Palīdzi organismam tikt galā ar iesnām

Cik labi būtu, ja gadalaiku maiņa notiktu līgani un pakāpeniski, ļaujot mums pierast un sagatavoties. Taču dzīvojam klimatā, kur laika apstākļi ir svārstīgi un untumaini, tāpēc izplatītas ir saaukstēšanās slimības.

Kurš gan nav lasījis vai dzirdējis padomus, kā no tām izsargāties: jānorūdās, jālieto pilnvērtīgs, vitamīniem bagāts uzturs, pietiekami daudz jāatrodas svaigā gaisā un jāuzņem skābeklis, jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem, jāuzmanās no caurvēja un tamlīdzīgi. Taču kāda no šīm labajām lietām jau allaž paliek neizdarīta, un saaukstēšanās klāt.

Viena no tās nepatīkamākajām izpausmēm ir iesnas. Kaitinoša, apgrūtinoša, tomēr dabiska aizsargreakcija pret infekcijas izraisītājiem – vīrusiem, baktērijām vai sēnītēm, kas nonāk deguna gļotādā un cenšas vairoties. Organisms dara visu, lai no šiem svešķermeņiem ātrāk atbrīvotos. Mūsu spēkos ir tam palīdzēt, bet nepārdomāta rīcība var arī traucēt.

Deguna gļotāda ir pirmā, kas saņem vīrusu un baktēriju triecienu, un tādēļ arī iesnas ir daudz biežāk sastopamas nekā dziļāki elpceļu iekaisumi – bronhīts un pneimonija. Iesnu gadījumā ir jāatrod paši racionālākie un ātrākie palīdzības veidi.

Kad vīrusi un baktērijas uzbrūk deguna gļotādai, organisms cenšas turp nosūtīt aizsardzības papildspēkus, tāpēc paplašinās mazie asinsvadiņi, kas atrodas deguna gļotādā, sākas tūska, tādēļ ir apgrūtināta ieelpa, aizkrīt viena nāss, pēc tam otra, arī izelpai jāpieliek lielāks spēks. Iesnu sākumā gļotādas tūska nav tik liela, bet, palielinoties mikroorganismu daudzumam, tā kļūst arvien izteiktāka un, kas sevišķi raksturīgi maziem bērniem, drīz jau ir pilnīgi nosprostota gaisa plūsma caur nāsīm un jāsāk elpot caur muti. Rezultātā deguns vairs nevar pilnvērtīgi pildīt savus uzdevumus: attīrīt, sasildīt un mitrināt gaisu, pirms tas nonāk tālāk. Ja deguns darbojas normāli, cilvēks ir pasargāts no iekaisumiem dziļākos elpošanas ceļos. Sākumā novēro tikai deguna tecēšanu, kas vairāk saistīta ar to, ka pastiprinās gļotādas sekrēcija un arī no asinsvadiem nāk klāt papildu plazmas daļa; šķidrums ir caurspīdīgs. Vēlāk parādās strutainas iesnas.

***

Iesnas jāārstē tūlīt

Eksperta viedoklis

Kaspars IVANOVS, ārsts, SIA Silvanols izpilddirektors un valdes loceklis

Negribētos piekrist populārajam teicienam: ja iesnas ārstē, tās ilgst septiņas dienas, bet, ja neārstē, – tās turpinās nedēļu. Tas drīzāk jāvērtē kā joks. Ja tā būtu taisnība, tad nevienam cilvēkam nebūtu iesnu komplikāciju – vidusauss iekaisuma, kakla sāpju, deguna blakusdobumu iekaisumu.

Vēl viens būtisks arguments, kāpēc iesnas ir jāārstē: jo ātrāk spēsim novērst infekciju, jo mazāk citu cilvēku saslimušais pagūs aplipināt. Pat ja pašam cilvēkam iesnu izraisītāji mikroorganismi neko sevišķi ļaunu nenodara, viņš riskē nodot infekciju kādam līdzcilvēkam, kurš var saslimt daudz nopietnāk. Iesnu izraisītāji var būt agresīvi vai ne tik agresīvi, un arvien biežāki ir gadījumi, kad kopā darbojas vairāki izraisītāji, piemēram, divi vīrusi un viena baktērija vai viens vīruss, viena baktērija un viena sēnīte, un tad situācija ir jau daudz sarežģītāka. Arī ekonomiski izdevīgāk ir sākt ārstēt iesnas nekavējoties. Darba kolektīvā reizēm skatās šķībi uz tiem, kuri iesnu dēļ ņem darbnespējas lapu, bet attieksmei vajadzētu būt tieši pretējai – kad cilvēku, kuram ir iesnas, kolēģi un priekšnieki aicina palikt mājās, jo labāk ir kādu laiciņu pastrādāt kolēģa vietā, nekā visiem slimot.

Preparātus, kas ātri attaisa degunu – nodrošina elpceļu ātru atbrīvošanu uz zināmu laiku –, drīkst lietot tikai izņēmuma gadījumos, piemēram, ja cilvēkam tajā dienā, neraugoties uz iesnām, noteikti jābūt kādā atbildīgā pasākumā. Šim nolūkam lieto ķīmiskos medikamentus, kas sašaurina deguna gļotādas asinsvadus, bet neiedarbojas uz vīrusiem un baktērijām. Šos līdzekļus drīkst lietot reti un neilgu laiku – tas rakstīts arī pievienotajās instrukcijās, un tas jāatceras gan pašiem lietotājiem, gan tiem, kuri šīs zāles iesaka. Latvijā ir ļoti daudz cilvēku, kas pieraduši pie šiem produktiem, un tas var novest pie daudz nopietnākiem deguna gļotādas iekaisumiem, kurus izārstēt ir ļoti grūti. Tieši ārstniecības augus saturošie līdzekļi ir pirmā izvēle vienkāršu iesnu gadījumā.

Alternatīva ir dabas vielu produkti, kuru sastāvā ir ārstniecības augu preparāti. Tos var lietot daudz ilgāk un biežāk – pēc vajadzības, kā arī kombinēt ar ķīmiskajiem medikamentiem. Piemēram, Silvanols jau vairāk nekā desmit gadu ražo preparātu Rinogēls+®. Tā sastāvā esošās dižegļu, eikaliptu, piparmētru un kliņģerīšu ēteriskās eļļas cīnās ar vīrusiem un baktērijām – mazina iekaisumu un arī zināmā mērā uzveic iesnu izraisītājus mikroorganismus; piparmētru eļļa turklāt piešķir arī atvēsinošu efektu. Šīs ēteriskās eļļas daļēji arī sašaurina mazos kapilārus, kas atrodas gļotādā, līdz ar to efekts ir divējāds: tiek apkaroti mikroorganismi un atvieglota elpošana caur degunu.

Nevajadzētu iesnu ārstēšanai izvēlēties līdzekļus, kas bagātīgi satur eļļu. Deguna gļotādu klāj skropstiņepitēlijs, kas ar savām kustībām slauka ārā visu lieko, bet eļļa salipina skropstiņas un neļauj tām darboties. Rinogēlam+® ir dabiska pamatne, kurā ir celuloze un želatīns, tas ir ūdenī šķīstošs, līdz ar to skropstiņepitēlija darbība netiek traucēta.

Protams, ir arī sarežģītākas situācijas, kad noteikti vajadzētu iet pie ārsta. Iesnām var būt dažādas komplikācijas. Akūtās iesnas var pāriet hroniskā formā. Ja cilvēks bieži nepareizi ārstē iesnas, var veidoties atrofiska gļotāda, kuru izārstēt ir vēl grūtāk. Visi elpceļi ir savstarpēji cieši saistīti, un iesnu gadījumā, jo sevišķi mazākiem bērniem, mēdz parādīties arī sāpes ausīs, jo elpceļu gļotāda ir pietūkusi un arī gaisa kanāli, kas nogādā skābekli līdz vidusausij, ir nosprostojušies un var attīstīties vidusauss iekaisums, kas jau jāārstē ar antibiotikām. Vēl var attīstīties apakšējo elpceļu iekaisumi, kā arī deguna blakusdobumu iekaisumi, kuri arī ārstējami ļoti ilgstoši un grūti. Tāpēc aicinu ārstēt iesnas pareizi, sākt ārstēt pēc iespējas ātrāk un darīt to ar dabas vielu produktiem.

Svarīgi ir arī spēcināt imunitāti tieši laikā, kad aktivizējas respiratorie vīrusi un baktērijas. Jālieto svaigi spēcinoši produkti vai augu valsts preparāti, kuru sastāvā ir, piemēram, ehinācija, C vitamīns vai citi imunitāti stiprinoši līdzekļi. Pašlaik, rudenī, augļos un dārzeņos ir pietiekami daudz C vitamīna, bet vajadzības gadījumā var lietot arī dabiskos C vitamīna preparātus. Vīrusu aktivitātes sezonai esam izveidojuši speciālu produktu Griposan®, kur ir arī sausais ehinācijas ekstrakts, kas uzlabo imunitāti. Noteikti jāatceras, ka arī stress ir viens no cēloņiem, kas novājina organisma imunitāti, tāpēc katram cilvēkam ieteicams atrast savu paņēmienu, kā mazināt stresu, – tas var būt, piemēram, sports vai vienkārši pastaiga svaigā gaisā, priežu mežā.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

Svarīgākais