Ziemas spelgonī palmu pavēnī

© publicitātes foto

Atpūtas centrs Libava, kas atrodas pašā ostmalā, ir viena no iecienītākajām atpūtas vietām Liepājā. Tās pievienotā vērtība ir skaists ziemas dārzs, kurā pat spelgonī iespējams gozēties palmu ielokā.

"Atpūtas centrs šogad svinēja piecu gadu jubileju un tāpat arī ziemas dārzs. Taču pati ēka ir krietni vien vecāka – tās vēsture aizsākas 1772. gadā. Kopš tiem laikiem ēka pārdzīvojusi trīs pārbūves. Savulaik namu rotājusi uz mājas fasādes pret tiltu uzvelkama melna bumba – vētras vai jūrā iešanai bīstamā laika brīdinājums. Tā arī 30. gadu beigās izveidotais zvejnieku krogs ieguva savu nosaukumu – Pie Melnās bumbas. Arī tagad, pieskaņojoties vēsturei, atpūtas centra restorānā galvenais piedāvājums ir dažādi zivju ēdieni," stāsta Liepājas viesnīcas Libava vecākā administratore Laila Zamarīte.

Stiklotā piebūve vēsturiskajai ēkai ir uzcelta no jauna. Pēc vecajām fotogrāfijām redzams, ka nekas tamlīdzīgs agrāk pie ēkas nav bijis. Nama jaunais īpašnieks vēlējies kaut ko skaistu, jaunu un nebijušu Liepājā, un to realizēt palīdzējis liepājnieks Gundars Vīksna, kurš projektējis gan ziemas dārzu, gan viesnīcu.

Ilgi nav varējuši izdomāt,ko piebūvē iekārtot, līdz izdomājuši ziemas dārzu. Viss esot sanācis daudz sarežģītāk, nekā plānots. "No sākuma šeit, ziemas dārzā, bija paredzēts izvietot dzīvos augus. Gribējām ne šādus tādus, bet īpašus augus, taču sanāca tā, ka tas nebija iespējams, jo vajadzēja visādus pievadkanālus un izvadkanālus, un tad mēs beigās palikām pie palmām," stāsta Laila un atklāj, ka atpūtas stūrītis ir iecienīts.

Uz atpūtu ziemas dārzā esot jāpiesakās. Palmas esot no vienas šķirnes, viena tikai lielāka un pārējās mazākas.

"Šī telpa mums ir plānota, lai viesi varētu relaksēties. Te pasniedzam brokastis un arī vakariņas īpašos brīžos – vai nu tā būtu saderināšanās, vai kāda jubileja. Tiklīdz viesiem parādām, ka ir tāda iespēja,brokastot palmu paēnā, viņi atbild, ka, protams, šeit.

Tās ir romantiskas satikšanās pārīšiem, kas apmeklē mūsu ziemas dārzu uz vakariņām vai vienkārši uz tēju un kafiju," stāsta Laila.

Viņa piebilst, ka ir gadījumi, kad cilvēki gribot sarīkot vakariņas ziemas dārzā vairāk personām, taču restorāns atsaka – četri cilvēki esot maksimums. "Kāzās tikai jaunais pāris un vedēji," ar nožēlu nosaka Laila, tomēr ir gandarīta, ka klienti novērtē arī šo pašu mazumiņu.

"Cilvēki te, Libavā, dzīvo mūžīgā vasarā. Pašiem viesnīcas darbiniekiem arī ir tādas sajūtas. Pavisam neapzināti ziemas dārzā nav mūzikas. Viesnīcas darbinieki uzskata, ka tas ir pozitīvi, jo šajā trokšņainajā laikā cilvēki reti var baudīt klusumu. Brokastojot vai vienkārši sēžot ziemas dārzā, klienti var to izbaudīt, klausoties ūdens čalās. Ūdens nomierina un relaksē. Strūklaka rada pati savu mūziku," stāsta Laila.

Sākumā palmas bijušas dzīvas, īstas, bet mūsu apstākļos tā īsti negribējušas augt. Tā nu esot nolemts tās iekonservēt. Proti, lai nebirtu un nejuktu ārā, palmas izkaltētas un piesūcinātas ar īpašu vielu, tādējādi saglabājot to sākotnējo izskatu. "Atvedām uz šejieni. Mūsu ēkas saimnieki paši sameklēja akmeņus un smiltis, paši atveda, arī no Duntes pludmales, lai būtu tā kā pie jūras, jo mēs jau esam Liepājā – pilsētā, kas raksturīga ar savu jūru, smiltīm, akmentiņiem. Strūklakā ir mūsu pašu Liepājas ūdens. Skaisti ir vakarā, kad ieslēdzam gaismas un neviens netraucē.

Svarīgākais