Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Jaunumi daudzgadīgo stādījumu dobēm

lilija 'Big Brother' © publicitātes

Kaut arī daudzgadīgo puķu lauciņā visdažādāko augu ir bez konkrēta skaita, katru gadu parādās kas jauns, agrāk neredzēts, uzmanību uzreiz piesaistošs.

 Ieraugi ko nebijušu, un āķis lūpā – gribas, nu ļoti gribas dabūt savā īpašumā kādu stādiņu, kādu gumiņu vai sīpoliņu un lolot, un lolot...

● Lilijas (Lilium) OT hibrīds ‘Big Brother’

Smaržīgas, spēcīgi augošas, mazprasīgas, 100 – 120 cm augstas OT grupas lilijas. Milzīgi, plaši atvērti koši ziedi ar vieglu, patīkamu smaržu. Piemēroti griešanai. Augšanai nepieciešama saulaina vai viegli noēnota vieta. Augsnei jābūt ielabotai, neitrālai vai viegli skābai. Salcietīgas. Stāda tāpat kā tulpes: 3 sīpolu dziļumā.

● Skarainais floksis (Phlox paniculata) ‘Sherbet Blend’

Visu citu līdz šim zināmo flokšu saimē šis ir sevišķs jaunums, jo ziedu krāsu gammā beidzot parādās dzeltenie toņi! Aptuveni

70 cm augstā flokša ziedi plaukstot izskatās citrondzelteni, vēlāk violetīgi rozīgajām ziedlapiņām saglabājas zaļgandzeltena apmalīte, bet ziedu viducītis ir rozīgs. Nīderlandes selekcionāru radītais košums bagātīgi gatavs ziedēt no jūlija līdz septembrim.

● Rozā maijpuķītes (Convallaria majalis pink)

Miniatūrām lilijām līdzīgiem maigi rozā ziediņiem uzplaukst maijpuķīšu šķirne ‘Rosea’. 6 – 12 mazie zvanveida ziediņi izkārtojušies uz nelapota, 25 – 40 cm augsta ziedkāta. Maijpuķītēm ir audžveida augšanas veids ar seklu, ložņājošu sakņu sistēmu un rezerves barības vielu paresninājumiem – sakneņiem. Vislabāk aug trūdvielu bagātā, labi drenētā, caurlaidīgā smilšmāla augsnē ar pietiekamu mitrumu. Maijpuķītes ir ilgmūžīga ziemciete, vienā vietā var augt 15–20 gadu, tikai jārēķinās, ka tās pamazām pletīsies plašumā un aizņems arvien vairāk platības: ja gribam augšanas vietu saglabāt konstantu, ik pa laikam stādījumi jāierobežo.

● Tīģerlilija (Lilium tygrynum var. splendens) ‘Pink Tiger’

Viens no pateicīgākajiem un pieticīgākajiem dāsni ziedošajiem dārza augiem. Ziedi ar efektīgiem, tumšiem punktiņiem, saldi smaržo. Nogriezti ziedi ilgstoši stāv vāzē.

● Kanna (Canna) ‘Tropicana’

Kannu īpašā vērtība un krāšņums parasti slēpjas to skaistajās, dekoratīvajās lapās un izteiksmīgajos ziedos. ‘Tropicana’ ir 80 – 120 cm augsta kannu šķirne ar spilgtiem, koši oranžiem ziediem un lielām, oranži zaļsvītrainām lapām. Kā jebkura cita, arī šī kanna zied no jūnija līdz salnām.

● Rozā lavanda (Lavandula pink) ‘Rosea’

Pret reibinoši rūgteno lavandu aromātu grūti palikt vienaldzīgam. Visbiežāk sastopamā auga ziedu krāsa ir tradicionālā lavandzilā, taču tagad ir šķirnes arī ar rozā ziediem. Lavandām vispiemērotākā saulaina dārza vieta aizvējā un mēreni sausa, irdena, labi drenēta smilšaina vai mālsmilts augsne. Lavanda piemērota akmeņdārzu stādījumiem, labi aug saulainos klajumos, dienvidu nogāzēs. Ilgstošā sausumā nepieciešams laistīt. Nav īpaši salcietīgas, tādēļ tās vēlams piesegt līdzīgi kā rozes: kad zeme sāk sasalt, ceru apber ar sausu kūdru vai lapām, piesedz ar egļu zariem.

● Paparde (Althyrium niponicum) ‘Burgundy Lace’

Īsta eksotika paparžu kolekcionāriem: 30 – 40 cm augsta papardīte ar izteiksmīgu, sudrabaini violetu bronzas toņa lapojumu. Zemais, kompaktais augs ir laba izvēle grupu stādījumu veidošanai, celiņu vai dobju apmaļu apstādījumiem. Vislabprātāk aug mitrās, nedaudz noēnotās vietās un barības vielām bagātās augsnēs, bet spēj pielāgoties arī pieticīgākiem augšanas apstākļiem. Izturīgs, pieticīgs augs.

● Daudzgadīgā skābene (Oxalis) ‘Versicolor’

Arī par konfekšu skābeni sauktajai daudzgadīgajai skābenei ‘Versicolor’ ir neparasti skaisti divkrāsu ziedi. 10 – 20 cm augstais augs piemērots audzēšanai balkona kastēs, puķu podos, dobēs, akmensdārzos, terasēs, ziemas dārzos. Ziedēt sāk septītajā nedēļā pēc iestādīšanas, krāšņi un bagātīgi zied no jūnija līdz oktobrim: viegli audzējamas, mazprasīgas un ziemcietīgas.

● Galtonija jeb vasaras hiacintes (Galtonia candicans)

Par vasaras hiacintēm dēvētās galtonijas savvaļā aug Dienvidāfrikā var sasniegt 100 – 120 cm augstumu. Pasakaini smaržo! Ziedi balti, sakārtoti garos, skrajos ķekaros, zied jūlijā, augustā. Sīpolauga audzēšanai piemērotas saulainas vietas, no pārmērīga augsnes mitruma galtonijas cieš. Stāda irdenā, vidēji mitrā augsnē, Vasarā regulāri jālaista. Tāpat kā gladiolām, arī galtonijām sīpoli rudenī jāizrok, jāizžāvē un jāpārziemina tumšās, vēsās telpās.

● Hosta (Hosta) ‘White Feather’

25 – 30 cm augsta šķirne ar izteikti baltu lapojumu, taču pirmos piecus gadus pēc iestādīšanas paliekošā vietā hosta var neparādīt šķirnei raksturīgo lapu krāsu un formu. Augs prasa no vēja aizsargātu, labi drenētu, mitru, auglīgu un vidēji smagu augsni ar pH 6,5 – 7,5. Stādāmo bedri ielabo ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu, bet smagu augsni sajauc ar granti. Mēnesi pēc iestādīšanas augsnei jābūt regulāri mitrai.