Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Idejas Adventes rotājumiem

© F64

Laiks, kad Adventes vainagā aizdedzam vienu sveci, tad otro, trešo un ceturto, jau klāt. Drīz pasaule smaržos pēc Ziemassvētkiem. Lai visu gadu gaidīto notikumu varētu sagaidīt patīkamā gaisotnē, par patīkama noskaņojuma radīšanu mājās, par svētkus vēstošu sajūtu savā un savu mīļo sirdīs jādomā jau tagad.

Sūnām un ķērpjiem nosirmojuši zari un zariņi, smilgas, siens, visu nokrāsu sūnas, dažādi čiekuri, kastaņi, zīles, rieksti, pīlādžogas, kaltētas lapas, magoņu, liepu ziedu vai dadžu pogaļas, kadiķogas, mežrožu paauglīši, ziedi – tas un ne tas vien vēl savācams dabā. Vērīgu aci, izdomu un fantāziju liekot lietā, katrs sev var sarūpēt labu labos krājumus, lai uzmeistarotu unikālu Adventes vainagu vai oriģinālu floristikas kompozīciju. Tas noteikti gandarīs daudz vairāk nekā košie, tomēr bezpersoniskie veikalā pirktie svētku dekori. Krustnagliņas, kanēļa standziņas, kaltētas apelsīna, citrona, mandarīnu vai ābolu šķēlītes ziemīgajām kompozīcijām nodrošinās īpašo svētku smaržu, bet visu iespējamo formu un krāsu sveces gādās par gaismu. Jau gatavi apļa vai citu ģeometrisko formu oāži, sizals, eņģeļu mati, dažādas lentes un aukliņas, mākslīgais sniedziņš, parafīns, bumbuļi, spīguļi un daudzveidīgi kiča elementi, tāpat kā stieples un stieplītes, līmes un citi floristikas palīgmateriāli atrodami veikalos – tikai jādarbojas!

*

Pāris baltas vai maigi bēšas, neparastas formas sveces, mazliet skuju zaļuma, mazliet mākslīga sniega, pavisam nedaudz neuzkrītoša spīduma, kāds čiekurs, un – svētkus vēstoša sajūta gatava!

*

Baltais modē vienmēr: putuplasta pamatformu papildina krustaiņu sudraba lapas, ko klāj mākslīgais sniegs. Baltas sveces, sudrabainas egļu bumbas, un svētki nodrošināti.

*

Astoņi apaļas formas oāzes aplīmēti ar lapegļu čiekuriņiem, bumbas izkārtotas vainaga formā un izrotātas ar ciedru riekstiņiem un spīdīgām košas krāsas egļu bumbām

*

No kopā salīmētiem baltegļu čiekuriņiem veidoto vainagu rotā kontrastējošas krāsas egļu bumbu, pīlādžogu un magoņu galviņu ornaments. Pavisam plānā kārtā snidzis mākslīgais sniedziņš

*

Zaļš, sarkans, balts – klasiskas Ziemassvētku laika krāsas, šoreiz apvienotas sūnu vainagā. Vainagu rotā perlamutra pērlītes, dzērveņu un kadiķu ogas. Kanēļa standziņu saišķīši, pārsieti ar košām lentēm, dekoram piešķir svētku smaržu

*

Parafinēšanas tehnikā veidots telpas dekors. Putuplasta formu pārklājot ar burzītām salvetēm un parafinējot, iegūst oriģinālu faktūru, ko papildina ar mākslīgiem augiem un interesantas formas svecēm.

*

Dekoratīvajiem zaķkāpostiem noaugušā puķupodā iesēdināti jau dīgt sākušie hiacinšu sīpoli jau paši par sevi ir neparasti dekoratīvi. Ja vēl klāt kāds tikpat apaļvēderains bumbulis.

*

Vairāku līmeņu vainags veidots no paresniem vīnstīgu zariem. Daļa stīgu notītas koši sarkaniem diegu dzīpariem, daļa – ar auklām dabiski zaļgano toņu gammā. Dekoratīvu akcentu veido ar košām pērlītēm aplīmētas putuplasta bumbas, sarkani mežrožu auglīši, egļu bumbas un no zeltītiem dzīpariem tīti kamolīši

*

Ažūrais, gaisīgais vainags veidots no tumšu toņu sūnām un dekoratīvajām krustaiņu lapiņām. Vainagam eleganci piešķir metāliski spožais, zilais pavediens.