Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Trīs idejas svinīgai galda dekorēšanai

© Pixabay

Jo šaurākā lokā tiks svinēti svētki, jo lielāka nozīme svētku sajūtas radīšanai. Svinīgs galda klājums ir viens no veidiem, kā svētku vakaru padarīt atšķirīgu no ikdienas vakariņām. Vienlaikus svarīgi svētku galda noformējumu apvienot ar pārējo telpas iekārtojumu un stilistiku, lai galda klājums saspēlētos ar pārējiem interjera elementiem un radītu harmonisku koptēlu. Ja jūsu mājoklis iekārtots, piemēram, skandināvu stilā, arī galda klāšanai būtu jāizvēlas atturīgs, vienkāršs noformējums un dabiski materiāli, iedvesmoties no savas dzīves telpas aicina "Kesko Senukai Latvia" kategorijas vadītāja Līva Briede.

Izvēlieties krāsu gammu

Svētku galda klājuma pamatā ir skaists galdauts, galda celiņš vai auduma salvetes. Tāpēc, dekorējot galdu, ir vērts sākt tieši ar šiem priekšmetiem. Šoziem modes tendences mudina izvēlieties vienkāršus galdautus, atsakoties no spilgta daudzu krāsu salikuma. Vispirms uz galda izklāj lielu, platu galdautu, kam katrā galda pusē paliek 30-40 centimetrus plata mala. Vidū novieto šaurāku kontrastējošu galdceliņu, uz kura tiks izvietoti ēdieni. Tas būs piemēroti taisnstūrveida galdam, bet apaļiem galdiem labāk izvēlēties galdautus ar grezniem izšuvumiem vai mežģīnēm gar malu. Tāpat neitrālas krāsas galdautu papildinās kontrastējošas salvetes.

Klasiska kombinācija Ziemassvētkiem ir sarkanās un zaļās krāsas apvienojums. Spilgti un svinīgi izskatās baltas un sarkanas krāsas kombinācija. Baltā krāsa brīnišķīgi saspēlēsies ar zeltu, sudrabu vai zilo krāsu. Tomēr nebaidieties izvēlēties spilgtas un neparastas krāsas - Ziemassvētki un Jaungada nakts taču ir brīnumu laiks!

Kā klusa, rāma ziemas nakts

Minimālisms ir viena no populārākajām Ziemassvētku tendencēm, vēstot - mazāk ir labāk. Tas nenozīmē, ka Ziemassvētku galdam jāizskatās ikdienišķam, bet jāizvēlas minimālismam raksturīgas mierīgas un vienkāršas krāsas un materiāli: zemes toņi, baltās, piena un krēmkrāsas, mierīgs zaļums, kam košumu piešķirs sveces vai daži rotājumi dabas iedvesmotās dzīvīgās krāsās - citrondzeltenā, piparmētru zaļā, ķirbju oranžā, tumši zilā un tumši zilzaļā. Šādam galda klājumam piestāvēs rotājumi no mandarīniem un apelsīniem, kas turklāt radīs telpā brīnišķīgu aromātu. Augļus var ievietot caurspīdīgā stikla vāzē vai vienkārši izkārtot uz galda.

Kā atdzīvojusies sveces liesma

Krāšņs, mirdzošs, zeltīts - daudzuprāt, tieši tāds izskatās īsts Ziemassvētku galds. Klājiet uz galda spoži baltu galdautu, izvēlieties baltus traukus ar zeltītām maliņām, bet ap glāžu kājiņām un galda piederumu komplektiem apsieniet zeltītas lentītes. Ļoti svinīgu noskaņu iespējams panākt ar dažādiem baltās krāsas toņiem, kas lieliski izceļ tekstilizstrādājumu un trauku faktūru. Te piestāvēs baltas sveces kristāla svečturos un greznas auduma salvetes elegantos salvešu gredzenos. Svarīgi ir nepārblīvēt galdu ar šķīvjiem, traukiem, ēdieniem un rotājumiem. Atstājiet brīvu telpu, kur acij klejot un atpūsties, priecājoties par zelta dzirkstīm, kas atspīd glāzēs no sveču liesmiņām. Ja šķiet, ka uz galda vietas ir par maz, padomājiet, ko varat novietot uz blakus esošajām virsmām un plauktiem un pasniegt maltītes gaitā.

Kā ziemas brīnumpasaka

Lai gan mūsu platuma grādos Ziemassvētki parasti saistās ar sniegu un ledu, daudzviet pasaulē tos svin starp eksotiskiem augiem un ziedošu mežu ielokā. Neparastas krāsas un formas, eksotisku augu lapas un krāšņi paradīzes putni, dienvidzemju augļi un ziedi - varbūt jūsu Ziemassvētkiem šogad jābūt tieši tādiem? Spilgtiem, košiem, neredzētiem, godinot rozā toņus, zeltītus akcentus, aizjūras salu dabas krāsas un iemiesojot sapņus par šogad nenotikušajiem ceļojumiem, lai jaunu gadu sāktu ar priecīgu noskaņu un jaunām cerībām.