Vēdera labsajūtai un mieram

Cilvēks, kurš var teikt, ka viņam vēders strādā kā pulkstenis, varbūt pat īsti neapzinās, cik laimīgs viņš ir.

Problēmas, kas saistītas ar zarnu trakta darbību, vēdera pūšanās, graizes, kūtra vēdera izeja, caureja un diskomforts var būt nopietnas slimības izpausme, kas jāārstē speciālistiem, bet ir daudz tādu cilvēku, kuri tikuši izmeklēti un ārsts ir secinājis, ka nekā bīstama jau nav, tomēr visi šie simptomi ļoti bojā dzīves kvalitāti. Bieži vien vainojami paša cilvēka uztura ieradumi, kustību trūkums ikdienā, arī stress un atsevišķu medikamentu lietošana. Tāpēc arvien pieprasītāki kļūst funkcionālie pārtikas produkti un preparāti zarnu trakta veselībai.

«Starptautiski pazīstamā ražotāja Lepicol produkti patiešām ne vien rūpējas par zarnu trakta veselību, bet arī nāk par labu sirds un asinsvadu sistēmai, palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs un kalpo zarnu vēža profilaksei,» saka ārsts Māris Belte, SIA Ekomed valdes priekšsēdētājs.

Ko dod šķiedrvielas

«Ilgāku laiku Latvijā bija tikai viens šā ražotāja produkts – Lepicol 5+, kurā ir pieci dažādi komponenti,» stāsta M. Belte. «Būtiskākā sastāvdaļa ir smilšu ceļtekas (Plantago psyillium) sēnalu pulveris, kas izcili bagāts ar ūdenī šķīstošajām šķiedrvielām. Smilšu ceļteka, kuru sauc arī par Indijas ceļteku un bluseni, ir attāla radiniece mūsu pašu ceļtekai. Smilšu ceļtekas sēnalu pulverim piemīt ļoti liela absorbcijas spēja – tas var uzsūkt šķidruma daudzumu, kas 20 reizes pārsniedz tā svaru. Svarīgi ir šo produktu pareizi lietot: 1–2 tējkarotes jāsajauc ar glāzi ūdens vai augļu sulas un nekavējoties jāizdzer. Nonākot zarnu traktā, tas piebriest un transformējas želejveida masā, kas viegli pārvietojas un nodrošina normālu, bagātīgu vēdera izeju. Produkts palīdz normalizēt gremošanu, darbojas gan pret aizcietējumiem, gan pret caureju, kā arī spēj atvieglot pašsajūtu cilvēkiem, kuri cieš no kairināto zarnu sindroma. Šis sindroms lielā mērā tiek saistīts arī ar nervu sistēmu, tomēr tā simptomi ir vēdera pūšanās, vēdera sāpes un caureja, kas mijas ar aizcietējumiem. Pētījumi liecina, ka Lepicol produktiem piemīt arī terapeitisks efekts iekaisīgu zarnu slimību – čūlainā kolīta un Krona slimības gadījumā.»

Normalizē holesterīna un cukura līmeni

«Vēl viena vērtīga Lepicol īpašība ir spēja pazemināt holesterīna līmeni asinīs, ko oficiāli apstiprinājusi arī Amerikas Savienoto Valstu Zāļu un pārtikas administrācija, kas pasaulē pazīstama ar savu stingro nostāju,» saka M. Belte. «Pusgadu regulāri lietojot smilšu ceļtekas sēnalas saturošo produktu, kopējais holesterīna līmenis pazeminās par 6–11%. Darbības mehānisms ir ļoti vienkāršs: šī želejveida masa absorbē dažādus toksīnus un arī liekās žultsskābes, kas ir izejmateriāls holesterīna veidošanai. Ļoti būtiski ir arī tas, ka Lepicol palīdz normalizēt cukura līmeni asinīs, jo mazina cukura uzsūkšanos līdzīgi kā atsevišķi medikamenti. Tāpēc šis produkts ir pilnīgi noteikti ieteicams cukura diabēta pacientiem.»

Sekmē tievēšanu

Smilšu ceļtekas sēnalu pulveris var būt arī palīglīdzeklis novājēšanai, jo tas rada sāta sajūtu. Ja Lepicol lieto pirms ēšanas, tad pēc tam ēst gribas daudz mazāk, tas var pat pilnīgi aizstāt ēdienreizi, cilvēks nejūtas izsalcis, un arī zarnu trakts nepaliek bez darba. Ja paralēli lieto medikamentus, vitamīnus vai citus preparātus, pēc Lepicol uzņemšanas ieteicams pagaidīt stundu vai divas, lai arī tie netiktu absorbēti un izvadīti.

Probiotiķi un prebiotiķi

«Lepicol preparātos vērā ņemamās devās ir arī vesela virkne probiotiķu – labo baktēriju,» saka M. Belte, «un klāt pievienoti prebiotiķi – fruktooligosaharīdi, kas ir barības vielas šīm baktērijām, palīdz tām labāk izdzīvot, vairoties un darīt savus labos darbus. Ja, piemēram, cilvēks ir ārstējies ar antibiotikām un viņam izveidojusies disbakterioze, tad labās baktērijas ir nepieciešamas, lai atjaunotu zarnu mikrofloras līdzsvaru. Tēlaini tās var salīdzināt ar desantniekiem, kurus iemet ienaidnieka teritorijā, savukārt prebiotiķi ir šo karotāju bruņojums un pārtikas rezerve, kas nodrošina iespēju daudz sekmīgāk cīnīties. Reizēm labo baktēriju nozīme varbūt tiek pārspīlēta, taču ir situācijas, kā minētā disbakterioze, kad tās vajadzētu lietot, turklāt zarnu trakts ir orgāns, kurš piedalās imunoloģiskās atbildes veidošanā, un arī šajā procesā probiotiķiem ir nozīme.»

Lepicol plus ar gremošanas fermentiem

Šis preparāts ieteicams cilvēkiem, kuriem ir gremošanas problēmas. «To var lietot situācijās, kad gadījušās ēšanas pārmērības, un arī tad, ja ir vēdera pūšanās un diskomforts,» skaidro M. Belte. «Tas, ka nedaudz pūšas vēders, nav nekas slikts – tā ir jābūt, jo zarnās ir zarnu gāzes, bet, ja tas rada lielu diskomfortu, tad preparāti var palīdzēt. Lepicol jāuzmanās lietot, ja ir ķirurģiskas zarnu slimības, sašaurinājumi, nosprostojumi vai nesen bijusi operācija.»

Lepicol 7+ no četru gadu vecuma

M. Belte norāda, ka arī bērniem samērā bieži atgadās dažādas zarnu trakta problēmas, taču viņiem nav piemēroti tie paši preparāti, kas pieaugušiem cilvēkiem, tāpēc ir izveidots preparāts Lepicol 7+, kas domāts bērniem 4–15 gadu vecumā. Tam ir speciāls sastāvs, kurā iekļauts auzu betaglikāns, pienskābo baktēriju maisījums u.c. Atšķaidīšanai vislabāk izmantot augļu sulu, ko bērns var izvēlēties pēc savas gaumes.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Taula Rīga

**

«Problēmas, kas saistītas ar zarnu trakta darbību, vēdera pūšanās, graizes, kūtra vēdera izeja, caureja un diskomforts var būt nopietnas slimības izpausme, kas jāārstē speciālistiem, bet ir daudz tādu cilvēku, kuri tikuši izmeklēti un ārsts ir secinājis, ka nekas bīstams jau nav, tomēr visi šie simptomi ļoti bojā dzīves kvalitāti,»saka ārsts Māris Belte, SIA Ekomed valdes priekšsēdētājs.

Svarīgākais