Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Koģenerācija – jauns enerģijas iegūšanas veids

© publicitātes

Mūsdienās, kad aizvien vairāk paaugstinās enerģijas tarifi gan apkurei, gan siltumam, viens no optimālākajiem enerģijas izmantošanas veidiem ir koģenerācija.

Lai noskaidrotu tās priekšrocības un trūkumus, iztaujājam iekārtu ražotāja CEDAR RIDGE CO s.r.o. pilnvaroto pārstāvi Baltijas valstīs – SIA EUROTHERMO konsultantu, diplomētu siltuminženieri Āre Pildu.

– Vispirms paskaidrojiet, ko tad īsti nozīmē jēdziens koģenerācija un kādi ir tās plusi?

– Kā zināms, mūsdienās gāzveida kurināmais ir dārgs. Arī fosilie resursi neatjaunojas. Tāpēc kombinētās siltuma un elektroenerģijas jeb koģenerācijas iekārtas ir ļoti izdevīgs risinājums. Tas nozīmē, ka vienlaikus no viena kurināmā tiek iegūta gan elektroenerģija, gan siltums, maksimāli palielinot atdevi no ieguldītajiem līdzekļiem. Ņemot vērā, ka ne visur ir pieejama gāzes apkure un pietiekami jaudīgas elektrolīnijas, aizvien biežāk tiek izmantota koģenerācija.

– Par koģenerāciju būtu skaidrs, bet kas ir triģenerācija? Arī šādu jēdzienu nākas dzirdēt, kad speciālisti diskutē par energoresursiem, it sevišķi kontekstā ar koģenerācijas procesiem.

– Jau noskaidrojām, ka kombinētā siltuma un elektroenerģijas ražošana ir viena no populārākajām energotaupības tehnoloģijām pasaulē. Taču, ražojot elektroenerģiju, kā blakusprodukts rodas arī ievērojams siltuma daudzums. Ja izmanto tradicionālās elektroenerģijas ražošanas metodes, šis siltums iet zudumā, bet koģenerācijas iekārtā iegūto siltumu iespējams ekspluatēt lietderīgi. Piemēram, to var patērēt apkurei vai dzesēšanai, izmantojot iekārtu, kas siltumu pārvērš aukstumā. Tātad kombinētu elektroenerģijas ražošanu un siltuma izmantošanu gan apsildīšanai, gan dzesēšanai sauc par triģenerāciju. Šādā režīmā siltumenerģiju radošās iekārtas var darboties visu gadu, paātrinot investīciju atmaksāšanos. Jāņem vērā, ka efektīvai triģenerācijas izmantošanai ir nepieciešami aukstumenerģijas patērētāji. Piemēram, rūpniecības un pārstrādes uzņēmumi, kur tehnoloģiskajos procesos dažādu iekārtu un produkcijas dzesēšanai nepieciešams auksts ūdens vai gaiss; tās ir noliktavas un sporta halles, kur jānodrošina noteikts temperatūras līmenis; kā arī viesnīcas un slimnīcas, kur notiek regulāra gaisa kondicionēšana.

– Kādi principi jāievēro, uzstādot koģenerācijas vai triģenerācijas iekārtas?

– Galvenais, ko liek pie sirds ražotājs: jāņem vērā, ka koģenerācijas procesā elektrība ir blakusprodukts, jo primāri ir jāsadala siltums, kas tiek iegūts degšanas procesā. Ja siltuma izmantošana ir skaidra, tad elektrības ieguve būs nodrošināta.

– Koģenerācijas un triģenerācijas iekārtas, šķiet, ir domātas lielajiem, rūpnieciskajiem objektiem?

– Noteikti nē, jo mūsu pārstāvētais ražotājs piedāvā iekārtas, kuru jauda ir no 50 kilovatiem un vairāk. Tātad tās varētu interesēt, piemēram, zemnieku saimniecības.

– Kādas ir iekārtu cenas?

– Cenas ir dažādas – sākot no 120 000 latu un vairāk. Piebildīšu, ka iekārta tiek ražota katram pasūtītājam individuāli.

***

NODERĪGI

TRIĢENERĀCIJAS PRIEKŠROCĪBAS:

• ekoloģisks, videi draudzīgs un drošs energoresursu ražošanas process

• iekārtas var uzstādīt praktiski jebkurā vietā

• triģenerācija nodrošina neatkarību no energoresursu piegādātājiem

• zema saražotās enerģijas pašizmaksa