Vitamīni tiem, kuriem jāaug

Atšķirībā no pieaugušajiem, kuri ap šo laiku jau sāk izjust ziemas otrajai pusei raksturīgo spēku izsīkumu un pavasara noguruma tuvošanos, bērni lielākoties jūtas mundri, jo viņu organisms vieglāk pielāgojas apstākļiem.

Toties bērna organismam ir jādara nopietns darbs – jāaug. Attīstās iekšējie orgāni, muskuļi, kauli, arī galvas smadzenēm ir nepieciešamas papildu barības vielas, mikroelementi un vitamīni.

Vēl vairāk enerģijas patērē skolēni, jo mācību process prasa koncentrēšanos un garīgu piepūli. Nav noslēpums, ka skolu audzēkņi bieži ir pārslogoti, tāpēc viņi patērē daudz vairāk mikroelementu un aktīvu vielu, nekā organisms spēj pats saražot. Viens no veidiem, kā atbalstīt augošo organismu, ir piemērots vitamīnu komplekss.

Ja uzturs nenodrošina visu

Mūsu organisms ir kā liela laboratorija, kur ik sekundi notiek tūkstošiem ķīmisku reakciju. Tām nepieciešami reaģenti – mikroelementi, vitamīni, fermenti, dažādi hormoni. Daudzus no tiem organisms spēj saražot pats, bet cilvēka dzīvē ir periodi, kad dabiskā vielmaiņa, dabisko vielu sintēze ir jāatbalsta, līdz ar to papildus jāuzņem vitamīni un minerālvielas. Vislabāk to būtu panākt, lietojot perfekti sabalansētu uzturu, bet daudzi cilvēki no pieredzes zina, ka tas ir ļoti darbietilpīgi un laikietilpīgi un dažādu svarīgu uzturvielu sastāvs lauksaimniecības produktos ne vienmēr atbilst vēlamajam. Arī ēšanas paradumi ģimenēs ne vienmēr ir pietiekami veselīgi, tādēļ vēl jo vairāk augošais organisms ir jāatbalsta ar vitamīnu un minerālvielu kursu, lai tas uzņemtu visu nepieciešamo.

Mērķis – kompleksa iedarbība

Multivitamīnus un minerālvielas aptiekā savam bērnam varam izvēlēties paši, bet, ja rodas neskaidrības, jāvaicā padoms ārstam vai farmaceitam. Ja atvasītei ir kādas specifiskas veselības problēmas, tad ārsts viņu izmeklē, nosūta uz analīzēm, lai noteiktu, kuru vitamīnu vai minerālvielu trūkst, un nozīmē konkrētus preparātus. Bet, ja tādu problēmu nav, gudrāk ir izvēlēties kompleksas iedarbības preparātus, kas satur daudzveidīgas sastāvdaļas pārdomātās proporcijās un zinātniski pamatotās kombinācijās. Līdz ar to dažādas preparāta sastāvdaļas cita citu papildina, lai veicinātu vielu uzsūkšanos, uzlabotu dabisko vielmaiņu, saglabātu un atbalstītu organisma dabisko fermentatīvo sintēzi. Vecāki bieži pievērš uzmanību arī vitamīnu nosaukumam un ražotājam un izvēlas tos zīmolus, kuriem viņi uzticas. Viens no iecienītākajiem ir multivitamīni Marsieši, kuru ražotājs ir Walmark (Čehijas Republika). Šo vitamīnu efektivitāti apliecina ilgs pētījums, kurā piedalījās 465 bērni 3–12 gadu vecumā. Divus gadus lietojot pa vienai Marsiešu multivitamīnu tabletei dienā, bērniem ievērojami samazinājās gan izslimoto elpceļu un ādas slimību skaits, gan to ilgums un smagums.

Savs stāsts un rotaļa

Mazie vitamīnu lietotāji atšķirībā no vecākiem vairāk vērtē to garšu, formu un pievilcību, un ražotāji šos faktorus ņem vērā. Gudri vecāki cenšas, lai vitamīnu lietošana nekļūtu par obligātu piespiedu procedūru, bet rosinātu dialogu starp vecākiem un bērniem, palīdzētu mazajiem sajust, ka mamma un tētis rūpējas par viņu veselību, un saprast, kāpēc tas vajadzīgs. Un, ja vēl vitamīniem ir interesanta forma un rosinošs iepakojuma dizains ar savu vēstījumu, piemēram, uz tā attēloti marsieši, tad bērni labprāt ļauj vaļu radošajai iztēlei un lieto savus vitamīnus ar prieku.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Walmark

Vielas multivitamīnu sastāvā:

Betaglikāns – dabisks polisaharīds, ko visbiežāk iegūst no maizes rauga, sastopams arī sēnēs un graudaugos.

Spēcīgi iedarbojas uz imūnsistēmu, aktivizē organisma aizsardzības spēju pret vīrusiem, baktērijām, sēnītēm un parazītiem, piemīt izteiktas antioksidatīvas īpašības.

Bioflavonoīdi – augu izcelsmes antioksidanti, kas uzlabo C vitamīna uzsūkšanos organismā un pastiprina tā iedarbību, piemīt imunitāti spēcinošs pretvīrusu efekts.

Ksilīts – dabisks no lapu koku koksnes iegūts saldinātājs, kurš nomāc kariesu izraisošās mikrofloras attīstību un mazina zobu bojāšanās risku, kā arī piešķir patīkamu, atvēsinošu garšu.

Divreiz saldāks par parasto cukuru, taču mazkalorisks – ar krietni zemāku enerģētisko vērtību.

C vitamīns stiprina organisma imunitāti, palielina spēju pretoties infekcijām, spēj saistīt kaitīgās vielas, kas atrodas šūnās.

A vitamīns veicina organisma augšanu un stiprina redzi, vajadzīgs ādai un gļotādām, matiem, zobiem, smaganām.

E vitamīns piedalās muskuļu un citu audu veidošanas procesā, tam piemīt antioksidanta īpašības.

B1 vitamīns ir nozīmīgs ogļhidrātu vielmaiņas procesā, enerģijas ieguvē no pārtikas, nepieciešams muskuļiem.

B2 vitamīns vajadzīgs ādai un acīm, piedalās ogļhidrātu, tauku un aminoskābju vielmaiņā.

B6 vitamīns galvenokārt piedalās aminoskābju vielmaiņā, vajadzīgs organisma augšanai, muskuļiem, ādai.

B12 vitamīns organismā ir atbildīgs par noteiktu aminoskābju noārdīšanos un veidošanos.

D vitamīns piedalās kaulu un zobu veidošanās procesā, regulē kalcija un fosfora līmeni.

Biotīns ietilpst daudzu enzīmu sastāvā un iesaistās ogļhidrātu, tauku un olbaltumu vielmaiņā. Biotīnu zarnu traktā ražo laktobaktērijas un bifidobaktērijas, bet bieži vien ar to nepietiek. Īpaši aktuāli ir uzņemt biotīnu, ja ir jālieto antibiotikas.

Folskābe nepieciešama šūnu veidošanās procesā. Tā pastiprina B grupas vitamīnu aktivitāti un ir svarīga bērna nervu sistēmas attīstībai.

Kalcijs vajadzīgs kauliem, zobiem, kolagēnajām šķiedrām. To uzņemam ar piena produktiem, zaļajiem dārzeņiem, riekstiem, zivīm.

Kālijs regulē šūnās šķidruma daudzumu, piedalās olbaltumvielu sintēzē un ogļhidrātu vielmaiņā.

Cinks – viens no svarīgākajiem mikroelementiem cilvēka organismā, piedalās daudzos svarīgos bioķīmiskos procesos, vajadzīgs normālai augšanai un attīstībai, īpaši vajadzīgs imūnsistēmas stiprināšanai.

Dzelzs – nepieciešama skābekļa transportēšanai uz mūsu organisma audiem un ogļskābās gāzes transportam no audiem. Saistoties ar olbaltumu, dzelzs veido hemoglobīnu – vielu, kas transportē skābekli no plaušām uz organisma šūnām un arī piešķir asinīm raksturīgo sarkano krāsu. Dzelzs piedalās karotīna pārveidošanā par A vitamīnu. Dzelzs uzsūkšanos paaugstina C vitamīns.

Jods svarīgs bērna garīgai un fiziskai attīstībai; cilvēka organismā tas rūpējas par vairogdziedzera hormonu produkciju, paātrina vielmaiņu, palīdz sadedzināt liekos taukus un kavē holesterīna nogulsnēšanos, piedalās beta karotīna pārveidošanā par A vitamīnu, ietekmē skābekļa izmantošanas procesu šūnās, piedalās ķermeņa temperatūras regulēšanā, aizkavē priekšlaicīgu novecošanos, neitralizē radioaktīvu vielu iedarbību, kalpo ļaundabīgo audzēju profilaksei.

Fluors uzkrājas zobu emaljā un veicina tās remineralizāciju.

Lizīns uzlabo kalcija uzsūkšanos organismā un tā transportu uz kaulu audiem. Bērnu organismā lizīns savienojumā ar aminoskābi arginīnu paaugstina imunitāti. No lizīna, piedaloties C, B6 un B3 vitamīniem, organismā dabiski tiek sintezēts karnitīns, kas paaugstina organisma izturību un uzlabo šūnu apgādi ar skābekli.

Svarīgākais