Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Bagātīgs zelta ogu birums

© Airida Žolīte

Sudrabaini smalko lapu ieskautas, smiltsērkšķu ogas izskatās kā dzeltenoranži dzintara gabaliņi: tik skaisti, tik kārdinoši gardi...

Var ticēt, var neticēt, bet smiltsērkšķis ir viens no tiem retajiem augiem, kura ogas satur praktiski visus dabā esošos vitamīnus – nu visu vērtīgāko un labāko, kas nepieciešams cilvēkam, tāpēc ir vērts padomāt, kā šīs zelta vērtās ogas saglabāt un daudzveidīgi izmantot uzturā.

Kompots

Sastāvdaļas:  1,6 kg smiltsērkšķu, 1 l ūdens, 500 g cukura.

Pagatavošana: smiltsērkšķus pirms rudens salnām novāc, pārtīra, nomazgā, nosusina uz sieta un sapilda dezinficētās burkās. Ļoti vērtīgos smiltsērkšķa auglīšus pārlej ar karstu sīrupu, uzliek dezinficētu metāla vāciņu, pievalcē un pasterizē 85 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas 15 minūtes, litra burkas 20 minūtes. Pēc tam burkas izceļ no ūdens, aizvalcē un atdzesē kā parasti. Kompotam ir augsta diētiskā vērtība. Uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Smiltsērkšķu un ābolu ievārījums

Sastāvdaļas:  1 kg smiltsērkšķu, 2 glāzes ūdens, 2 kg saldo rudens ābolu, 1 kg ievārījuma cukura.

Pagatavošana: tīrītas smiltsērkšķu ogas nomazgā, caurdurī notecina un liek katliņā, aplej ar glāzi ūdens un uzvāra, vārīšanu turpina 5–10 minūtes, tad masu izberž caur sietu, lai to atbrīvotu no smiltsērkšķu ogu kauliņiem.

Sagatavo ābolu biezeni: saldus rudens ābolus nomizo, izņem serdes, sasmalcina. Visu liek katlā, aplej ar glāzi ūdens un uz lēnas uguns sautē, līdz āboli sāk izjukt. Samaisa līdz vienmērīgai konsistencei, tad pievieno jau sagatavoto smiltsērkšķu biezeni, cukuru un visu kopā pavāra 15 minūtes. Vārīšanas beigās noputo un pilda burkās. Uzglabā tumšā vietā, vēsumā.

Smiltsērkšķu sula bez cukura

Emaljētā traukā smiltsērkšķus ar stampiņu saspaida, pārlej ar 60 grādu siltu ūdeni. Kad pagājušas vismaz trīs stundas, masu caur marli vai ļoti smalku sietu nolej un izspiež sulu. Sulu nostādina, nolej un izkāš, lej katlā un uzkarsē līdz vārīšanas temperatūrai, tad pilda sterilās burkās vai pudelēs un hermētiski noslēdz ar korķiem vai vāciņiem. Uzglabā vēsā, tumšā vietā.

Želeja

Sastāvdaļas: 1 kg smiltsērkšķu, 800 g cukura, 400 ml ūdens.

Pagatavošana: ogas apmēram trīs minūtes blanšē verdošā ūdenī, tad ūdeni nolej un ogas izberž caur sietu. Pievieno ūdeni, cukuru un vāra uz straujas uguns gatavu. Ja nepieciešams, nosmeļ putas. Karstu želeju pilda maza izmēra burciņās un aizvāko. Uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Saldētas smiltsērkšķu ogas

Pats labākais un vienkāršākais veids, kā saglabāt smiltsērkšķus visā to dabiskumā: no zariem nolasītas ogas pilda savas ģimenes vajadzībām vispiemērotākā tilpuma trauciņos, aizvāko un – saldētavā iekšā! Termiski neapstrādātas ogas saglabā visvairāk savu vērtīgo vielu, un saldējot šī bagātība nebūt nemazinās. No saldētavas izņemtas un atkausētas, smiltsērkšķu ogas var ļoti daudzveidīgi izmantot, lai pagatavotu daudzus veselīgus gardumus.

Tos lietojot uzturā, veselību stiprina gan ogu mīkstumā, gan augļapvalkā esošās vērtīgās uzturvielas.

Smiltsērkšķu gardums:

kopā samaisa 0,5 l smiltsērkšķus un 0,5 l dzērvenes, pārlej ar medu un atstāj uz nakti ievilkties. Lieto svaigā veidā imunitātes stiprināšanai, pievieno saldajiem ēdieniem:saldējumam, jogurtiem.

Saldējuma kokteilis:

200 ml smiltsērkšķu nektāra, 0,5 l plombīra saldējuma un vienu banānu liek blenderī, puto apmēram 10 minūtes.

Kefīra kokteilis: sablenderē 0,3 l smiltsērkšķu nektāra, 1 l kefīra, 2 banāni, puse ēdamkarotes malta kardamona un kanēļa.

Smiltsērkšķu krēms:

1 glāze ogu masas bez kauliņiem pievieno uzbriedinātu un izšķīdinātu 2 ēdamkarotes želatīna. Stingrās putās sakuļ 200 g saldā krējuma, tajā iecilā ogu masu ar želatīnu un 1 ēdamkaroti medu. Masu salej trauciņos un atdzesē.

Smiltsērkšķu tēja: krietnu karoti svaigu smiltsērkšķu ogu aplej ar 2 glāzēm tikko uzvārīta ūdens. Vāra 5 minūtes, atstāj 10 minūtes ievilkties. Tēju var saldināt ar medu, garšu var papildināt ar dažām piparmētru lapiņām.