Maksimāls siltums ar minimālu malkas patēriņu

© publicitātes foto

Šogad esam izbaudījuši skaistu un aukstu ziemu, kāda ilgi nebija piedzīvota. Tā bija pārbaudījums ne vien cilvēkiem, bet arī apkures sistēmām, jo bija bažas, vai būs pietiekami silti arī stiprā salā un cik daudz vajadzēs maksāt par siltuma patēriņu.

Tāpēc, pieaugot samaksai par apkuri, arvien lielāka uzmanība jāvelta apkures sistēmas efektivitātei. Somijas uzņēmums Tulikivi ir pasaulē lielākā kompānija, kas ražo siltumu akumulējošās kamīnkrāsnis un tās eksportē uz 19 pasaules valstīm, tajā skaitā – uz visām Ziemeļeiropas valstīm, uz Ziemeļameriku un arī Latviju.

Pietiek ar klēpi malkas

Lai kamīnskrāsns uzsiltu, pietiek ar klēpi malkas. Pēc iekuršanas krāsns uzsilst divu stundu laikā un saglabā siltumu ilgāk par diennakti, ja mājoklis ir kvalitatīvi nosiltināts, pat divas diennaktis. Ir aprēķināts – lai apkurinātu 80 kvadrātmetru lielu platību, apkures sezonā pietiks ar vienu kravu malkas, ap 6 m3, kas vidēji maksā 120 latu. Malkas apkure ir dabiskākais apkures veids.

Der zināt, ka Tulikivi krāsnis ražo no ziepjakmens jeb podakmens, kas ir ļoti blīvs materiāls. Šī īpašība nodrošina vienmērīgu un strauju akmens sasilšanu – tā siltumietilpība ir daudzreiz lielāka nekā šamota ķieģelim. Ziepjakmens lielais blīvums novērš arī mitruma nokļūšanu akmenī, izslēdzot iespēju tam deformēties vai plaisāt pie straujām temperatūras svārstībām. Tādējādi Somijas slavenās firmas Tulikivi kamīnkrāsnis, kamīnkrāsnis ar cepeškrāsni, virtuves plītis ir visekonomiskākā alternatīva citiem mājokļa apkures veidiem – kamīniem, kuri nereti ir tikai dizaina elements, metāla krāsnīm, kuras ātri uzsilst un tikpat ātri atdziest, kā arī gāzes un elektrības apkurei.

Divkārša sadegšanas sistēma

Efektīvu malkas izlietojumu nosaka ne vien akmens īpašības, bet arī patentēta krāsniņu konstrukcija – divkāršās sadegšanas sistēma. Līdz galam nesadegušās gāzes no kurtuves paceļas augšējā degšanas kambarī, kur tās sadeg pilnībā un rada papildu siltumu.

Ja čuguna krāsniņu un kamīnu radītais siltums paceļas pie griestiem un koncentrējas ap kamīnu vai krāsni, kādēļ siltums netiek akumulēts, bet izplēn caur skursteni, tad Tulikivi krāsnis siltumu izplata vienmērīgi visā telpā, turklāt gaiss nekļūst sauss, bet gan saglabājas svaigs, tāpēc telpā ir viegli elpot. Viena kamīnkrāsns spējīga apsildīt no 40 līdz 120 kvadrātmetriem. Pateicoties dabiskai gaisa cirkulācijai telpā, siltums vienmērīgi izplatās arī pārējās mājokļa telpās, bet akmens izstarotie infrasarkanie stari sasilda sienas, neļaujot mājai ātri atdzist. Turklāt Tulikivi krāšņu virsma nesakarst līdz nokaitētai, tāpēc pieskaroties nevar apdedzināties, gluži pretēji, pret krāsni var atspiest muguru vai sasildīt nosalušās plaukstas.

Kamīnkrāšņu sānu kanālos ir iespējams iemontēt elektroapsildes elementus. Tie nodrošina, ka temperatūra tiks uzturēta automātiski, pat ja saimnieks ilgstoši nebūs mājās. Daži modeļi ir aprīkoti ar cepeškrāsni, kurā var izcept pīrādziņus, zosi vai ko citu pēc mājokļu saimnieku vēlmes. Vēl jāuzsver, ka atšķirībā no citu firmu kamīniem un krāsnīm Tulikivi akmens ir izturīgs, tāpēc nav jābaidās, ka tas varētu sasprēgāt vai citādi sabojāties, pat ja dzīvsudraba stabiņš termometrā, kas atrodas mājā, noslīdēs zem nulles. Bet, pārrodoties mājās, kamīnkrāsni uzreiz var kurināt ar pilnu jaudu, turklāt uzreiz nošaut divus zaķus – vienlaikus apkurināt mājokli un cepeškrāsnī pagatavot gardu maltīti.

Kamīnkrāšņu durtiņām ir patentēta gaisa plūsmas sistēma, kas nodrošina tīru malkas sadegšanu un to, lai stikls saglabātos tīrs. Ražotāji ir arī veiksmīgi atrisinājuši pelnu jautājumu – tie uzkrājas kastē, kas apslēpta speciālā nodalījumā, tāpēc pelnu savākšana nesagādā nekādas grūtības, vienīgi nedēļā reizi ir jāiztukšo kaste. Visus krāšņu modeļus ir iespējams papildināt ar moduļu risinājumiem – pievienot soliņus un plauktiņus.

Kalpos ilgi

Izvēloties šo ražotāju kamīnkrāsni, ir svarīgi apzināties, ka pirkums būs līdzvērtīgs nekustamā īpašuma iegādei, jo krāsns ir no dabiska akmens, tāpēc tā kalpos tikpat ilgi, cik jūsu nams. Somijā ražotā krāsns atmaksāsies jau pēc trim, pieciem gadiem, tas ir, garantijas laikā. Tas ir izdevīgi, īpaši ņemot vērā strauji augošās gāzes, mazuta un elektrības izmaksas. Jāuzsver, ka cenā ierēķināta arī krāsns montāža. To veic rūpnīcā sertificēti meistari. Viņi palīdzēs arī demontēt veco krāsni un sagatavot vietu jaunās krāsns uzstādīšanai.

SIA Akmens krāsnis piedāvā vairāk nekā 100 krāšņu modeļu ar dažādu dizainu, tāpēc ikviens varēs izvēlēties sev piemērotāko. Tiesa, jāņem vērā, ka akmens kamīnkrāsnis ir smagas – tās sver, sākot no tonnas.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA "Akmens krāsnis"

***

KĀPĒC IZVĒLĒTIES

Tulikivi no dabiskā akmens ražotas kamīnkrāsnis

Lieliski akumulē siltumu, ilgi saglabā un lēnām un vienmērīgi to atdod

Ir ekonomiskas

Laikā, kad par centrālo un gāzes apkuri jāmaksā prāvas naudas summas, Tulikivi kamīnkrāsnis ļauj ietaupīt līdzekļus

Mazina gāzes vai cita kurināmā patēriņu, ja izmanto vēl kādu sildierīci

Elektrības vai gāzes padeves pārrāvumi neizjauks mājas omulību un siltumu

Svarīgākais