Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Pētījums: daļa iedzīvotāju Covid-19 ietekmē vēlētos mainīt dzīvesvietu

© Dmitrijs Suļžics/F64

Latvijā 43% iedzīvotāju ārkārtējās situācijas laikā, strādājot attālināti, atzinuši nepieciešamību pēc izmaiņām dzīvesvietā. Turklāt aptuveni puse jeb 45% iedzīvotāju COVID-19 ietekmē nākamo dzīvesvietu meklētu privātmājā, liecina nekustamā īpašuma attīstības projekta “Mežaparka Rezidences” un pētījuma aģentūras “Norstat” veiktā aptauja.

Saskaņā ar aptaujas datiem trešdaļa iedzīvotāju apsvēruši remontu dzīvesvietā, no kuriem gandrīz puse jeb 15% respondentu mājokļa uzlabošanas pasākumus COVID-19 laikā arī realizējuši.

Turklāt katrs piektais iedzīvotājs ārkārtējās situācijas ietekmē apsvēris vai veicis nekustamā īpašuma iegādi vai pārvākšanos uz jaunu mājvietu.

Tikmēr 53% iedzīvotāju, kuri ārkārtējās situācijas ietekmē nesaskata vajadzību pēc uzlabošanas pasākumiem mājvietā, norādījuši uz darba pienākumu veikšanu klātienē.

Vēl secināts, ka prioritātes jaunas dzīvesvietas izvēlē - lokācija, platība, istabu skaits, privāta āra teritorija, infrastruktūra un gaisa kvalitāte - nemainās. Ja pirms pandēmijas līdztekus nozīmīgiem faktoriem iedzīvotāji minējuši arī balkonu vai terasi un interjeru, tad pēc vīrusa svarīgāko kritēriju sarakstā tos aizvieto apzaļumota teritorija un autostāvvietas pieejamība.

Tāpat 45% respondentu savu nākamo dzīvesvietu meklētu privātmājā, kamēr aptuveni katrs piektais jeb 18% iedzīvotāju izvēlētos jauno projektu, sekojot lauku viensētai, ko minējuši 14% cilvēku. Tikai 12% aptaujāto meklētu dzīvesvietu renovētā daudzdzīvokļu namā, bet vismazāk jeb 9% cilvēku - sērijveida daudzdzīvokļu ēkā.