Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Tekstilija apdrukas tehnikā

© Māja

Vai tad nav tā, ka bieži, skatot mākslinieku rokām darinātas lietas, grūtsirdīgi nopūšamies un pie sevis nodomājam: sak’, ko nu es..., to spēj tikai viņi – īsti mākslinieki...

 Patiesībā nekā sarežģīta jau nav – ja pašam piemīt kaut neliela pacietība, ir uzņēmība, izdoma un minimāli līdzekļi, piemēram, pavasarīgi oriģinālu galdautu vai nelielu sedziņu apdrukas tehnikā savām rokām var pagatavot katrs!

MATERIĀLI

• kvadrāta vai taisnstūra auduma gabals ar jau apstrādātām malām;

• sega vai cits stingrs materiāls, uz kura var nostiprināt apdrukai domāto audumu;

• papīra līmlente;

• šķīvītis vai kāda cita pamatne krāsām;

• speciālas tekstila apdrukas krāsas;

• materiāli, no kā gatavot spiedodziņus: ķiploka daiviņas, pūpoli, sīpoli u. c.;

• otas;

• gludeklis.

Segu saloka vairākām kārtām, lai veidojas stingrs, ne pārāk pufīgs pamats. Klāj to uz darba virsmas. Uz pamata liek apdrukai domāto audumu – tas var būt lins, lins ar lavsānu vai kas līdzīgs, tikai plāns un gaisīgs! Auduma malas pie pamata nofiksē, visā to garumā pielīmējot ar līmlenti . Ar līmlentes palīdzību norobežo vietas, kuras uz auduma veido ornamentālās joslas. Svītras uz sedziņas, kas tagad atrodas zem līmlentes, pēc darba pabeigšanas būs vienkrāsainas. Uz šķīvīša vai citas pamatnes nelielās devās liek visas krāsas, no kurām tiks veidota apdruka . Ilgstošā saskarē ar gaisu krāsas apžūst un ir grūti uzklājamas uz spiedodziņiem, tāpēc krāsu krājumus, ja nepieciešams, vēlāk papildina. Nomizo ķiploka daiviņu, pārgriež to uz pusēm . Ar otu paņem krāsu, uztriepj to uz nupat iegūtā spiedodziņa . Uz sagatavotā auduma veido sevis izvēlēto apdruku: šajā reizē mums tie ir stilizēti pūpolēni . Lai pūpoliņi izskatītos pūkaināki un gaisīgāki, ar baltas tekstilkrāsas flomāsteri kā ar zīmuli starp spiedoga nospiedumiem veido sīkus, smalkus punktiņus . Kad apdruka pabeigta, no gatavā darba uzmanīgi noņem līmlenti . Svaigajam krāsojumam ļauj nožūt. Kad apdrukās krāsa ir pilnīgi sausa, gatavo darbu ar karstu gludekli no labās puses kārtīgi izgludina (uzmanīgi: krāsu var viegli piededzināt!).

NODERĪGI

• Lai iegūtu interesantākus stilizētos

pūpoliņus, darba gaitā izmantojamās krāsas nedaudz var variēt, uz spiedodziņa vienlaikus jaucot gan balto, gan zeltīto toni.

• Spiedogiem ķiploka vietā var ņemt sīpolu, pūpolus, kādus konkrētus no korķa izgrieztus siluetus vai ko citu – ik reizi uz auduma veidosies cits raksts ar atšķirīgu faktūru un tekstūru.

• Veidojot apdruku uz auduma joslām, kas no abām pusēm norobežotas ar līmlenti, nav jābaidās noķēpāt papīra virsmu – ornamentālā josla pēc līmlentes noņemšanas izskatīsies atraktīvāka, ja daļa stilizēto pūpolu būs it kā nepabeigti.