Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Mājas siltumam un omulībai

© scanpix

Vasara šogad mūs dāsni lutinājusi ar karstu un saulainu laiku. Tomēr, paraugoties uz bagātīgo ogu birumu pīlādžu zaros, ne viens vien jau sāk apcerēt, ka rudens nav vairs aiz kalniem, un aizdomājas, kāda būs ziema – vai malkas pietiks, vai gāzes cenas necelsies...

Varbūt laiks parunāt par omulīgu mājas sajūtu gada tumšajos un vēsajos mēnešos? Kā to radīt? To jautājam apkures speciālistam, pilna servisa kompānijas Eurothermo sabiedrības valdes loceklim Kasparam Aizupietim.

– Reti kurš Latvijā nezina, kas ir granulu apkure, jo tā ieņēmusi stabilu nišu starp gāzes un malkas apkures veidiem. Un tomēr – kāda ir šī apkures veida specifika?

– Ja runājam par ērtību, gāze, protams, ir pats ērtākais apkures veids. Gāzes apkures iekārtai tiek iestādīti nepieciešamie parametri, un tikai reizi gadā, pirms apkures sezonas sākuma, nepieciešama profilaktiskā apkalpošana. Savukārt malkas apkures iekārtām iestādām parametrus, reizi gadā veicam apkopi, bet katru dienu barojam ar kurināmo. Granulu apkures katlam iestādām parametrus, apkopi veicam reizi gadā, bet kurināmo papildinām aptuveni reizi divās nedēļās.

– Jūsu kompānija pati ražo, uzstāda un apkalpo apkures katlus?

– Mēs neesam paši ražotāji, bet esam vairāku ražotāju pilnvarotie pārstāvji Baltijas valstīs. Spektrs ir plašs, bet galvenie, protams, ir Polijas rūpnieki, kuru apkures katli tiek ekspluatēti visā Eiropā. Poļi aizņēmuši aptuveni 70% no visa tirgus. Mūsu sadarbības partneri ir arī Slovēnijā, kur ražo koģenerācijas iekārtas, un Austrijā, kas ražo šķeldas apkures iekārtas. No šī gada mūsu sadarbības partneri ir arī Čehijas rūpnieki, kas izstrādā ļoti kompaktus granulu apkures katlus. Ar saviem spēkiem varam pilnībā izbūvēt apkures sistēmu kā privātmājām, tā rūpnieciskajiem objektiem. Paši vai kopā ar sadarbības partneriem nodrošinām servisa apkalpošanu uzstādītajām iekārtām Lietuvā, Latvijā un arī Igaunijā.

– Kā ar garantijas nodrošinājumu? Klientiem par to nav jāraizējas?

– Salīdzinājumam var teikt, ka Latvijā tiek pārdotas automašīnas no tālākām zemēm, piemēram, Korejas. Taču arī tām tiek nodrošināta garantijas apkalpošana. Arī mēs, Eurothermo, tieši tāpat kā citi Latvijā strādājošu firmu pārstāvji, nodrošinām garantijas apkalpošanu, remontu un nepieciešamo mezglu nomaiņu. Garantijas termiņi ir: privātmājām – divi gadi, firmām – viens gads. Kas attiecas uz katlu korpusiem, rūpnīcas garantē to kvalitatīvu ekspluatāciju piecus gadus. Taču šim termiņam nav nekādas saistības ar iekārtas ekspluatācijas mūžu, kas ir krietni vien garāks. Varu piebilst, ka veicam servisa apkalpošanu kādai iekārtai, kas tiek ekspluatēta jau 14 gadus.

– Kādas ir cenas granulu apkures iekārtām?

– Apkures iekārtu cenas ir tieši proporcionālas to tehniskajam aprīkojumam un jaudai. Mēs tirgojam pilnībā nokomplektētus katlus – to gribētu īpaši uzsvērt.

– Kāpēc jūs to uzsverat?

– Tāpēc, ka ir gadījumi, kad tiek piedāvāts katls bez granulu bunkura, bez automātikas. Cenu amplitūda svārstās no 1000 līdz pat 50 000 latu.

– 50 000 latu privātmājas apkurei?!

– Nē, nē, šajā gadījumā, protams, nav runa par privātmājām. Ar šādiem granulu katliem apkurina daudzdzīvokļu mājas un rūpnieciskos objektus. Piebildīšu, ka viss pārdodamo iekārtu klāsts ir apskatāms mūsu uzņēmuma mājaslapā: www.apkuressistemas.eu. Tur var atrast sev tīkamāko un piemērotāko iekārtu, kā arī uzdot jautājumus un lūgt speciālista konsultācijas.

– Un tomēr, nonākot izvēles priekšā, kad jāiegādājas apsildes iekārtas, rodas jautājumi par apkures katlu izvēles principiem. Kādus padomus jūs dotu?

– Vispirms ir jāsaprot, cik intensīvi tiks izmantota apkures iekārta. Ja to uzstādīs vietā, kur cilvēki dzīvo pastāvīgi (tātad būs nepieciešams regulāri uzturēt optimālu temperatūru, sagatavot silto ūdeni), es ieteiktu katlu ar pilnu automātiku. Jā, pērkot tā cena būs dārgāka. Toties ekspluatācijā šī iekārta patērēs ievērojami mazāku kurināmā daudzumu. Ja runājam par aprēķina principu, pēc kura būtu jāvadās mājas īpašniekam, jāteic, ka tas ir samērā vienkāršs. Ir jāparedz vismaz 10 kw uz 100 kvadrātmetriem apkurināmās platības. Protams, jāņem vērā arī būves siltinājuma specifika, kā arī ieteicams atstāt nelielu jaudas rezervi apkures iekārtai (aptuveni 20–25%), lai tā visu laiku nedarbotos maksimālā režīmā. Pilnīgi precīzu iekārtas jaudu var noteikt, veicot apsildāmās ēkas energoauditu, ko gan izvēlas darīt visai reti, jo tas ir nosacīti dārgi. Auditors precīzi norādīs uz iespējamajām problēmām, kā arī sniegs rekomendācijas par apkures iekārtu, kura būs vispiemērotākā konkrētajai dzīvesvietai. Ar granulu apkures katliem ir iespējams apsildīt platības no 80 līdz pat 6300 (un vairāk) kvadrātmetriem. Tātad galvenie faktori, izvēloties savu apkures iekārtu, ir šādi:

ēkas siltumizolācijas kvalitāte (sienu, griestu un grīdas siltuma zudumi tiek aprēķināti atsevišķi);

logu skaits, izmērs un tips;

ārdurvju skaits, izmērs un siltumizolācijas īpašības;

iekšējo starpsienu skaits;

karstā ūdens tilpums, ko izlieto iedzīvotāji;

varbūtējais papildu sildierīču lietojums telpā.

– Kā ir ar ugunsdrošību? Apkures iekārtas ir jāizvieto ārpus dzīvojamās mājas?

– Apkures katli ir aprīkoti ar ugunsdzēsības iekārtu – ūdens izsmidzinātāju, kas novērš kurināmā nesankcionētu aizdegšanās iespēju. Papildus tam apkures katlos ir divu līmeņu padeves mehānisms, t.s. šneks, kas garantē liesmu ierobežošanu degkamerā. Izvietot apkures iekārtas var jebkurā vietā. Tomēr jāņem vērā, ka iekārtā notiek kurināmā sadegšana, un tāpēc piemērotāka būtu nodalīta saimniecības telpa. Teorētiski 150 kvadrātmetru lielas ēkas apkurināšanai apkures katla izvietošanai būtu vajadzīgi 3 kvadrātmetri. Ekonomējot kvadrātmetrus, būtu gan jāatceras, ka iekārtu nāksies arī apkalpot.

– Tagad par katla barību – granulām. Tās ir nopērkamas bez problēmām? Kur un kā granulas ir jāglabā?

– Granulas tiek ražotas no vietējiem atjaunojamiem dabas resursiem – koksnes atlikumiem, šķeldas un skaidām. Tāpēc par izejvielu trūkumu nav ko bažīties, taču ieteiktu pievērst vērību kokskaidu granulu kvalitātei. Labas granulas ir gaišā tonī, no dzelteni zeltīta toņa līdz gaiši pelēkam un pat baltam. To virsma ir gluda un spīdīga, tām nav bojājumu (tās nav salūzušas, sadrupušas). Viens kubikmetrs kokskaidu granulu sver aptuveni 650 kilogramu. Tās rekomendē uzglabāt sausās, ventilējamās telpās (temperatūra gan nav būtiska). Svarīgi, lai maisi ar granulām neatrastos tieši uz zemes vai betona. Vislabāk tos izvietot uz koka paletēm vai dēļiem. Tāpat kā malku, arī granulas labāk iegādāties vasarā, kad to cena ir zemāka un piedāvājums plašāks.

– Vai apkalpot apkures katlu ir sarežģīti un fiziski smagi?

– Noteikti, nē. Vienkārši jāatceras, ka katrā granulu papildināšanas reizē būtu jāiztīra pelni. Var izmantot birsti, var tīrīt ar speciālu putekļu sūcēju. Smagākais ir granulu iebēršana bunkurā, jo maiss sver 16 kilogramus.

– Jūs varat pateikt, kuri ir paši labākie granulu apkures katli?

– Nenoliedzami katram ražotāja pārstāvim šķiet, ka viņa izplatītā produkcija ir pati labākā... Mums ir ļoti plašs granulu apkures iekārtu piedāvājums, kurā atrodami gan ekonomiskās klases apkures katli, piemēram, Tekla, Defro produkcija, kā arī luksusa klases iekārtas – Defro, Heiztechnik.