Aug lēni, bet priecē ilgi

© Arnis Smirnovs

Liepājas puses Priekules novada Virgas feldšere Sarmīte Eidinta veido orhideju un kaktusu kolekcijas. Pašlaik tajā ir 20 orhidejas un 40 kaktusa šķirņu. Ziemas spelgonī orhidejas priecinājušas savu saimnieci ar ziedēšanu, bet vasarā dārzā Sarmīti priecē 80 šķirņu lilijas.

"Man jau puķes dikti patīk. Tikai visu uzreiz nevar atļauties," teic Sarmīte un stāsta, lai orhidejas pareizi augtu, jāzina vairāki knifiņi. "Dikti viņas nemīl, ka uztek ūdentiņš uz lapām, tas tūlīt jānotīra. Vannoties tām patīk katras nedēļas beigās. Tad tās ielieku lielā vannā, paturu, izņemu, apslauku un salieku atpakaļ uz nedēļu uz palodzes. Pēc nedēļas atkal vannoju," atklāj Sarmīte un piebilst, ka karaliskās mīlules viņas kolekcijā zied jau trešo reizi. "Man uzdāvināja pirmo orhideju, un pēc gada tā uzziedēja. Tad es sāku papildināt. Liepājā atradu veikalu, kur bija nocenotie augi. Bija lēti, ņēmu un pirku. Tagad pilnīgi zied 13 orhideju, pārējās jau rudenī noziedēja."

Zemei Sarmīte pievieno priežu mizas, šampaniešu korķus, kas uztur mitrumu. "Ļoti maz leju, arī tajā reizē, kad esmu viņas novannojusi, tad to nedēļu tikai drusku, drusku uzleju ūdeni. Bet viņām patīk, kad mitrina, rasina virsmu. Pēc vannošanas otrā dienā noleju no visiem šķīvīšiem nost ūdeni. Lai šķīvītis paliek sauss. Kad es orhidejas nopirku, tik lielu ziedu kā tagad nebija. Tagad skaisti zied. Krāsas dažādas, citrondzeltenā zied, tad viena sarkanraibā zied, lillā jau noziedēja."

Pašreiz ziedu raisa viena no orhidejas šķirnēm – "Veneras kurpīte". "Tā man uzzied jau otro reizi, kopš nopirkta. Arī dārzam man patīk iegādāties retu nosaukumu augus. Pagājušajā gadā nopirku Virdžīnijas sniegpārsliņu koku, tulpju koku un magnoliju. Atliek cerēt, ka šīs ziemas lielais sniegs neko ļaunu viņiem nenodarīs."

Palodzes rotā arī kaktusu kolekcija, kas Sarmītei ļoti mīļa. Kopā ir ap 40 kaktusu. Visiem nosaukumus pat nezinot.

"Man ir kaktuss "Arhibīskapa cepure", ko es nopirku vienā tirgū Rīgā dārza svētkos, iepriekšējā dienā Zatlera kungs tādu pašu bija nopircis. Tagad jau krietni paaudzies. Vispār kaktusi lēni aug. Viņiem niķis ir tāds: jo mazāk liesi, jo būs labāk. Tad viņi pavasarī arī kārtīgi ziedēs. "Arhibīskapa cepuri" es leju varbūt vienu reizi pa trim mēnešiem. Nevajag kaktusus arī vannot vai apsmidzināt. Ja būs kaut kur apsmidzināts, viņš sāks bojāties. Man viens tāds kaktusiņš ir, ko grūti notīrīt, – paņēmu, domāju, kas būs, ja es viņu tā apliešu un nomazgāšu, notecināšu. Ir viens bojāts jau no tiem zariņiem, es domāju, ka tikai no tā." Visi kaktusiņi Sarmītes kolekcijā ir samērā jauni. Vecākajiem esot kādi trīs četri gadi. "Kur ieraugu kādu interesantu kaktusu, tur noknibinu kādu mazulīti," pačukst puķumīle, kuras darbs esot "pa sētām staigāt" – viņa ir feldšere. "Pūkainīši man ļoti patīk. Katrā istabā man ir pa bišķītim kaktusu, bet bērni met ārā un negrib. Nepatīkami jau ir, ka logs jāatver un saduras. Es jau te tā esmu iepraktizējusies. Adataini jau viņi ir, tāpēc jau viņi ir kaktusi!"

Puķkope atklāj vēl kādu audzēšanas noslēpumu: "Es kaktusus neturu saulē. Ēnā vairāk. Man negribas tai saulē, jo vienu gadu iznesu laukā uz akas saulē, un no saules viņiem palika pleķi. Tāpēc kaktusus turu tikai ēnā istabā."

Vasarā Sarmītes dārzā zied un smaržo lielā liliju kolekcija, kuru viņa iegādājusies no Gunas un Jāņa Rukšāniem, Ēvalda Paupera un Jura Pikšas. "Tās visas ir pārbaudītas šķirnes, kuras pie mums bez problēmām aug un krāšņi zied. Ar nepacietību gaidu, kad šogad pirmo reizi uzziedēs dzeltenā trompetlilija, kuru rudenī iestādīju dārzā. Manā dārzā jau agri pavasarī sāk ziedēt sniegpulkstenītes, zilsniedzītes, vairāku šķirņu narcises un krāšņās tulpes. Nav tāds brīdis, kad kaut kas neplauktu. Vēlā rudenī ir saziedējušas mārtiņrozes, gladiolas, samtenes. Pastāstīt par to skaistumu ir grūti, tas ir jāredz!" teic puķkope.

"Gribētos jau papildināt kolekciju, bet nav tās rūmes. Es vērtēju pēc skaistuma. Man ir mīlestība uz visu skaisto. Tur, kur var piesiet dvēseli. Ikdienas darbs ir smags, psiholoģiski smags, un es atbraucu mājās, paskatos, cik tālu puķīte paaugusies, kurš straujāk aug, kurš lēnāk. Un paliek mierīgi ap sirdi," gandarīta ir plašās kolekcijas saimniece.