Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Lai zaļš un smaržīgs Adventes vainags

© F64

Ar pirmās svecītes iedegšanu Adventes vainagā sākas skaistais Ziemassvētku gaidīša­nas laiks. Lai egļu vai priežu zariņu vainags četru nedēļu garumā nezaudētu savu sā­kotnējo izskatu un dabisko svaigumu, to darina nedaudz citādāk nekā citkārt.

Ide­ju pie­dā­vā Dār­zu cen­tra Liel­upe flo­ris­te In­ga Par­fe­ņen­ko­va

Nepieciešamie materiāli: apaļ­as for­mas oā­ze, dug­lā­zi­ju, eg­ļu vai prie­žu za­ru ga­lot­nī­tes, trauks ar ūde­ni, dārz­nie­ka griez­nes

Darba gaita:

Bļo­dā, spai­nī vai ci­tā at­bil­sto­ša iz­mē­ra trau­kā ie­lej ūde­ni, ie­mērc ta­jā oā­zi .Kad tā pie­sū­ku­sies ar ūde­ni, sā­kot no ār­ma­las, ap­mē­ram piec­u centi­met­ru dzi­ļu­mā oā­zē sprauž ie­priekš sa­ga­ri­nā­tas prie­žu, eg­ļu vai dug­lā­zi­ju za­ru ga­lot­nī­tes.Kad ār­ējā ma­la ar vie­nā­da ga­ru­ma za­ri­ņiem ap­spraus­ta, ap­mē­ram ar centi­met­ra at­star­pi sāk nā­ka­mo za­ru kār­tu un tā, ka­mēr aiz­pil­dīts vi­sa oā­ze. Jā­rau­gās, lai vai­na­gam vei­do­jas vien­mē­rī­gi blī­va for­ma. Ja za­ri­ņu sku­jas nav pā­rāk bie­zas, za­ri­ņus sprauž ci­tu pie ci­ta cie­šāk.Oā­zes iekš­ma­las aiz­pil­dī­ša­nai ņem ne­daudz īsā­kus za­ri­ņus, lai vai­na­ga vi­dus pa­lik­tu brīvs. Kad darbs pa­beigts, sku­jas ap­smi­dzi­na ar spe­ci­ālu pu­ķu la­ku (no­pēr­ka­ma dārz­ko­pī­bas vei­ka­los) – tā vai­na­gam pie­šķirs su­lī­gu, dzī­vī­gu za­ļu­mu un ab­sor­bēs pu­tek­ļus. No­vie­to vai­na­gu uz at­bil­sto­ša di­amet­ra pa­mat­nes un iz­puš­ķo ar ro­tā­ju­miem un sve­cēm.

PA­DOMS

Ad­ven­tes vai­na­ga da­ri­nā­ša­nai vis­pie­mē­ro­tā­kās ir dug­lā­zi­jas, jo tām ir mai­gas, smar­žī­gas sku­jas. At­ro­do­ties mit­ru­mā, tās il­gi ne­no­birst. Der arī jaun­u prie­dī­šu vai eg­ļu za­ru ga­lot­nī­tes ar īsā­kām sku­jām, ta­ču tās būs dur­stī­gā­kas.Ik pa brī­dim oā­zi pa­dzir­da, lai tā vi­su lai­ku bū­tu mit­ra. Ja ļauj ro­tā­jums, vai­na­gu var pa­likt zem ūdens krā­na, ja ne – ūde­ni uz­ma­nī­gi sa­lej.Lie­lā­ka di­amet­ra oā­zei sku­ju za­ri­ņus sa­ga­ri­na ap­mē­ram sep­ti­ņu centi­met­ru ga­ru­mā. Ma­zā­kai pie­mē­ro­ti ap­mē­ram piec­u centi­met­ru ga­ri sku­ju za­ri.Ad­ven­tes vai­na­ga ak­cen­tē­jo­šā de­ta­ļa ir vie­na vai četr­as sve­ces. At­tu­rī­gā­kam vai grez­nā­kam ro­tā­ju­mam to­mēr ne­va­ja­dzē­tu no­mākt za­ļo sku­ju da­bis­ku­mu.Vi­ole­tie un plūm­ju to­ņi, sar­kans, balts un vi­si gai­šie to­ņi – krā­sas, kas sa­vu ak­tu­ali­tā­ti ne­zau­dē. Zie­mas­svēt­ku lai­ka flo­ris­tu da­ri­nā­ju­mos un Ad­ven­tes vai­na­gos līdz­ās da­bis­ki za­ļa­jam krā­su to­nim ik ga­du do­mi­nē kā­da mo­des krā­sa, šo­gad, tā­pat kā pērn, tā ir ro­zā to­ņu gam­ma.Mo­dē jo­pro­jām ir lat­vie­šu men­ta­li­tā­tei īpa­ši tu­vie pe­lē­kie un brū­nie ze­mes to­ņi. Ro­tā­ju­mos iz­man­to­jot daudz­vei­dī­gus un in­te­re­san­tus flo­ris­ti­kas ma­te­ri­ālus, to­mēr ne­va­ja­dzē­tu pa­zau­dēt Ad­ven­tes ide­ju un dzi­ļā­ko bū­tī­bu.