Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

RECEPTES: Spēks, kas sēkliņās un graudos

© Leonīds Gusevs

Īstais laiks uzturā lietot diedzētas sēklas un graudus, jo tieši dīgsti ir īsts vitamīnu, minerālvielu un citu mums nepieciešamu vielu koncentrāts! Turklāt dīgstos viss ir tādā koncentrācijā un veidā, lai organismam, gūstot maksimālu labumu, to visu būtu viegli pārstrādāt.

● Diedzēt var redīsu, sarkano biešu, saulespuķu, kāpostu, lucernas, brokaļu un sinepju sēklas, Ķīnas pupiņas, parastos un turku zirņus, lēcas, kviešu, miežu un rudzu graudus. 

● Svarīgi, lai ne sēklas, ne graudi nebūtu kodināti vai kā citādi ķīmiski apstrādāti!

Jo mazākas ir sēklas, jo ātrāk tās sadīgst.

● Redīsi, Ķīnas pupiņas, lēcas, zirņi, kressalāti, rudzu un kviešu graudi asnus sāk dzīt aptuveni divās trijās dienās. Pupiņas dīgst četras piecas dienas. Krešu sēklas – sešas dienas. Saulespuķu un lucernas sēklām vajadzīga nedēļa, kamēr parādās ļoti vērtīgie spēka asni.

● Jo lielākas sēklas, jo ilgāk tās jāmērcē. Sīkajām sēkliņām pietiek ar pāris stundām, bet lielajām vajadzēs vismaz pusi diennakts. Ja mērcē dažādu sēklu maisījumu, labs kompromisa variants ir sēklu iemērkšana uz nakti.

● Aptuveni divus milimetrus gari asniņi, kuriem vēl nav paspējušas sadīgt saknītes, ir visvērtīgākie!

● Visām dīgstošām sēklām ir nepieciešama dienas gaisma, bet ne tieši saules stari.

● Lai sēklas atdzesētu un tādējādi mazinātu siltumu, kas rodas dīgstot, siltā laikā sēklas skalo ar aukstu ūdeni – tāda aukstā duša palēnina dīgšanas procesu.

● Dīgšanas procesu var pasteidzināt, vēsākā laikā sēklas skalojot siltā ūdenī.

● Ja asnu dīgšana noris straujāk, nekā gribētos, trauku ar diedzējumiem kādu laiku var uzglabāt ledusskapī.

● Lai svaigi dīgsti un zaļumi mājās būtu visu laiku, sēklas un graudus diedzē ar divu triju dienu intervālu.

● Vienā paņēmienā jāizdiedzē tāds sēklu vai graudu daudzums, ko var izlietot pāris dienu laikā.

***

Vērts atcerēties

• Diedzējumi pozitīvi ietekmē imunitāti, dod papildu enerģiju, uzlabo vielmaiņu, veicina organisma attīrīšanos un palēnina tā novecošanos.

• Diedzējumi satur maz kaloriju, taču ir brīnišķīgs šķiedrvielu avots, kurā ir A, C, D, E, K un B grupas vitamīni, kā arī mikroelementi: dzelzs, kālijs, mangāns, fosfors, cinks, kalcijs, magnijs.

• Uzturvērtības ziņā diedzētiem graudiem un sēklām ievērojamu atšķirību nav – tie visi ir ļoti vērtīgi un veselīgi!

• Jebkuri diedzējumi uzlabo gremošanas sistēmas darbību, stabilizē nervu sistēmu, stiprina sirds un asinsvadu sistēmu. Tāpat diedzējumi uzlabo matu un nagu stāvokli, pasargā no brīvajiem radikāļiem un veicina šūnu pilnvērtīgu darbību.

***

Kā diedzēt?

• Vispirms sēklas vai graudus ieber traukā un rūpīgi noskalo.

• Sēklas vai graudus aplej ar tīru, vēsu ūdeni un atstāj uzbriest (sīkās sēkliņas – uz pāris stundām, lielākās sēklas vai graudus – uz nakti).

• Kad sēklas (graudi) izmirkušas un piebriedušas, sietiņā vai caur marli tās kārtīgi noskalo, tad nosusina.

• Pēc notecināšanas sēklas ieber stikla traukā un pārsien ar divkārt salocītu marli. Katru dienu sēklas vairākkārt noskalo zem auksta ūdens strūklas un rūpīgi notecina.

• Diedzēt var arī uz mitras marles: marli samitrina, ieklāj to kādā lēzenā traukā, pa virsu saber uzbriedinātās sēklas (graudus) un pārsedz ar tādu pašu samitrinātas marles kārtu.

• Marles vietā var izmantot arī kādu citu drāniņu, kas labi uzsūc un ilgi saglabā mitrumu. Var izlīdzēties arī ar vairākās kārtās salocītiem papīra dvieļiem, taču papīrs ļoti ātri izžūst (jāmitrina vismaz trīs reizes dienā) un sīkākas sēkliņas mēdz papīram pielipt.

• Trauku ar diedzēšanai paredzētajām sēklām (graudiem) noliek uz palodzes, kuru neapspīd tieši saules stari. Arī tiešā radiatoru tuvumā diedzēšanai paredzētās sēklas nenovieto.

• Pēc divām trim dienām, kad parādās pirmie dīgstu asni, sēklas (graudi) ir gatavas ēšanai.

***

Idejas receptēm

Dīgsti un zaļumi piestāv gandrīz visam, ko mēdz likt uz maizes, turklāt veselīgie dīgstu asni jau apnikušajiem produktiem piešķir jaunas, neparastas garšas nianses.

*

Zaļais zirņu dīgstu kokteilis

SASTĀVDAĻAS: divas saujas zirņu dīgstu, sauja izmērcētu Indijas riekstu, glāze ūdens, nedaudz citrona sulas, svaigi vai saldēti spināti

PAGATAVOŠANA: vispirms sablendē izmērcētus riekstus ar ūdeni, pakāpeniski pievieno parējās sastāvdaļas un blendē, līdz veidojas krēmīga masa. Dzer uzreiz!

*

Zirņu dīgstu kokteilis

SASTĀVDAĻAS: kastīte zirņu dīgstu, puse ābola, 1 seleriju kāts, spināti (vai ledus kubiņos sasaldēta spinātu sula), puse svaiga gurķa, nedaudz citrona sulas, ūdens

PAGATAVOŠANA: visas sastāvdaļas sablendē un tūlīt dzer – zaļu, svaigu, dzirkstošu kokteili!

*

Sinepju sēklu dīgstu salāti

SASTĀVDAĻAS (2 porcijām): 1 rācenis, kārtīga sauja sinepju sēklu dīgstu, 1 – 2 ēdamkarotes sēkliņu maisījuma (saulespuķu, sezama, ķirbju un linsēklas), 1 ēdamkarote saulespuķu eļļas

PAGATAVOŠANA: rāceni rupji sarīvē, pievieno sēkliņu maisījumu, sinepju sēklu dīgstus, aizdara ar saulespuķu eļļu, visas salātu sastāvdaļas izcilā un pasniedz galdā.

*

Augļi ar diedzētiem graudiem

SASTĀVDAĻAS: 1 banāns, puse citrona sulas, 2 ananāsa šķēles,

1 mango, 1 kivi, 100 g graudainā mājas siera,1 – 2 ēdamkarotes medus, 2 – 3 ēdamkarotes diedzētu kviešu graudu, 2 ēdamkarotes diedzētu saulespuķu sēkliņu,

1 – 2 ēdamkarotes lucernas dīgstu

PAGATAVOŠANA: nomizotu banānu sagriež mazos kubiņos un apslaka ar citrona sulu. Ananāsa šķēles sagriež kubiņos. Plāni nomizo mango un kivi, mango auglim izņem sēklu, sagriež kubiņos. Bļodā samaisa augļus un graudaino mājas sieru. Pēc garšas saldina ar medu. Diedzētos graudus noskalo un nosusina. Salātus pārkaisa ar diedzējumiem.

*

Ātrā maize ar diedzētiem graudiem

SASTĀVDAĻAS: 2 glāzes kviešu miltu, 1 glāze rudzu miltu, 1 tējkarote sodas, 2 kārtīgas šķipsnas sāls, 1 ēdamkarote cukura, 120 g mīksta sviesta, 320 ml kefīra vai paniņu, 1 ola

PAGATAVOŠANA: bļodā iesijā abu veidu miltus, pievieno sodu, sāli un cukuru (ja cep saldo maizi, ņem pusglāzi cukura). Miltus, sodu, cukuru un sāli samaisa, iemīca sviestu. Maizīti mīca viegli un uzmanīgi, lai tā būtu gaisīga. Kad sviests iemīcīts miltos, pievieno nedaudz sakultu olu, pakāpeniski pievieno kefīru vai paniņas. Mīca. Mīklai pievieno sauju kviešu graudu, kas vienu dienu briedināti ūdenī. Ar sviestu ietauko pannu un viegli izkaisa ar miltiem (lai maizīte nepieliptu), veido klaipu un liek pannā. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni pusstundu, kamēr garoziņa zeltaini brūna. Vēl karstu pārsmērē ar sviestu vai speķādiņu. Mīklai var pievienot riekstus, rozīnes, sarīvētu burkānu, arī žāvētus augļus.