Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

5 padomi, kā iepirkties internetā, lai neiekristu krāpnieku lamatās

© Ilustrācija

Iepirkšanās internetā ir kļuvusi par pašsaprotamu ieradumu, it sevišķi ieviesto ierobežojumu un gaidāmo svētku kontekstā. Kaut gan ir pieņemts uzskatīt, ka strauja interneta tirdzniecības attīstība atvieglo mūsu ikdienu un ļauj nodarboties ar atlaižu medībām arī pandēmijas laikā, tā tomēr sagādā vairākas problēmas. Eiropas Patērētāju informēšanas centrs (turpmāk — ECC Latvia), kas ir Patērētāju tiesību aizsardzības centra (turpmāk — PTAC) struktūrvienība, ir novērojis nepilnīgas patērētāju un komersantu zināšanas par godprātīgu un korektu tirdzniecību tiešsaistē, kā arī negodprātīgu tirgotāju skaita pieaugumu. Lai palīdzētu patērētājiem pazīt uzticamas iepirkšanās vietnes, tika apkopoti pieci svarīgākie ieteikumi, kas jāpatur prātā, iepērkoties internetā.

1. Izpēti atsauksmes un sūdzības par tirgotāju

ECC Latvia aicina kritiski izvēlēties tirgotāju un pirms pirkuma veikšanas izlasīt internetā atrodamās atsauksmes, sūdzības un citu pārdevēja reputāciju raksturojošu informāciju. Ja par tirgotāja reputāciju un sniegto pakalpojumu kvalitāti nav atrodama nekāda informācija, nepieciešamība iegādāties preci tieši no šī tirgotāja ir jāizvērtē īpaši rūpīgi. Taču jāuzmanās arī tad, ja tirdzniecības vietne piesaista ar izcilu vērtējumu un simtiem līdzīgu slavinošu komentāru. Dažkārt negodprātīgi tirgotāji izmanto botu ģenerētus komentārus, lai imitētu pozitīvas pircēju atsauksmes.

2. Pievērs uzmanību norādītajai informācijai par uzņēmumu

Atceries, ka godīgam tirgotājam nav, ko slēpt! Īstenojot tirdzniecību internetā, katra tirgotāja pienākums ir norādīt pilnu un patiesu informāciju par uzņēmumu, tostarp uzņēmuma nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko un fizisko adresi, ja tās atšķiras, kā arī e-pasta adresi un citus ātrus un efektīvus saziņas līdzekļus.

3. Kritiski izvērtē salīdzināšanas platformās piedāvātos tirgotājus

Salīdzināšanas platformas, protams, ir ērts instruments, lai meklētu izdevīgākus piedāvājumus, taču jāpatur prātā, ka īpaši pievilcīgas cenas ne vienmēr liecina par godīgiem nolūkiem un var būt maldinošas. Kad atrodi tirgotāju salīdzināšanas platformās, noteikti izpēti tā mājaslapu, kontus sociālajos tīklos un citu internetā pieejamo informāciju.

4. Pārliecinies par piedāvāto norēķinu veidu

Pēcapmaksa, apmaksa ar karti un drošas norēķinu sistēmas sniedz papildu drošību, lai izvairītos no ļaunprātīgiem pārdevējiem. Īpaši tad, kad iegādājies samērā dārgu preci, ir ieteicams dot priekšroku tirgotājiem, kas piedāvā veikt apmaksu preces saņemšanas brīdī vai izmantojot karti un drošas norēķinu sistēmas. Uzmanies no pārdevējiem, kas aicina veikt priekšapmaksu, pārskaitot naudu uz bankas kontu.

5. Seko informācijai par patērētāju tiesībām

ECC Latvia un PTAC mājaslapās un sociālajos tīklos nodrošina aktuālu un uzticamu informāciju par patērētāju un tirgotāju tiesībām un pienākumiem. Saskaroties ar problēmām, veicot pirkumu Latvijā, droši vērsies PTAC, savukārt, ja konkrētais gadījums ir saistīts ar pirkumu no citām ES valstīm, sazinies ar ECC Latvia.

Apzinoties, ka ieviesto ierobežojumu un svētku kontekstā tirdzniecība tiešsaistē pieaugs vēl vairāk, ECC Latvia kopā ar PTAC ir nolēmis atgādināt patērētāju un komersantu tiesības un pienākumus. Kampaņu ir paredzēts īstenot divos izglītojošos posmos: palīdzēt patērētājiem spēt pazīt uzticamas iepirkšanās vietnes un atgādināt tirgotājiem, kādai ir jābūt normatīvajiem aktiem atbilstošai tirdzniecības vietnei internetā. Visi interesenti ir aicināti sekot līdzi kampaņas norisei, izmantojot tēmturi #pērcgudri, kā arī iepazīstoties ar informāciju https://www.percgudri.lv/iepirksanas-interneta/ .