Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Ko darīt, ja kaimiņš smēķē uz lodžijas?

© Ilze Zvēra/F64 Photo Agency

Labas attiecības ar līdzcilvēkiem ir svarīgas ikvienam. Taču ir jautājumi, kuru risināšana "aci pret aci" var aizskart visādi citādi labu savstarpējo līdzāspastāvēšanu. Viens no šādiem jautājumiem ir smēķēšana vietās, kur tiek pārkāptas citu personu tiesības uz veselību un dzīvošanu tīrā, labvēlīgā, ar smēķēšanas dūmiem nepiesārņotā vidē. Valmieras pilsētas pašvaldība ik pa laikam saņem valmieriešu sūdzības par smēķēšanas ierobežojumu pārkāpumiem pilsētā, tostarp par smēķēšanu uz lodžijām un balkoniem.

Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10.pants paredz smēķēšanas ierobežojumus. Atbilstoši tiem ir aizliegts smēķēt uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst.

Smēķējot uz balkoniem, lodžijām, arī tikai atverot logus, cigarešu dūmi nonāk līdz kaimiņu dzīvokļiem, liekot arī citiem ieelpot veselībai kaitīgās vielas. Valmieras pilsētas pašvaldība tādēļ aicina izvēlēties veselīgu nesmēķētāja dzīvesveidu. Taču, ja smēķēšana tomēr ir nepieciešamība, cienot kaimiņus un līdzcilvēkus, smēķēt vietās, kur tas ir atļauts: sava dzīvokļa iekštelpās vai ārpus mājas. Valmieras pilsētas pašvaldība pateicas arī smēķētājiem, kas ir atbildīgi pret kaimiņiem un nosacījumus ievēro jau šobrīd.

Ja otras personas smēķēšana ir traucējoša, nepieciešamā rīcība ir par to aizrādīt. Ja aizrādījumi netiek ņemti vērā un traucējošā smēķēšana turpinās, persona var rakstīt iesniegumu pašvaldības policijai e-pastā pasvaldibas.policija@valmiera.lv, minot notikušā apstākļus un konkrētus traucējošās smēķēšanas laikus. Iedzīvotāji aicināti arī ziņot Valmieras pašvaldības policijai pa bezmaksas atbalsta tālruni 8484.

Par smēķēšanas ierobežojumu pārkāpšanu policija piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz divdesmit naudas soda vienībām jeb 100 eiro. Viena soda naudas vienība ir 5 eiro, minimālais soda naudas apjoms ir divas naudas soda vienības.