonaugu kompozīciju var lieliski papildināt ar skaistnātrītēm. 20centimetru konteinerā iestādot divus trīs augus, līdz augustam iegūst podu ar kupli sazēlušiem augiem. Iegādājoties no spraudeņiem audzētas skaistnātrītes, tās būs dārgākas, toties lielākas un labāk izskatīsies, audzētas traukos vai kā soliteraugi.

Mēslošana

Tāpat kā visas puķes, arī skaistnātrītes vajag ravēt, rušināt un laistīt. Augiem patīk saulainas vietas, jo tad tie iegūst viskrāšņāko lapu krāsojumu. Šķirnes ar zaļākām lapām var stādīt ēnainākās vietās. Lai augu lapas saglabātu krāšņos toņos, skaistnātrītēm vajag maz slāpekļa. Izvēlētajā minerālmēslojumā fosforam un kālijam jābūt daudz vairāk nekā slāpeklim. Pārmēslojot ar slāpekli, izteiksmīgās lapu krāsas kļūst blāvas. Audzējot skaistnātrītes, svarīgs nosacījums ir augsnes reakcija– tās labi aug samērā skābās augsnēs. Augsni ielabo ar labi sadalītiem kūtsmēsliem un kompostu.

Saglabāšana

Augus pēc vasaras var ienest telpās pārziemināšanai. Pirms tam augu apgriež, saīsinot par trešdaļu vai pusi. Augu novieto plus 10–12grādu temperatūrā vēsā, gaišā telpā. Skaistnātrītes ziemā nedrīkst turēt tumšās telpās, jo tām nav pārkoksnēto dzinumu. Februārī, kad kļūst gaišāks, jaunās galotnītes var griezt un likt apsakņoties.

Spraudeņu apsakņošana

Dzinumiem jāveic slīps griezums, kas jāapstrādā ar kādu dezinficējošu vielu, un jāsprauž substrātā. Visvienkāršākā dezinficējošā viela ir melnās ogles pulveris. Skaistnātrītes var apsakņot arī ūdenī, tikai jāraugās, lai dzinumi nebūtu gaļīgi, citādi tie sapūs.

Baidās no salnām

Skaistnātrītes ir jutīgas pret salnām, tāpēc dārzā tās var izstādīt tikai pēc pavasara salnām. Ja temperatūra būs pat zem plus četriem grādiem, tās negribēs augt. Toties augiem nav novērotas nekādas nopietnas slimības. Veidojot apstādījumus dobēs vai kastēs, jāraugās, lai skaistnātrītēm pietiktu gaisa, jo sabiezinātā stādījumā tās var saslimt ar pelēko puvi.

Nacionālā botāniskā dārza darbinieks Andris ŠiliŅŠ:

– Izplatītākās skaistnātrīšu šķirnes iedalās divās grupās– zemās un augstākās. Iecienītākās zemā auguma šķirnes grupas ir ‘Wizard’ un ‘Carefree’, bet augstākā auguma šķirnes– ‘Rainbow’, ‘Black Dragon’, ‘Kong Mosaic’, ‘Chocolate Mint’. Šos augus vēlams stādīt siltākā vietā, jo augsne nedrīkst būt vēsa un mitra. Parasti skaistnātrītes pavairo ar sēklām, bet var pavairot arī ar spraudeņiem no telpās vai siltumnīcās pārzieminātiem augiem. Sēklas ir sīkas– 3500sēklu vienā gramā. Tās jāsēj februārī vai marta sākumā, nedaudz uzsijājot caur sietu smiltis vai kūdru. Jādiedzē plus 18–22grādu temperatūrā, sadīgst divu nedēļu laikā. Krāšņos augus mēslo ik pēc divām nedēļām ar komplekso mēslojumu, kurā ir zemāks slāpekļa saturs, lai augi veidotos kuplāki, kā arī ir nepieciešams regulāri izlauzt ziednešus.

Pavairošana

Skaistnātrītes ir viegli pavairojamas gan ar sēklām, gan ar spraudeņiem. Lai izaudzētu labu un kvalitatīvu stādu, paiet trīs četri mēneši. Sēklas jāsēj samērā agri– no janvāra līdz pat maijam–atkarībā no tā, kad nepieciešams iegūt dēstus. Sējot janvārī un februārī, stādus varēs iegūt maijā un jūnijā. Agri sējot, stādiņus pagūs arī galotņot, tādējādi līdz stādīšanai dārzā augs būs jau gana prāvs.

Sēklas diedzē plus 20–22grādu temperatūrā 10–14dienas. Dēstu audzēšanas laikā jānodrošina plus 18–20grādu temperatūra. Dīgļlapu stadijā augus pa vienam vai vairākiem stāda 8–10cm diametra podos. Dēstu audzēšanas laikā pietiek ar vienreizēju galotņošanu, bet dārzā iestādītu augu nepieciešams galotņot ik pa laikam– tad stāds būs blīvs un kupls. Ja skaistnātrītēm parādās ziedpumpuri, tos laikus izgriež, neļaujot augiem ziedēt, jo ziedi ir sīki un necili.

Svarīgākais