Kiangu lielākais ganāmpulks – Kalvenes «Cīruļos»

Kopš 1993. gada apmeklētājus sagaida Rīgas zooloģiskā dārza filiāle "Cīruļi". Brīvā dabā aplokos, sprostos un mājiņās var apskatīt daudzus eksotiskus dzīvniekus.

Filiāles vadītājs Arnis Bergmanis, kalvenietis, te strādā kopš pirmās dienas. Viņš ir nenovērtējams pavadonis, iepazīstinot ar bagātību 136 hektāros. 2008. gadā Cīruļus apmeklējuši 34 000 cilvēku. Pēdējos divos gados diezgan daudz apmeklētāju bijis no Lietuvas, ir arī no citām, tālākām zemēm. Vienam otram ārzemniekam šķiet, ka stārķi ligzdā betona staba galā – tā ir butaforija, bet ne dzīvi putni.

Ik uz soļa – šai videi iederīgi apstādījumi ar košumkrūmiem un puķu dobēm. Iepretim Vjetnamas cūku mītnei zied rozes. Dārznieka un celtnieka nav, te visas ēkas un apstādījumi top ar pašu spēkiem un izdomu.

Brūno lāču barā vecākais ir tēviņš Toms, kurš jau nosvinējis 14. jubileju. Jaunākajiem lācēniem Ācim un Ācei, kuri ņipri rāpjas kokā un reizumis nokrīt zemē, ir divi gadi. Šopavasar Cīruļu saimi papildinājuši trīs lūsēni, kuriem pašlaik ir divi mēneši. Pirmais lūsis Marģers uz šejieni pārcēlās 2000. gadā, viņam nedaudz vēlāk pievienojās mātīte Margo. Nākamā gada martā, kad šogad dzimušajiem lūsēniem sāksies kāzu laiks, viņi dosies uz citu Eiropas valstu zoodārziem.

Apdraudēta suga

Īpašs stāsts par āmriju jeb tini. Tas pēdējo reizi Latvijā savvaļā manīts 1867. gadā, kad nomedīts. Pašlaik šie dzīvnieki ir pasaules apdraudētāko sugu sarakstā. Tiņus aizsargā pasaules Sarkanā grāmata un viena no Eiropas Savienības direktīvām. Zooloģiskajos dārzos pašlaik mīt 55 tiņi. Lai varētu turpināt dzīvnieku pavairošanu, būtu nepieciešams papildinājums no dabas. Skandināvijā brīvā dabā sastopami 500 dzīvnieku, Krievijā – apmēram 1500, taču viņu skaits strauji sarūk. Pārsvarā nelegālās medībās Skandināvijā ik gadu nomedī apmēram 200 tiņu. Rīgas zooloģiskā dārza filiāle Cīruļi iesaistījusies starptautiskajā tiņu vairošanas programmā.

Reizēm ar apmeklētājiem notiekot visādi kuriozi, viens otrs zvanot un jautājot: "Kas tās par cūkām, kas te apkārt skraida?" Arnis Bergmanis uzsver, ka meža cūku mazuļiem ir brīvais apmeklējums. Ik pa reizei bērni izlienot no aploka un staigājot pa teritoriju. Pazust nekur nevarot, jo par visu svarīgāks ir mammas pups. Šogad piedzimuši pieci mazuļi, lielākais metiens līdz šim bijuši seši ruksēni.

Rīgas zooloģiskais dārzs iesaistījies dzīvnieku apmaiņas programmā ar citiem zoodārziem, tāpēc Cīruļos dzimušie vilki, kad paaugsies, dosies uz kādu no Skandināvijas valstīm.

Lielākais pasaulē

Kalvenes pļavās ir pasaulē lielākais pieradinātu kiangu (savvaļas zirgu) ganāmpulks, kurā uzturas 17 ķēvju un 12 mazuļu. Viņu uzvedībai jau vairākus gadus līdzi seko pētnieku grupa. 35 hektārus plašajā kiangu aplokā mīt arī Ungārijas stepju govis, Eiropas staltbriedis un divkupru kamielis. Staltbriedis Kārlis, kura ragi izlikti apskatei pie ieejas aplokā, pēdējās nedēļas dzīvojas pa netālo birzi, un viņu neizdodas redzēt.

Pašā tālākajā – aļņu aplokā, kurš uzbūvēts pagājušajā gadā, dzīvo Hailandes govis ar četriem šogad dzimušajiem mazuļiem, jaku ģimene ar nesen dzimušo mazuli Ilmaru un aļņu bērns. Alnēns tika atvests no Cēsu puses mežiem, un par viņu rūpes uzticēja Latvijas zilajai govij. Tagad abi pārvietojušies uz dzīvi plašajā aplokā.

Cīruļos ir izkopts liels šķirnes aitu (Romanovas un Latvijas tumšgalves) ganāmpulks, filiāle tirgo arī vaislas materiālu. Te apskatāmas arī Latvijas zilās govis, kas nodrošina ar pienu citus dzīvniekus. Lai izstaigātu visu teritoriju, nepieciešamas apmēram divarpus stundas. Ja kādu dzīvnieku gribēsies aplūkot pamatīgāk, jārēķinās ar garāku ekskursiju.

"136 hektāros audzējam arī lopbarību – sējam graudus, stādām cukurbietes un kartupeļus, pļaujam un sagatavojam sienu. Šogad jau ievāktas 140 tonnas siena, 50 tonnas skābsiena. Būs vēl otra porcija no atāla, kā arī paredzams kārtīgs graudu kūlums. Zooloģiskā dārza žirafēm Rīgā vēl sagādājam lucernas sienu. Neko neiepērkam, bet visu sagādājam paši," saka Arnis Bergmanis.

Rindā pēdējās – lapsas

"Es jau iztēlē redzu, kāda būs tiņu māja, kā izskatīsies apmeklētāju piknika vietā. Pati teritorija jau parāda, kas kur jāceļ un kā tas konkrētajā vietā iederēsies. Mums ir nedaudz meža, taču būvmateriāli jāpērk. Pagājušā gada rudens vētra pārgāja pāri klusi, vienīgi sasniga 40 centimetru biezs sniegs. Pēc tam uznāca lietus, un plēsīgo putnu mītnei iebruka jumts. To vēlamies šogad atjaunot, vēl jālabo mītne arī melnajiem stārķiem, bet pašas pēdējās rindā uz jauniem dzīvokļiem gaida lapsas. Jāteic, ka mums ar apmeklētājiem ir veicies, nav nekādu sūdzību, viss norit organizēti," stāsta Arnis Bergmanis.

***

Noderīgi

Rīgas zooloģiskā dārza filiāle "Cīruļi" atrodas Liepājas rajona Kalvenē un aizņem 136 hektārus. Jābrauc līdz Liepājas šosejas 154 km un tālāk jāseko norādei.

"Cīruļos" dzīvo 38 sugu dzīvnieki, galvenokārt Latvijas faunas pārstāvji: lāči, lūši, tiņi, vilki, mežacūkas, lapsas, āpši, stirnas, brieži.

"Cīruļi" iesaistījušies starptautiskajā tiņu vairošanas programmā.

Ik gadu uz Skandināviju un citām Eiropas valstīm aizceļo "Cīruļos" dzimušie un izaugušie vilki.

Te atrodas pasaulē lielākais pieradināto kiangu ganāmpulks.

Apmeklētājus "Cīruļos" gaida katru dienu no pulksten 10 līdz 18. Mob. tālr. 29386963, www.rigazoo.lv

Svarīgākais