Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Lai izvairītos no astoņzobu mizgrauža savairošanās, aicina pārtraukt cirsmu izstrādi egļu audzēs

© f64.lv, Kaspars Krafts

Valsts meža dienests (VMD) aicina ievērot par piesardzības pasākumus egļu astoņzobu mizgrauža savairošanās ierobežošanai, tostarp meža īpašniekus aicina beigt cirsmu izstrādi egļu audzēs līdz aprīļa sākumam, liecina dienesta publiskotā informācija.

Lai izvairītos no egļu astoņzobu mizgrauža savairošanās VMD mežu īpašniekiem iesaka līdz aprīļa sākumam beigt cirsmu izstrādi egļu audzēs, vai arī skuju koku audzēs, kas robežojas ar riskam pakļautām egļu audzēm, savukārt kokmateriāli no meža jāizved līdz aprīļa vidum.

Tāpat dienestā uzsver, ka līdz 15.aprīlim ir rekomendējams izvākt no meža visas šajā ziemā vēja izgāztās un nolauztās zaļās egles. Līdztekus, laika posmā no 1.aprīļa līdz 1.septembrim, mežu īpašniekiem nav ieteicams veikt kopšanas cirtes un sanitārās izlases cirtes egļu audzēs, kas vecākas par 50 gadiem, izņemot gadījumus, kad egļu audzes ir kompaktas un izolētas, un atrodas ne tuvāk par 100 metriem no citām pieaugušām egļu audzēm.

VMD informē, ka egļu astoņzobu mizgrauzis tiek uzskatīts par agresīvāko meža kaitēkli, kas iznīcina ne tikai novājinātas vai pāraugušas egles, bet arī veselus kokus. Visbiežāk mizgrauzis pastiprināti savairojas pēc vējgāzēm, taču tas var invadēt arī citādi novājinātas egļu audzes, piemēram, ja koki cietuši no uguns iedarbības vai ja koku saknes ir ilgi bijušas appludinātas, vai arī ja koki tikuši pakļauti pārlieku lielam mitrumam, vai arī mitruma deficītam.

Par riska audzēm tiek uzskatītas apmēram 50 gadus vecas un vecākas egļu audzes, un šo kaitēkli var sastapt arī egļu ciršanas atliekās, kas ir resnākas par 12 centimetriem. Taču, lai sekmīgi vairotos, mizgrauzim ir nepieciešami egļu stumbri, kas ir resnāki par 20 centimetriem, skaidro VMD.

"Lai gan aizvadītajā gadā Latvijā mizgrauža savairošanās nebija tik masveidīga, kā tika gaidīts, tas nenozīmē, ka var samazināt uzmanību, jo nav iespējams prognozēt, kāda situācija būs šajā gadā," uzsver VMD.

Līdztekus minēts, ka, ja līdz 1.aprīlim īpašnieks nepaspēj veikt egļu audžu izstrādi, tad drošāk būtu šos darbus atlikt uz rudeni. Ja audzes šķērslaukums nav mazāks par minimālo, tad sauso un vēja gāzto koku ciršanu var veikt iesniedzot paziņojumu VMD mežniecībā.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.