Pret stresu, nomāktību un sliktu pašsajūtu

Ja sarīkotu konkursu par gada drūmāko mēnesi, tad novembris, iespējams, iegūtu pirmo vietu – tumšs un drēgns, sniega vēl nav, prognozes par apkures rēķina lielumu šausmina, un netrūkst arī citu problēmu, kuras daudziem uz šā fona šķiet smagākas un grūtāk risināmas, nekā varbūt liktos siltā un saulainā laikā.

To mēdz dēvēt par rudens nomāktību. Dažus tā skar, dažus neskar, un, protams, ir arī tādi laimīgi cilvēki, kuri nenokar degunu nekādos apstākļos. Bet ko tad, ja neesi viens no viņiem un jūti, ka pretoties stresam un sliktam garastāvoklim kļūst arvien grūtāk?

Tikt skaidrībā

Psihologi saka: reizēm ir pavisam normāli nejusties priecīgam un ar visu apmierinātam, pat ja dzīvē nav noticis nekas dramatisks. Varbūt vienkārši pienācis laiks izvērtēt savu dzīvi un nodoties pārdomām par to, ko es īsti vēlos. Cita lieta, ja šis stāvoklis ieilgst un jau vairāk nekā divas nedēļas ir nomākts garastāvoklis, nevēlēšanās kontaktēties, neraksturīgs fiziska spēka trūkums, nespēja iemigt vai murgaini sapņi, ēstgribas trūkums vai, gluži otrādi, nenormāls ēdelīgums; intereses zudums par lietām, kas parasti patīk, arī seksuālās vēlmes trūkums un sāk uzmākties domas, ka nekam nav jēgas. Aiz šīm pazīmēm var slēpties depresija, no kuras, kā liecina statistika, pasaulē cieš vairāk nekā 120 miljoni cilvēku. Tādā gadījumā vajadzētu aiziet pie ģimenes ārsta, psihoterapeita vai psihiatra, lai pārbaudītu, vai nav sākušies nopietni traucējumi, kas prasa attiecīgu ārstēšanu.

Paaugstināt izturību

Ir dažādi paņēmieni, kas palīdz paaugstināt izturību pret ikdienas stresu un labāk justies fiziski un garīgi. Vispārzināma ir fiziskās aktivitātes labvēlīgā loma. Vingrošana stimulē endorfīnu ražošanu organismā, tas ļauj uzlabot garastāvokli, vairo enerģiju, veicina labāku miegu. Palīdzēt var arī speciāla gaismas terapija, bet reizēm pietiek vienkārši spilgtāk apgaismot telpas, iedegt svecītes un pēc iespējas izmantot katru reto saulaino brīdi, lai izietu laukā. Lieti noder arī mīļu cilvēku un labu, sirsnīgu draugu atbalsts, interesantas sarunas un grāmatas, mākslas baudīšana, pastaigas dabā un citi paņēmieni. Nevajadzētu meklēt glābiņu alkoholā, jo atvieglojums būs īslaicīgs, radīsies vēlme iedzert vēl, un tas ir ceļš uz atkarību.

Talkā var nākt arī ārstniecības augu preparāti. Viens no tādiem ir SilvaDeprex, ko ražo SIA Silvanols. Tā sastāvā ir asinszāles, sarkanā āboliņa, rodiolas, bupleires, baldriāna un muira puamas ekstrakti – efektīva ārstniecības augu kombinācija ar zinātniski pierādītu iedarbību. Ražotāji saņēmuši arī atzinīgu vērtējumu no Latvijas psihiatriem, kuri iekļauj šo preparātu terapijā, ārstējot pacientiem depresīvus stāvokļus un vieglu depresiju.

***

Augu preparātu iedarbība:

Divšķautņu asinszāles ekstrakts ir dabas dots antidepresants. Asinszāles mums labi pazīstamas, jo tās aug tepat Latvijā. Tautas medicīnā tās kopš seniem laikiem lieto sasitumu, augoņu un dažādu ādas bojājumu ārstēšanā, arī iekšķīgi pret gremošanas kaitēm u.c. Senatnē asinszāle tika uzskatīta par burvju augu, kas atbaida ļaunos garus un slimības, kā arī pasargā bērnus no izbīļa. Leģenda stāsta, ka asinszāle izaugusi vietā, kur zemē nopilējušas Jāņa Kristītāja asinis. Asinszāles ekstraktam piemīt spēcīgas antiseptiskas un pretiekaisuma īpašības, tas sekmē audu reģenerāciju, tāpēc bieži tiek iekļauts arī kosmētiskas līdzekļu sastāvā. Asinszāles ekstraktam piemīt arī sedatīvas īpašības, spēja uzlabot garastāvokli, mazināt nemiera izjūtu un uzlabot miega kvalitāti. Mūsdienu medicīnā asinszāles preparātus lieto arī depresijas ārstēšanai, to iedarbība ir samērā plaši klīniski pētīta un salīdzināta ar sintētisko antidepresantu efektu. Tos nozīmē arī baiļu un tā dēvēto psihoveģetatīvo traucējumu gadījumā – tās ir, piemēram, sirdsklauves, galvassāpes, nemiers vai bezmiegs bez šķietami objektīviem cēloņiem.

Sarkanā āboliņa ekstrakts.

Tas mazina depresiju un nemieru, ir apveltīts ar nomierinošām un tonizējošām īpašībām. Bagāts ar izoflavoniem (vielām, kas darbojas kā antioksidanti), kalciju, magniju, fosforu, kāliju, B1, B3 un C vitamīniem.

Bupleires ekstrakts.

Uzlabo organisma spēju cīnīties ar iekaisuma procesiem, veicina imūnsistēmas stiprināšanu, palīdz atbrīvot organismu no toksīniem. Piemīt pretiekaisuma, viegli sedatīvas un analgētiskas īpašības.

Rodiolas (sārtās zeltsaknes) ekstrakts.

Stimulē centrālo nervu sistēmu, pazeminātu darbaspēju gadījumā mazina nogurumu, uzlabojot fiziskās un garīgās darbaspējas. Rodiola pieder pa augiem – adaptogēniem, kas paaugstina organisma vispārējo nespecifisko spēju pretoties nelabvēlīgiem ārējiem faktoriem, normalizē tā funkcijas, uzlabo spēju cīnīties ar stresa situācijām mierīgāk un efektīvāk.

Baldriāna ekstrakts. Labi pazīstams līdzeklis, kas nomierina nervu sistēmu, samazina uzbudināmību, darbojas spazmolītiski. Piemīt sedatīva iedarbība, mazina baiļu izjūtu, nemieru, satraukumu un uzlabo miegu, taču nerada miegainību dienā. Raksturīga arī kuņģa un zarnu spazmas mazinoša iedarbība, veicina kuņģa un zarnu trakta darbību, kā arī žults sekrēciju, paplašina asinsvadus un pazemina asinsspiedienu.

Muira puama ekstrakts.

Šā auga dzimtene ir Dienvidamerika, bet, pateicoties savām īpašībām, tas izraisījis interesi arī citur pasaulē. Piemīt nervu sistēmu tonizējošas īpašības. To var lietot organisma enerģijas izsīkuma (piemēram, izdegšanas sindroma) gadījumā. Šis ekstrakts mazina stresu, uzlabo nervu sistēmas darbību un sekmē fizisko un garīgo labsajūtu. Uzlabo smadzeņu asinsriti un vielmaiņu, paaugstina koncentrēšanās spējas, uzlabo atmiņu un mazina nogurumu.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

Svarīgākais