Lāzerterapija pret smēķēšanu

Iespēju, kā atmest kaitīgo ieradumu – smēķēšanu, ir daudz, taču viena no efektīvākajām ir lāzerterapija, kas pirms diviem gadiem uzsākta arī Latvijā. «Smēķētāju ir daudz, un viņi smēķē daudz, taču aktuāla problēma, ka cilvēki nevēlas atbrīvoties no atkarības,» stāsta ārste, lāzerterapeite Dita Danosa.

Viņa atklāj, ka ir arī tādi, kuri it kā vēlētos atmest smēķēšanu, bet patiesībā viņus nomāc psiholoģiska problēma – rodas vēlēšanās, piemēram, uzsmēķēt draugu kompānijā. «Neveicu lāzerterapijas procedūru, ja zinu, ka pacients iztērēs naudu veltīgi un rezultāta nebūs. Lāzerterapija ir efektīva tikai tiem, kuriem ir radusies bioķīmiska atkarība no nikotīna. Tas nozīmē, ka viņi agrāk ir mēģinājuši atmest smēķēšanu, bet nav varējuši, jo parādās abstinence jeb tautā sauktās lomkas, kuru gadījumā tipisks piemērs ir gatavība skriet pēc smēķiem trijos naktī uz tuvējo degvielas uzpildes staciju. Lāzerterapija palīdz impulsu pārtraukt, kad organisms prasa kārtējo nikotīna devu, un cilvēkam rodas sajūta, ka smēķēt negribas,» skaidro D. Danosa.

Vispirms uz sarunu

Seanss ilgst apmēram divas stundas. «Pirms procedūras pacientu aicinu uz sarunu, lai noteiktu, vai viņam ir bioķīmiskā vai psiholoģiskā atkarība. Ja viņš saka, ka nedēļu spēj nesmēķēt, tad, protams, tā ir psiholoģiskā atkarība. Ja cilvēkam ir motivācija atmest smēķēšanu, tad viņš to parasti izdara. Tas ir pats galvenais. Manā praksē bija gadījums, kad pacients pirms procedūras bija smēķējis, jo vēlējies vēl uzvilkt pēdējo dūmu.» Ārste norāda, ka procedūru pēc divām nedēļām var veikt atkārtoti, ja pacientam ir nestabilitātes sajūta un rodas bailes, ka viņš tomēr smēķēs.

Programmu var izvēlēties

Procedūras cena ir no 70 līdz 90 latiem atkarībā no tā, vai pacients izvēlas īstenot vienkāršo vai paplašināto programmu (tas nozīmē, ka papildus iedarbojas arī uz stresu un vielmaiņu ietekmējošiem punktiem, lai, atmetot smēķēšanu, nerastos citas problēmas, piemēram, pastiprināta tieksme uz saldumiem). D. Danosa atklāj, ka vairums izvēlas paplašināto programmu. Ārste no pieredzes saka, ka tie, kuri ir mēģinājuši atmest smēķēšanu, galvenokārt to dara, stingras apņēmības vadīti. Taču tiem, kuriem ir bioķīmiska atkarība, tas parasti pašiem neizdodas. Jo cilvēks ilgāk smēķē, jo viņam ir grūtāk atbrīvoties no organisma prasības pēc nikotīna.

Pašiem sev jāpalīdz

Smēķētājiem, kuri atnāk uz procedūru, jāņem vērā, ka arī pašiem pēc tam jāievēro vairāki pasākumi un jābūt stingram gribasspēkam. Katram izveido personisko profilu, lai atradinātos no nikotīna. Ārste teic, ka divas nedēļas pēc veiktās lāzerterapijas viņa interesējas, vai klienti smēķē vai nesmēķē. Viņa atceras gadījumu, ka kāda kliente pēc procedūras noturējusies divas nedēļas, taču atkal atsākusi smēķēt. D. Danosa skaidro, ka pacientu lokā ir gan sievietes, gan vīrieši. Lielākā daļa, kam raksturīga psiholoģiska atkarība, ir stiprais dzimums. Viņa secina, ka diemžēl praktiski neviens no tiem, kas vēlas atbrīvoties no smēķēšanas, par galveno motivāciju, kāpēc to dara, nemin rūpes par savu veselību, bet citus faktorus.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Lāzerterapija

IETEIKUMI, kas pēc lāzerterapijas palīdz atturēties no smēķēšanas:

• Izmetiet visus smēķēšanas piederumus – pelnu traukus un šķiltavas.

• Dzeriet iespējami daudz minerālūdens un nesaldinātas tējas.

• Pēc iespējas izvairieties no kafijas un alkoholiskiem dzērieniem, jo tie, iespējams, līdz šim saistījās ar smēķēšanu.

• Vairāk kustieties! Fiziskas aktivitātes iedarbojas atslābinoši un uzlabo garastāvokli. Pastaiga ir tieši tas, kas vajadzīgs.

Iegūt sīkāku informāciju par lāzerterapiju un pieteikties var pa telefonu 28677661