Mūsdienīgai apkurei modernus dūmvadus

Pašlaik, kad mājas apsildīšanai kā kurināmo arvien retāk izmanto malku, bet vecos apkures katlus nomaina pret jaunākās paaudzes modeļiem, ir jāraugās pēc ekonomiskākiem, jaudīgākiem, universālākiem un ilgmūžīgākiem dūmvadiem.

Pirms trim gadiem savu darbību Latvijā sāka uzņēmums "Schiedel dūmvadu sistēmas", kas piedāvā drošus, videi draudzīgus un vienkārši uzstādāmus moduļu dūmvadus, kas ir lielisks risinājums gandrīz visām apkures ierīcēm.

Eiropā labi pazīstamais dūmvadu ražotājs Schiedel tapa tūlīt pēc Otrā pasaules kara Vācijā, kad vajadzēja atjaunot visu sagrauto un vajadzība pēc būvmateriāliem bija tikpat akūta kā maizes rieciens. Kaut pieprasījums bija liels, dūmvadu ražotnes dibinātājs Frīdrihs Šīdels apzinājās, ka tirgu iekaros tikai augstvērtīga un vienlaikus ekonomiska produkcija. Viņam tas izdevās, un nu jau vairāk nekā 60 gadu Schiedel Eiropā izgatavo, pilnveido un modernizē dūmvadu sistēmas. Turklāt šis ir pirmais dūmvadu ražotājs Eiropā, kas ieguvis ISO 9001 kvalitātes sertifikātu.

Jaunās paaudzes dūmvadu priekšrocības

Pēdējā laikā arvien biežāk dzīvojamos namos uzstāda gāzes, šķidrā vai cietā kurināmā apkures katlus. Šīm jaunajām iekārtām neiesaka lietot ķieģeļu skursteņus, tāpēc ka šādu katlu ekspluatācijas laikā rodas skābes un kondensāts, kura ietekmē ķieģelis sabirst jau pēc pāris gadiem. "Ja nu tomēr apkures katlam ir pievienots ķieģeļu skurstenis, tad tas noteikti jāaizsargā ar īpašu, pret skābju kondensātu izturīgu iekšējo čaulu, kas izgatavota no keramikas vai metāla. Schiedel ražotajiem moduļu dūmvadiem jau ir iestrādāta speciāla iekšējā čaula, kas ir noturīga pret skābēm un kondensātu," skaidro Schiedel dūmvadu sistēmas tirdzniecības pārstāvis Māris Mārtinsons. "Moderno moduļdūmvadu iekšējā čaula izgatavota no plānsienas keramikas, kas ātri sasilst, un tāpēc vilkme vienmēr ir labāka nekā analogiem. Savukārt gludā virsma, kāda nepiemīt pat visrūpīgāk uzmūrētajam ķieģeļu skurstenim, nodrošina to, ka neuzkrāsies degšanas produkti, dūmvads tik ātri nepiekvēps ar sodrējiem un arī tā tīrīšana būs vienkāršāka un ātrāka." Vēl viena priekšrocība – jaunās paaudzes moduļdūmvadi sver divas vai trīs reizes mazāk nekā ķieģeļu skurstenis, tāpēc nav vajadzīgi kārtīgi pamati, lai garantētu dūmvada stabilitāti un drošību.

Ja izmanto koksnes kurināmo

Visām koksnes kurinamā apkures iekārtām – krāsnīm, kamīniem, plītīm, pirtskrāsnīm un centrālapkures katliem – ir piemērota Isokern moduļdūmvadu sistēma, kas izgatavota no vulkāniskās lavas ieža pumeka. Pateicoties pumeka augstajai siltumizolācijas spējai, dūmgāžu siltuma zudumi ir nelieli, bet dūmkanāla iekšējā virsma sasilst ātri, ir laba vilkme. Dūmvada Isokern konstrukcija ir ļoti vienkārša – tas tiek salikts no pumekas moduļu blokiem, tos salīmējot ar speciālu līmi Isokern. Dūmvadam iespējams pievienot papildu elementus: dūmejas aizbīdni, konsoli ķieģeļu apdarei, lietuscepuri un dūmvada stiprinājuma komplektu.

Visiem kurināmā veidiem un katliem

Moduļu dūmvads Rondo Plus ir universāls, jo piemērots visiem kurināmā veidiem un visiem katliem. Tā trijslāņu konstrukcija nodrošina pilnīgu ugunsiztgurību. Dūmu kanāls izgatavots no 100% skābjizturīgas keramikas, kas apdedzināta 1200 grādu temperatūrā. Dūmvada moduļbloks izgatavots no keramzīta, un to nepieciešamības gadījumā var armēt. Siltumizolāciju nodrošina akmens vate ar neorganisku saistvielu. Dūmvada komplektā ietilpst arī pieslēguma keramikas elementi un speciāla ugunsizturīga līme, kas paredzēta dūmu kanāliem. Papildus var pasūtīt dūmejas aizbīdni, dūmvada dekoratīvo apdari un jumtiņu, kas dūmvadu pasargā no lietus.

Ar Schiedel produkcijas klāstu var iepazīties mājas lapā www.schiedel.lv, bet šā ražotāja dūmvadus iespējams iegādāties būvmateriālu veikalos K-Rauta, Kurši, Būvniecības ABC un citos būvmateriālu veikalos.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA "Schiedel dūmvadu sistēmas"

***

UNIVERSĀLS. Dūmvads ar keramikas sirdi jeb Rondo Plus (pirmais no kreisās) ir klasiska moduļdūmvadu sistēma, kas sastāv no augstas kvalitātes iekšējās keramikas caurules, ugunsdrošas minerālvates izolācijas un vieglbetona moduļbloka. Rondo Plus ir noturīgs pret kondensātu, skābēm un sodrēju degšanu, piemērots eļļas, gāzes un cietā kurināmā apkures katliem, kuru izvadīto dūmgāzu temperatūra nepārsniedz 600 °C. Dūmvadam iespējams veikt tradicionālo ķieģeļu imitācijas apdari, kombinēt dūmkanālu un ventilācijas kanālu skaitu. Cena – 80 Ls/m.

ŠĶĒRSGRIEZUMĀ. Schiedel Rondo Plus dūmvada apvalks ir no vieglbetona, keramikas cauruli aptver izolācijas kārta. Tā nodrošina caurules ātru uzsilšanu un siltuma noturību.

KAMĪNAM, BET NE TIKAI. Attēlā redzamās privātmājas saimnieks vēlējies viesistabā kamīnu. Saskaņā ar ugunsdrošības noteikumiem tam nepieciešams atsevišķs dūmvads. Šajā gadījumā izmantota Schiedel Isokern moduļdūmvadu sistēma, kas izgatavota no vulkāniskās lavas ieža pumeka. Pateicoties pumeka augstajai siltumizolācijas spējai, dūmgāzu siltuma zudumi ir niecīgi. Isokern ir piemērots visām koksnes kurināmā apkures iekārtām – krāsnīm, kamīniem, plītīm, pirtskrāsnīm un centrālapkures katliem, kuru maksimālā jauda ir līdz 60 kW, bet izvadīto dūmgāzu temperatūra – no 150 °C līdz 600 °C. Cena – 50 Ls/m.

***

Eksperta viedoklis

Māris MĀRTINSONS, SIA "Schiedel dūmvadu sistēmas" tirdzniecības pārstāvis:

– Kad mājas apsildīja galvenokārt ar malkas krāsnīm un skurstenis bija mūrēts no ķieģeļiem, liels siltuma daudzums ar dūmgāzēm uzreiz nonāca skurstenī un izkūpēja gaisā. Mūsdienās situācija ir mainījusies – vecās krāsnis bieži kalpo tikai dekorācijai, bet apsildīšanai lieto modernākas un ekonomiskākas sistēmas, kurās kurināmais tiek izmantots pilnvērtīgāk, un skurstenī nonākošo dūmgāzu temperatūra ir daudz zemāka. Tur tās atdziest vēl vairāk un kondensējoties rada skābu vidi, kas negatīvi iedarbojas uz ķieģeļiem un mūrjavu, un dūmenis sāk brukt. Lai tas nenotiktu, līdz ar jauna apkures katla iegādi un apkures sistēmas izveidi vajadzētu padomāt arī par jaunu dūmvadu vai vismaz par esošā modernizāciju. Ja ķieģeļu skursteņa izmērs atļauj, labs renovācijas risinājums ir keramikas vai metāla čaula, ko ar speciālas vinčas palīdzību ielaiž dūmvadā. Šādā gadījumā vecais ķieģeļu skurstenis kalpos kā korpuss, bet ievietotā čaula būs piemērota jaunajai apkurei, jo tai ir laba noturība pret agresīvo skābo vidi. Taču pārsvarā vecie dūmvadi ir tik mazi, ka tajos nevar ielaist ne keramikas, ne metāla čaulu. Tad nekas cits neatliek kā uzstādīt jaunu dūmvadu, izvēloties piemērotāko moduli. Lai to noskaidrotu, ir jāzina apkures iekārta un izvadīto dūmgāzu temperatūra. Visām koksnes kurināmā apkures iekārtām – krāsnīm, kamīniem, plītim, pirtskrāsnīm un centrālapkures katliem, kuru izvadīto dūmgāzu temperatūra ir no 150 līdz 600 grādiem, būs piemērots Schiedel Isokern

moduļdūmvads. Universāls moduļu dūmvads, kas piemērots visiem kurināmā veidiem un visiem katlu tipiem, ir Rondo Plus.

Svarīgākais