Elitas Veidemanes «zaļie pirksti»

Vienā no daudzdzīvokļu mājām Jūrmalā žurnāliste Elita Veidemane ar ģimeni dzīvo jau gandrīz 30 gadus.

"Tā kā tā nav mana zeme, bet gan saimnieka māja, tad, atnākot dzīvot uz šo namu, es īsti nezināju un varbūt tajā brīdī pat negribēju kaut ko iesākt ar nesakopto apkārtni. Bet laikam jau, cilvēkam kļūstot vecākam, viņam rodas arī lielāka interese par augiem un dārza darbiem. Ja man kāds pirms 30 gadiem būtu pateicis, ka sākšu ravēt, stādīt, sēt un pļaut un ka man tas sagādās prieku, es atbildētu – nekad neko tādu nedarīšu. Tomēr pirms trim gadiem izdomāju, ka jāsāk kaut ko darīt, lai sakoptu apkārtni, jo tā izskatījās vienkārši briesmīgi. Pirmā lieta, ko iestādīju, bija sudrabeglīte. Man principā ļoti nepatīk, ka cilvēki posta dabu, un Ziemassvētku eglīšu ciršana manā uztverē ir liels barbarisms. Tagad jau pāris gadu mums pie mājām ir eglīte, kas mūs priecē gan ziemā, gan vasarā. Eglītes iestādīšana gan prasīja zināmas pūles, jo šīs zemes īpatnība ir tā, ka tai nav normālas augsnes. Sākumā bija tikai 10 centimetru liels zemes slānis, pārējo sastādīja dažādi vēl no mājas celtniecības laika saglabājušies būvgruži. Tas viss bija jāattīra, lai varētu iebērt zemi un sākt kaut ko stādīt," stāsta dārza iekopēja.

"Zaļais trakums" iedvesmo kaimiņienes

Nākamā gada pavasarī Elita jau sāka apstrādāt pārējo pagalma daļu – attīrīja no velēnām, lai varētu iestādīt jaunus augus. Pirmie bija skujeņi. "Uz skujeņiem mani iedvesmoja Āris Auders, kuram ir ļoti skaisti iekopts dārzs. Tas mani tik ļoti fascinēja, ka nolēmu kaut ko darīt lietas labā arī savā apkārtnē. Pirmos iestādīju dažādu krāsu kadiķus – gan ložņājošos, gan stāvkadiķus. Redzot manu "zaļo trakumu", man pievienojās arī kaimiņienes Svetlana un Nataša. Kādu nakti 18 gadus vecā Nataša nolēma attīrīt pagalmu no vecajiem rožu krūmiem. Tas bija ļoti liels darbs. Attīrījām arī pārējo teritoriju un, kur vien varējām, iesējām zāli. Protams, visi labiekārtošanas darbi joprojām turpinās. Un plāni mums ir lieli. Kopā ar kaimiņienēm nopirkām arī zāles pļāvēju. Esam iegādājušies arī lielu čuguna katlu, kur varēsim vārīt, piemēram, zupu. Manuprāt, ir brīnišķīgi, ka tagad mums ir vieta, kur iziet ārā un uzaicināt ciemiņus, lai nebūtu jāsēž tikai dzīvoklī," ir pārliecināta Elita.

Augiem veltītā uzmanība atmaksājas

"Interese par dārza labiekārtošanu man ir liela. Lasu grāmatas par augu kopšanu un zemes labiekārtošanu. Esmu uzzinājusi ļoti daudz noderīgas informācijas, kas man viennozīmīgi palīdz tajā, ko daru. Zinu, kāda zeme un kāds mēslojums katram augam ir vajadzīgs. Šobrīd viss aug ļoti strauji, jāatrod tikai laiks, lai regulāri varētu visu izravēt. Man patīk redzēt, kā viss aug un attīstās. Varu teikt, ka man ir zaļie pirksti. Manuprāt, lai strādātu dārzā, ir jābūt labiem darba cimdiem, labiem darbarīkiem un labam garastāvoklim. Es katru rītu izeju ārā un apskatos, kā kuram augam sokas. Mani ļoti fascinē šis augšanas process. Vispār esmu pārsteigta, ka kaut kas tāds ar mani notiek. Kaut arī augi ar mani nerunā, jūtu, ka viņiem veltītā uzmanība, atmaksājas," atzīst Elita.

Svarīgākais