Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Pūpoli zied – pavasaris klāt

Ložņu kārkls Green Carpet © F64

Dienas kļūst garākas un gaišākas, sniegs pamazām sāk atkāpties, un brīdis, kad Latvijas ainavā uzplaukst sudrabaini pūpolu mākoņi, ir klāt. Pierasts, ka pūpoli simbolizē dzīvības atgriešanos dabā, pavasari un Lieldienu laiku, kad Pūpolsvētdienas rītā reizē ar balti pūkaina pūpolzara pērienu saņemam arī labas veselības vēlējumu.

 Lieldienas paiet, un par pūpoliem kā nebijušiem aizmirstam līdz citam gadam. Tomēr vērts atcerēties, ka visagrāk ziedošo pūpolvītolu ģintij pieder gan katra no 20 Latvijā savvaļā augošajām sugām, gan ļoti daudzi hibrīdi.

Vītoli un kārkli ietilpst vītolu (Salix) ģintī. Šo augu sugu izskats un izmēri var būt ļoti dažādi: sugas, kas veido kokveida augumu, pieņemts dēvēt par vītoliem, bet krūmveida sugas – par kārkliem, taču ģintī visas sugas sauc par vītoliem.

Mūsu klimatiskajos apstākļos gan vītoli, gan kārkli jūtas ļoti labi. Daudzās kārklu sugas, veidojot lielas audzes, ātri pārņem grāvmalas un izcirtumus, tāpēc tā ir piemērota kultūra reljefa nostiprināšanai, piemēram, kāpu joslā.

Gan vītoli, gan kārkli pacieš mitras vietas, taču tie labi aug arī smilšainās un skābās augsnēs. Vērā ņemama ir dažādo vītolu šķirņu pieticība augsnes prasību ziņā, salcietība, noturība pret gaisa piesārņojumu un slimībām, tāpēc vītoli ir ļoti laba izvēle apstādījumu veidošanai. Visbiežāk stādījumu veidošanai izmanto kultivētas dekoratīvo vītolu sugas un šķirnes: ar krāsainiem dzinumiem, ar dažādu krāsu lapojumu, ar nokarenu, izlocītu, stāvi savērptu, lodveida, klājenisku vai augststumbra formas vainagu.

Kokaugi, kuri pamanās uzziedēt vēl pirms lapu plaukšanas vai reizē ar tām un kuru ziedkopa ir samtainie pūpoli, var sasniegt gan 25 metru augstumu, gan izaugt tikai dažus centimetrus vai pāris metrus gari, tāpēc jebkuras teritorijas apzaļumošanai ir iespējams atrast vispiemērotāko risinājumu.

Populāras kārklu un neliela izmēra vītolu šķirnes

• Ložņu kārkls (Salix repens): šķirne ‘Green Carpet’ – apmēram 30 cm zems, ložņājošs, ar spilgtām spurdzēm klāts krūms.

• Matsudanas vītola (Salix matsudana) šķirne ‘Tortuosa’ – vidēji liels krūms ar spirālē savītiem dzinumiem.

• Udas kārkla (Salix udensis) šķirne ‘Sekka’: liels, 3–5 m augsts krūms vai koks, kuram daži dzinumi veidojas plakani un dekoratīvi izliekti – nu gluži kā jautājuma zīme.

• Ložņu kārkls (Salix repens), šķirne ‘Nitida’ – miniatūrs, nepilnu metru augsts, līdz diviem metriem plats, ložņājošs krūms. Piemērots nogāžu nostiprināšanai.

• Gludmalu kārkla (Salix integra) šķirne ‘Pendula’ – nokarens vainags potcelma augstumā, smalks zarojums – atgādina ūdenskritumu.

• Smalkirbuļu vītola (Salix gracilistyla) šķirne ‘Melanostachys’: visbiežāk kaut kur ārzemēs iegādājama šķirne, taču tas varētu būt tā vērts – zied melnas krāsas pūpoliem!

Apstādījumos un lielāka mēroga ainavās piemērotākās vītolu sugas

• Pūpolvītols (Salix caprea): līdz 15 m augsts koks ar zaļganpelēku lapojumu, zied agrāk nekā citas sugas. Šai laikā gleznaini izceļas ainavā, radot zeltaina, caurspīdīga pūku mākoņa iespaidu. Ātraudzīgs, ēncietīgs.

Šķirnes: ‘Curly Locks’ – nokarens vainags ar izlocītiem zariem; ‘Kilmarnock’ – lietussargveida vainags; ‘Pendula’ – nokarens, potcelma augstumā.

• Trauslais vītols – ziedkopa.

• Nokarenais zeltzaru vītols (Salix x sepulcralis), šķirne ‘Chrysocoma’ – izteikti nokareni, dzelteni, tievi, aptuveni metru gari gada dzinumi, 8 līdz 10 m augsts koks. Uzņēmīgs pret sēnīšu slimībām.

• Trauslais vītols (Salix fragilis), šķirne ‘Bullata’ – tautā saukts par pudurvītolu ar izteiktu puslodes vainaga formu un vienmērīgu, blīvu lapojuma virsmu, dekoratīvs un stādījumos iecienīts. Plati izplests vainags, var sasniegt septiņu metru augstumu.

***

Iesaka dekoratīvo stādu audzētavas ARUMI īpašnieks Pēteris Duļevskis:

– Gan vītoli, gan kārkli ir vieni no visātrāk augošajiem un izturīgākajiem kokaugiem, kuriem augšanai nepieciešama saulaina vieta. Stādīt var arī daļējā noēnojumā, tikai tad tie neziedēs. Lielākai daļai piemērotas barības vielām bagātas, mitras smilšmāla, mālsmilts vai kūdrainas augsnes, taču ir arī tādas kārklu un vītolu sugas, kas ideāli aug sausās, ļoti nabadzīgās augsnēs.

Kārkli un vītoli ir divmāju augi, tāpēc skaistākie pūpoli ir vīrišķajiem augiem, kad tie zied un pārklājas dzelteniem putekšņiem.

Nelielu dārzu īpašniekiem, kuri audzē augststumbra potējumus, katru pavasari pēc pūpolu noziedēšanas jāapgriež vecie dzinumi, lai veicinātu jaunu zaru un kuplāka vainaga veidošanos. Jāatceras, ka pūpoli veidojas uz iepriekšējā gada jaunajiem dzinumiem!