Negaidi līdz salam!

Latvijā valda iesīkstējusi tradīcija: radiatorus, apkures katlus un citas lietas, kas saistītas ar ūdensapgādi un apkuri, daudzi cilvēki steigā grib mainīt tieši rudenī, kad jau sāk piesalt – ievērojuši nozares speciālisti.

Grūti pateikt, vai tas skaidrojams ar cilvēku dabu vai smago ekonomisko situāciju. Taču siltums un ūdens būs vajadzīgs tik un tā, tādēļ prātīgāk ir meklēt risinājumu laikus, lai var visu noskaidrot un apspriest ar speciālistiem iespējamos risinājumus.

Cilvēku, kurš ilgāku laiku nav interesējies par apkures un ūdensapgādes jomu, gaida bagātīga viela pārdomām, jo arvien nāk klāt daudz jaunumu. Pēc Mājas lūguma tos īsumā komentē SIA KROS sūkņu produkcijas menedžeris Māris Stabulnieks un apkures produkcijas menedžeris Raitis Kaulakalns.

Jebkurš risinājums, vai runa būtu par atsevišķu dzīvokli, individuālo māju pilsētā vai laukos, daudzdzīvokļu māju vai ražošanas ēku, sākas ar projektu. Jāaprēķina telpu kvadratūra, jāizvērtē, kāds kurināmais ir pieejams, ko cilvēks vēlas un cik var atļauties maksāt. Šobrīd vislētākais kurināmais ir malka, tam seko skaidu briketes un granulas, ogles, dabasgāze, centralizētās siltumapgādes uzņēmumu pakalpojumu izmantošana un arī mūsdienīgie risinājumi, kas izmanto nefosilos enerģijas avotus – saules enerģiju, vēja enerģiju un siltumu, kas tiek iegūts no zemes dzīlēm ar siltumsūkņu palīdzību. Izdevīgi ir apvienot tradicionālos variantus vienotā sistēmā ar inovatīvajiem.

Jāizmanto Eiropas nauda

Iespējams saņemt ievērojamu atbalstu no Kohēzijas fonda, Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta un citiem ES fondiem, īpaši tas attiecas uz projektiem, kas izmanto nefosilo enerģiju un kas izmaksā dārgi. Lai gan tā iespējams atgūt pusi ieguldīto līdzekļu un pat vairāk, doma par formalitātēm, kas jākārto, lai Eiropas naudu saņemtu, daudziem uzdzen šausmas. Tajā pašā laikā ir cilvēki, kuri tās veiksmīgi nokārtojuši un ir gatavi dalīties pieredzē, arī apkures iekārtu tirgotāji var palīdzēt ar padomu. Investīcijas gan nesāk atmaksāties uzreiz, taču ar laiku efekts ir. Piemēram, nauda, kas ieguldīta ēkas siltināšanā vai saules kolektora iegādē, caurmērā sāk atmaksāties pēc trim gadiem.

Taupīgais attīra ūdeni

Apkure parasti vairāk vai mazāk saistīta ar ūdensapgādi. Diemžēl ūdensvada ūdens kvalitāte ne vienmēr ir laba. Kamēr ūdens nonāk līdz patērētājam, tas, plūstot pa metāla caurulēm, ir saķēris bakterioloģisko piesārņojumu, dzelzi, kaļķi utt. KROS speciālistu vērojumi liecina, ka iedzīvotāji neizprot, kāpēc vajadzīgi mehāniskie un bioloģiskie ūdens attīrīšanas filtri. Mehāniskie filtri, kas aiztur dzelzi un kaļķi, pasargā apkures un sanitārtehnikas iekārtas un krietni pagarina to kalpošanas ilgumu. Arī dzeramajam ūdenim ieteicams lietot vismaz mehānisko filtru un piedevām ogles vai ogles un sudraba filtru, kas nemaksā dārgi, bet labi veic savu uzdevumu un vairs nevajag dzeramo ūdeni nest no veikala.

Lai būtu laba ūdens kvalitāte, speciālisti iesaka atteikties no metāla caurulēm, bet izmantot polivinilhlorīda, polipropilēna un citu veidu plastmasas caurules. Tās dzeramā ūdens apgādes sistēmā lieto pat pedantiskie vācieši, kuri atteikušies no tradicionālā materiāla – kapara. Plastmasas caurules ir vienkārši uzstādāmas – tās var salikt gluži kā lego konstruktoru un viegli sastiprināt bez meistaru palīdzības.

Izvēlas ekonomiskos katlus

KROS ir oficiālais franču firmas De Dietrich apkures katlu izplatītājs, piedāvājumā ir arī Junkers, Buderus, Kospel un citu firmu gāzes, šķidrā kurināmā, cietā kurināmā un elektriskie apkures katli. Pēdējā laikā arvien lielāku piekrišanu gūst kondensācijas tipa katli, kuri ir efektīvāki, salīdzinot ar parasto konvencionālo tehniku. Kondensācijas tipa katlos aizejošās dūmgāzes uzsilda siltuma nesēju, līdz ar to tiek iegūti aptuveni 15% papildu enerģijas telpu apsildei. Jāsaprot, ka vislētākā enerģija ir tā, kuru mēs nepatērējam, tāpēc maksimāli jācenšas ietaupīt, jo agri vai vēlu fosilā enerģija beigsies un būs jāmeklē citi resursi, tādēļ jau arī tagad sāk izmantot nefosilos enerģijas veidus.

Neaizmirst siltināšanu

Būtiski var samazināt enerģijas patēriņu, kvalitatīvi siltinot logus, durvis, jumtu, visu ēku kopumā. Šos darbus vajadzētu uzticēt profesionāļiem, kuri sevi jau apliecinājuši. Ir vērts doties uz objektiem, kur viņi strādājuši, palūgt atsauksmes, salīdzināt vairākus piedāvājumus.

Sadzīves sūkņu piedāvājums

Firmā KROS var nopirkt dažādu veidu sūkņus, sākot no pavisam vienkāršiem un beidzot ar vismodernākajiem. Ir parastie centrbēdzes ūdens sūkņi, ūdens apgādes automāti, dziļurbumu sūkņi, kanalizācijas sūkņi, iegremdējamie sūkņi u. c.

Pēdējos 15 gadus pārsvarā tikušas lietotas sistēmas ar sūkni, spiedkatlu un spiediena releju, bet šobrīd pieaug interese par sistēmām ar pastāvīgo spiedienu – tas nozīmē, ka sistēma aprīkota ar frekvenču pārveidotāju, kas maina motora apgriezienu skaitu un nodrošina pastāvīgu ūdens spiedienu, līdz ar to vairs nav traucējošu spiediena svārstību. Vēl pirms gadiem trim šādas sistēmas bija ļoti dārgas, bet, augot piedāvājumam, cenas ir kritušās un ir pa kabatai arī pircējam ar vidējiem ienākumiem. Taču uz specializēto veikalu vērts doties arī tiem, kuri nevar atļauties jaunās tehnoloģijas. Šeit atrodami arī sūkņi par demokrātiskām cenām. Ļoti plašs ir kanalizācijas sistēmu piedāvājums. Šobrīd, gatavojoties apkures sezonai, aktuāli ir cirkulācijas sūkņi. Arī to ražotāji šodien pastiprināti domā par energoefektivitāti, pat lētākie varianti atbilst A kategorijai. Protams, patērētāji ir dažādi – vieni vairāk rēķina mirkļa izdevīgumu, bet citi skatās uz perspektīvu un izvēlas jaunākās tehnoloģijas. Par jaunāko sūkņu energoefektivitāti var viegli pārliecināties. Tiem ir indikatori, kuri rāda, cik vatu tiek patērēts konkrētajā brīdī. Ir sūkņi, kurus iespējams ieslēgt režīmā, kad tie paši izvēlas nepieciešamo jaudu atkarībā no apstākļiem. Paredzēts, ka no 2013. gada vairs netiks ražoti parastie sūkņu motoriņi, jo enerģijas kopējais patēriņš no šādiem sūkņiem pasaulē ir ļoti liels.

Neatkarīgi no tā, vai sūknis ražots Dānijā, Vācijā vai Ķīnā, firmas KROS speciālisti to ir pārbaudījuši. Darbnīcā ir stends, uz kura tiek novērtēts, vai produkcijas parametri patiešām ir tādi, kā ražotājs sola; un tikai tad ar viņu uzsāk sadarbību. Specializētā veikalā ātrāk nekā lielveikalos parādās modernākie izstrādājumi, jo darbiniekiem ir nepieciešamās zināšanas, lai ierīces pareizi noregulētu un izskaidrotu, kā tās darbojas. Visiem sūkņiem, neatkarīgi no cenas, pieejams arī serviss, kas labi nodrošināts ar rezerves daļām.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA KROS

Svarīgākais