Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Dārza darbi ražas pilnbriedā

© F64

Drēgnais oktobris, par spīti tam, ka prāts uz rušināšanos dobēs vairs nenesas, uzskatāms par pēdējo dārza darbu mēnesi. Līdzās priekam par lapu sārtumu, kastaņu lietus nebēdnīgumu un līksmajiem gājputnu kāšiem jāpagūst piepildīt grozus un pagraba plauktus ar pēdējām ražas veltēm un sagatavot dārzu ziemas guļai.

Oktobris ir jau otrais rudens mēnesis, tāpēc steigšus jāpagūst izdarīt visus ar dārza ieziemošanu saistītos darbus, kas nav paveikti iepriekš. Sevišķi nozīmīgi ir pareizi ieziemot augsni, lai pavasarī dēstītu dobēs ziemā izsapņotās idejas. Ja šogad nav pagūts sastādīt visas iecerētās košās un gardās dabas veltes, var izveidot dobi un sagatavot augsni jau šajā rudenī, lai pavasarī tā jau būtu pilnvērtīga. Konteineros augus var stādīt no sala līdz salam.

Lapu grābšana

Rudens mēneši ir labākais kailsakņu stādīšanas laiks – bez bažām var stādīt lapu un skuju kokus, kā arī dekoratīvos krūmus un dzīvžogiem paredzētos augus. Kailsakņu stādi neapšaubāmi ir lētāki, taču, tos izvēloties, jāņem vērā, ka to stādīšanu nedrīkst atlikt, bet tie jāiestāda uzreiz jau laikus sagatavotā augsnē.

Ja dārzs jau ir kuplu krūmu ieskauts, oktobrī jāapgriež noziedējušo krūmu zari, veidojot formu, kas labi iekļaujas kopējā dārza ainavā – var veidot cirptu formu vai arī tikai nedaudz apgriezt noziedējušos ziedus. Ja lapu krūmi tik tikko noziedējuši vai arī vēl ir plaukumā, iesaka tos apgriezt tikai pavasarī, patlaban ļaujot tiem vēl iepriecināt dārza saimniekus ar bagātīgu krāsu buķeti. Tāpat rūpīgi jāsavāc visas no kokiem un krūmiem nobirušās lapas, ko vēlams sadedzināt, jo tajās var mitināties slimības, kas var izplatīties uz citiem augiem, bojājot to daili. Vajadzētu turpināt kārtīgi laistīt mūžzaļos rododendrus, jo tie uzsūc ūdeni lapās, ļaujot augiem vieglāk pārziemot.

Puķu ieziemošana

Oktobra otrajā pusē, īpaši tad, ja dārzs atrodas ārpus pilsētas vai meža tuvumā, vajadzētu aizsargāt no grauzējiem un meža zvēriem dārza kokus, kas ziemā var kļūt par iecienītu delikatesi stirnām vai citiem meža zvēriem – ragainie negantnieki īpaši iecienījuši augļu koku mizas un tūju skujas. Lai pasargātu tos no bojājumiem, koku stumbrus var apsiet ar asiem egļu zariem – tas pasargās ne vien no zvēru zobiņiem, bet arī no laikapstākļu radītiem bojājumiem un sala. Pie viena izzāģē nokaltušos, slimos vai bojātos zarus, izgriež atvases un apsedz jutīgos vīteņaugus, kam ziemā ir tendence nosalt. Vēl mēneša beigās apgriež vīnkokus un apcērp sala neizturīgos lakstaugus, kuri veido ziedus uz jaunajiem dzinumiem.

Bez ievērības nevajadzētu atstāt arī puķu dobes – jāizrok viengadīgās un sala neizturīgās vasaras puķes, bet pelargonijas, begonijas, kannas un fuksijas jāsagatavo pārziemošanai telpās. Izrok arī dālijas un gladiolas. Lai ziemā dāliju gumi nebojātos, tos vislabāk izrakt saulainā vai vējainā laikā un ļaut izžūt – saule ir arī labs dezinfekcijas līdzeklis, kas novērsīs pelēkās puves vai citu baktēriju ierosinātas slimības. Noņem un iztīra arī vasaras puķu kastes, bet gumus pēc norakšanas apžāvē, notīra lieko augsni un liek glabātavā. Tad, kad gumi salikti pārziemošanai, tos ieteicams apkaisīt ar trihodermīnu, kas pasargās augus no kaitīgajiem mikroorganismiem.

Ražas baudījums

Mēneša beigās ieteicams sagatavot augsni vasarā ziedošajām sīpolpuķēm, lai pavasarī tās atkal varētu stādīt. Nevajadzētu aizmirst arī par dārza karalienēm rozēm – tām nogriež noziedējušos ziedus, novāc nobirušās lapas, apgriež atkārtoti ziedošās rozes un pieliec augststumbra stādus. Pirms ziemas miera dobes ieteicams nomulčēt – šī procedūra sildīs augu sakņu sistēmas bargajā salā un ļaus pavasarī uzplaukt ar jaunu sparu. Mulčēšanai var izmantot arī sagrābtās koku lapas, taču jāuzmanās, lai tās nebūtu slimas.

Lai arī aiz loga jau iestājies rudenīgs laiks un bradāšana pa mīkstu zāliena segu vairs nenāk ne prātā, arī oktobrī vēl nevajadzētu aizmirst par mauriņa kopšanu. Uz ziemu zālienu nedrīkst atstāt pārāk garu, lai aukstajā gadalaikā tajā neiemetas sniega pelējums – ja rudens ir silts, zāliens būs jāpļauj biežāk, taču nevajag pārcensties. Oktobra sākumā to vajadzētu vēl pēdējo reizi nomēslot (jāņem vērā, ka mēslošanai jālieto minerālmēsli, kas nesatur slāpekli, bet ar augstāku kālija saturu), taču par laistīšanu nu jau var aizmirst līdz pavasarim, lai attīrītu no vasaras laikā iegūtā piesārņojuma un rudenī nobirušajām lapām.

Iepriekš sagatavotā augsnē stāda augļu kokus un ogulājus, ko vēlā rudenī pabaro ar atbilstošu mēslojumu. Augsni nākamajai stādīšanas sezonai sagatavo arī sakņu un garšaugu dārzā. Lai varētu nodoties pilnvērtīgai rudens baudīšanai un atpūtai no dārza darbiem, vērts padomāt par pienācīgu ražas realizēšanu, kas drēgnajos vakaros ļauj izjust darba augļu gardumu.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Baltic Agro

***

DĀRZA KAĻĶIS. Kā norāda Baltic Agro eksperti, granulēto dārza kaļķi droši var izmantot arī rudenī, izsējot pa lauku vai dobēm – tas var visu ziemu atrasties uz zemes, jo vajadzīgās vielas pamazām izšķīst un nonāk augsnē.

SUPERFOSFĀTS. Visiem dārza augiem paredzēts mēslojums Superfosfāts, ko piedāvā Baltic Agro. Tas labi šķīst ūdenī, tāpēc labi uzsūcas augsnē – īpaši paredzēts lietot vietās, kur ir zems fosfora saturs. Pieejams 4 kg iepakojumā.

ZĀLIENAM. Rudenī zālienam nepieciešams mazāks slāpekļa daudzums, savukārt vairāk vajadzīgs augsts fosfora un kālija sastāvs. Šis mēslojums ļauj zālienam sagatavoties ziemošanai, nostiprinot sakņu sistēmu un pavasarī nodrošinot agru un raženu augšanas startu, tiklīdz nokusīs sniegs. Pieejams 4 kg un 15 kg iepakojumos.

DĀRZAM RUDENĪ. Baltic Agro piedāvājuma klāstā ir speciāli rudenim paredzēts dārza mēslojums, kas satur visas zemes ieziemošanai nepieciešamās vielas. Pieejams 1 kg, 4 kg un 15 kg iepakojumos.