Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Pret aukstumu un mitrumu – kvalitatīva logu montāža

© F64

Logi, kā zināms, ir tā lieta, ko nemaina katru gadu, tāpēc pirkums parasti tiek izdarīts apdomīgi, vairākkārt apsverot plusus un mīnusus. Līdzīgi ir ar logu montāžu – tai jāpievērš gana liela uzmanība, jo tieši no tā, cik kvalitatīvi logi tiks uzstādīti, atkarīga mājokļa siltumizolācija un izturība pret mitrumu vairāku gadu garumā.

Ierasts, ka logu montāža noris pēc konkrēta plāna. Sākumā tiek izņemts vecais logs, bet ailē ievietots jauns, ko nostiprina ar montāžas putām. Lai skatu padarītu vizuāli pievilcīgāku, ēkas ārpusi ap logu apmet, bet iekštelpās nesmukumus nosedz ar ģipškartona plāksnēm. Lai gan pēc nosauktās shēmas tiek montēti lielākā daļa logu, gluži ilglaicīgi tas nav, jo montāžas putas ar laiku piesūcas ar mitrumu, bet sasalstot zaudē savu siltumizolācijas spēju – tas ir biežākais iemesls logu svīšanai un siltuma noplūdei. Turpmāk visus logus vajadzētu iebūvēt tikai ar montāžas lentēm – no iekšpuses putu šuvei uzklāj tvaiku izolējošu lenti, no ārpuses atkarībā no ailes veida liek hidroizolējošu vai speciālu akrila pašizpletošu lenti. Šādu lenšu izmantošana nodrošina to, ka tiek ievērotas visas energoefektivitātes prasības, lai jaunie logi kalpotu iespējami ilgi. Domājot par ilglaicīgu komfortu, Labo logu aģentūra piedāvā iebūvēt logus ar montāžas lentēm, nodrošinot vislabāko kvalitāti un servisu, lai logi arī pēc 5 gadiem kalpotu tikpat labi kā tikko pēc uzstādīšanas.

Montāžas lentes – ērti un praktiski

Logu montāža, izmantojot lentes, ir vienkārša – tos no iekšpuses un ārpuses vienkārši nolīmē ar montāžas lenti. Lentes iekšpuse ir necaurlaidīga, tāpēc tā darbojas kā tvaika barjera, neļaujot iekštelpu gaisam un mitrumam iekļūt montāžas šuvē. Savukārt no ārpuses tā nelaiž montāžas šuvē āra gaisu un mitrumu. Jāatzīst, ka ārpusē lente nav tik blīva, tāpēc tā nodrošina arī zināmu ventilāciju siltumizolācijas putām. Labo logu aģentūras tirdzniecības vadītājs Mārtiņš Gžibovskis, iepazīstinot ar lenšu priekšrocībām, stāsta: «Montāžas lentes ir ļoti ērts un praktisks risinājums, liekot jaunus logus. Tās sadārdzina logu par nieka četriem pieciem latiem, taču palielina tā energoefektivitāti par 10 procentiem, kā arī ievērojami paildzina siltumizolācijas kalpošanas mūžu.»

Montāžas lentes var iestrādāt jau esošajos logos, tādā veidā uzlabojot to energoefektivitāti. Šajā gadījumā gan jārēķinās, ka nāksies noņemt loga ārējo apdari, no jauna hermetizēt ar siltumizolācijas putām un tad montēt ar jaunajām lentēm. Logu montāžas laikā svarīgi pievērst uzmanību, lai lentes tiktu rūpīgi un precīzi pielīmētas, pretējā gadījumā gaiss un mitrums tiks iekšā montāžas šuvē un bojās siltumizolāciju.

Tendences Latvijā rāda, ka 90 procenti uzņēmumu logus joprojām montē bez speciālajām lentēm. Iemesls, iespējams, ir ļoti vienkāršs – montējot ar lentēm, process ir darbietilpīgāks un laikietilpīgāks. Iepūšot logu ailēs siltumizolācijas putas, meistars dienas laikā var nohermetizēt, piemēram, desmit logu, savukārt, montējot ar lentēm, tikai piecus.

Pilnvērtīgai siltumizolācijai

Mūsdienīgās montāžas lentes var lietot arī kopā ar putām – lai putas ilgāk saglabātu savas siltumizolējošās īpašības, ieteicams lietot speciālas lentes, kas izstrādātas PVC logu pilnvērtīgai iestrādei. Loga sānu malās tiek pielīmētas lentes, bet logu ārējā daļā – tvaiku caurlaidīga difūzijas lente. Telpas iekšpusē pilnvērtīgam efektam tiek pielīmēta tvaiku necaurlaidīga tvaika izolācijas lente. Iekšējā tvaika izolācija lente neļauj iekštelpu mitrumam nokļūt montāžās putās, savukārt arējā difūzijas lente ļauj mitrumam izkļūt no tām, bet nepieļauj āra mitrumam nokļūt tajās, šādi pasargājot montāžas putas no mitruma. Montāžas lentes sānu malās ir lipīga izolācija, kas nodrošina ērtu tās izmantošanu. Lai šī saķere būtu lielāka, pirms logu montāžas ailu ieteicams gruntēt – tas ļaus arī montāžas putām labāk sasaistīties ar sienu.

Ja ārsiena tiek siltināta, difūzijas lentes funkciju pilda pats siltumizolācijas materiāls, kas tiek pārlaists pār loga rāmi, nosedzot montāžas putas. Šādā gadījumā arējās difūzijas lente nav nepieciešama.

Ja speciālas lentes nav iespējams iegādāties, iespējams izmantot silikona hermētiķi, ar kuru izolē montāžas putas no telpas iekšpuses – tas pildīs tvaika izolācijas funkcijas un neļaus mitrumam nokļūt montāžas putās.

Alternatīvas

Tiek plaši diskutēts par montāžas putu kalpošanas ilgumu un rasti arvien jauni varianti, kā nodrošināt siltumizolāciju. Ziemeļvalstīs, vēloties būvēt mājokli, par pamatu izmantojot ekoloģiskus materiālus, logu sānu malas aizdara ar vati, iekšpusē montējot blīvgumiju, ko savukārt pārklāj ar silikona hermētiķi. Ārpusē vate tiek aizsegta ar dekoratīvu koka līsti. Identisku līsti visbiežāk uzklāj arī iekšpusē, lai nosegtu silikona hermētiķi un nebojātu interjera kopskatu.

Variants, kā izvairīties no putu lietošanas, ir izmantot speciālu trīs funkcijas pildošu lenti. Tā pieejama dažādos platumos, kas piemēroti dažādiem loga rāmjiem. Lente tiek pielīmēta rāmja sānos, un tai jau telpas iekšdaļā un loga rāmja pusē ir izveidota tvaika izolācija. Uzlīmējot lenti rāmim, to nostiprina, un pusstundas laikā lente uzbriest līdz tās pilniem apmēriem, noblīvējot spraugu starp rāmi un loga ailu. Tālāk tikai atliek veikt loga dekoratīvos apdares darbus. Diemžēl, lietojot lenti, loga ailām jābūt samērā līdzenām un atstarpei starp logu un ailu nevajadzētu pārsniegt 30 līdz 50 milimetrus.

****

Juris BIRŠS, tehnisko zinātņu doktors, Labo logu aģentūras eksperts:

– Lielākā daļa siltumizolācijas putu sastāv no polimēru vielas, un tajās 80 procenti ir gaiss. Tāpēc montāžas šuvē (starp loga rāmi un fasādi) iestrādātās putas ātri zaudē savas siltumizolācijas īpašības apkārtējās vides – gaisa, mitruma un sala – ietekmē. Ja āra gaisa temperatūra ir zem nulles, savukārt iekštelpās ir silts, montāžas šuvē veidojas kondensāts – mitrums, tas notek gar logu, veicinot pelējuma veidošanos ap un zem logiem, kā arī uz sienām. Ja reiz saimnieki nolēmuši logus hermetizēt ar siltumizolācijas putām, tad ir jāizmanto pilnīga tehnoloģija, siltumizolācijas putas jāpasargā ar speciālām montāžas lentēm. Tas nodrošinās to, ka mitrums no āra un iekštelpām neiekļūs montāžas šuvē, nebojās siltumizolāciju. Ja arī šuvē veidosies kondensāts, mitrums nevarēs izkļūt ārā, netecēs, līdz ar to arī neveidosies pelējums.