Pieci darbi organisma tīrīšanai

Panchakarma – šis vārds nācis no sanskrita valodas. Pancha nozīmē "pieci", bet karma šajā gadījumā ir "darbība, virziens". Panchakarma ir ājurvēdiska ārstēšanas metode, kas balstīta uz organisma tīrīšanu gan fiziskā, gan enerģētiskā līmenī.

Veselības centrā Aparmita šo metodi praktizē jau ilgāku laiku, un informācija par to ceļo no mutes mutē, tāpēc nereti gadās, ka atnāk kāds interesents un saka: "Gribu tieši tās pašas procedūras, pēc kurām tik labi jutās mana draudzene (radinieks, kolēģe utt.)!" Pēc sarunas ar ārstu tomēr nāk atskārsme, ka nevar tā vienkārši mehāniski visiem pacientiem veikt vienādas procedūras. Pieeja katram pacientam ir pilnīgi individuāla – tas ir viens no pamatnosacījumiem, lai ārstēšana būtu efektīva, lai, iedarbojoties šūnu līmenī, no organisma varētu izvadīt visu slikto, kas tajā uzkrājies.

Eksperta viedoklis

Ilona ĀBELE, ģimenes ārste, Ājurvēdas medicīnu studējusi Šrilankā

Panchakarma ir ārstēšana, kas sastāv no vairākiem posmiem. Pilns ārstēšanas kurss ilgst vismaz piecas nedēļas, bet nereti prasa arī daudz ilgāku laiku.

Visā ārstēšanas laikā pacientam jāievēro uztura ierobežojumi, tas jāsāk darīt vismaz trīs dienas pirms procedūru sākuma un jāturpina arī divas nedēļas pēc procedūru pabeigšanas. Uzturā nedrīkst lietot govs piena produktus, cūkgaļu, liellopu gaļu, jebkādu sarkano gaļu; nav ieteicami arī griķi, banāni, ananāsi, kafija. Pupiņu kafijas vietā ne vien drīkst, bet pat vajag dzert cigoriņu kafiju, jo tā papildus palīdz izvadīt no organisma toksīnus. Ir nopietni jāplāno, kā organizēt sev pareizu ēdienkarti un ēšanas režīmu visā šajā laikā.

Tad var sākties procedūru kurss, kas domāts, lai sagatavotu pacientu pamatārstēšanai. Parasti tās ir masāžas, vairākumam pacientu – eļļas procedūras. Eļļu sastāvs tiek izvēlēts katram pacientam individuāli, atbilstoši viņa konstitūcijai un veselības problēmām. Atšķiras gan eļļu nosaukumi, gan proporcijas, kādās tās tiek kombinētas. Visbiežāk masēts tiek viss ķermenis, izmantojot siltu eļļu. Ir pacienti, kuriem, lai eļļas labāk iedarbotos, jāiet tvaika pirtī, citiem turpretī karsēšanās nav ieteicama – tas atkarīgs no konstitucionālā tipa.

Pacientiem, kuriem tas nepieciešams, paredz arī eļļas pilināšanu uz pieres – šī procedūra pazīstama ar nosaukumu shirodara (shiro – galva, dara – plūsma). Tā ir ļoti efektīva dažādu nervu sistēmas problēmu, depresijas, pārslodzes, trauksmes un nemiera gadījumā, tāpat arī cukura diabēta, ginekoloģisku problēmu un citos gadījumos, kad slimības pamatā ir hormonāli traucējumi, jo šajā apvidū projicējas tās smadzeņu struktūras, kas nosaka hormonu regulāciju cilvēka ķermenī. Lielisks ir procedūras efekts arī tiem, kuri vēlas pārtraukt alkohola plostu, bet to nespēj. Tekot uz pieres, siltā eļļa it kā izplūst cauri galvai, kaut gan fiziskā līmenī tā notek garām; cilvēkam mainās sajūtas un domas. Katram pacientam ir sava eļļa, kopumā tiek izmantoti 3 litri. Eļļu var lietot trīs reizes, pēc tam tā pilnīgi maina savu struktūru un atkārtoti nav izmantojama.

Pēc eļļas procedūrām šajā posmā izmanto arī tvaika procedūras, kuras palīdz locītavu slimību un sāpju, arī parēzes gadījumos – tā ir pinda svēda jeb masāža ar tvaikā sakarsētiem tīstoklīšiem, kuros ir graudi, lapas, sēkliņas, rieksti, saknītes, sastāvs veidots atbilstoši konkrētā pacienta problēmai. Tvaika iespaidā masāžas laikā izdalās bioloģiski aktīvās vielas, kas efektīvi iedarbojas, iesūcoties caur ādu. Tiek izmantotas arī tvaika vannas ar zāļu uzlējumiem un novārījumiem.

Sagatavošanas posmā, kas ietver eļļošanas, tvaicēšanas un sviedrēšanas procedūras, toksīni tiek izvadīti no šūnām uz kuņģa un zarnu traktu – tas notiek fiziskā līmenī. Enerģētiskā līmenī tiek tīrīti enerģētiskie kanāli – to mēs neredzam, bet daļa pacientu, visbiežāk pēc otrās vai trešās masāžas, to labi sajūt, jo novēro ļoti izteiktas garastāvokļa svārstības, ķildīgumu. Ja ķermenī ir daudz toksīnu, tas var izpausties arī diezgan lielā agresijā, taču pēc tam viss atkal ir labi. Kādreiz enerģētisko tīrīšanos vairāk izjūt nevis paši pacienti, bet apkārtējie.

Tālāk seko ārstēšanas pats galvenais posms, kurš ietver piecas darbības. Tā var būt vemšana, caureja, divu veidu klizmas – lielās klizmas, kuru sastāvā galvenokārt ir novārījums, un mazās klizmas, kuru sastāvā ir eļļas, kā arī deguna ārstēšana jeb nasya. (Atsevišķi varam izmantot dažādas eļļas procedūras kādām konkrētām ķermeņa daļām, piemēram, acīm, ja cilvēkam ir glaukoma, katarakta vai redzes nerva distrofija – procedūras ļauj uzlabot acu apasiņošanu, slimības process tiek apstādināts, redze uzlabojas.) Šīs piecas darbības nevar nosaukt par patīkamām, bet ne jau visiem pacientiem vajadzīgas visas. Procedūru izvēli nosaka konstitūcija, slimības, disbalanss ķermenī.

Pēc tam nāk pēcārstēšanās posms. Mēs pacientam iesakām, cik ilgi ieturēt režīmu, divas nedēļas vēl jāievēro tie paši uztura nosacījumi, kas visa kursa laikā, pēc tam sniedzam uztura ieteikumus turpmākajai dzīvei, pastāstām, kādas tējas un augus vēl vajadzētu lietot, dodam ieteikumus par ārstniecisko vingrošanu vai masāžu. Mums ir ļoti laba pieredze, kā panchakarma kombinējama ar adatu terapiju – dažiem pacientiem tas ir ļoti nepieciešams, lai panāktu maksimāli labu rezultātu.

Interesanti, ka cilvēkus mazāk baida pašas procedūras, arī nepatīkamās, bet gan tas, ka nāksies ievērot noteikto uztura režīmu, daži saka: man taču vispār nebūs ko ēst! Bet paiet kāds laiks, viņi atnāk uz atkārtotu vizīti un stāsta: "Es ēdu vēl vairāk nekā līdz šim, bet es nepieņemos svarā un jūtos labi."

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar veselības centru "Aparmita"