Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Maizes cepšana. Uztura speciāliste skaidro, kādas ir dabīgā ierauga vērtīgākās īpašības

© Aigars Jansons/ F64 Photo Agency

Maizes ieraugs pēdējos gadus ir kļuvis par leģendu, ko prasmīgi pavāri gatavo paši vai nodod viens otram kā vērtīgu dārgumu, jo tieši labs dabīgais ieraugs ir viena no kvalitatīvas maizes būtiskākajām sastāvdaļām. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone skaidro, kas ir dabīgā ierauga vērtīgākās īpašības un kāpēc tas padara maizi tik īpašu.

1. Viss ģeniālais ir vienkāršs. Dabīgam ieraugam ir tikai divas sastāvdaļas - milti un ūdens, tomēr tieši tas izceļ maizes garšas nianses un piešķir garšai īpašu pilnību, jo dabīgā ierauga veidošanās procesā lēni atraisās labākās miltu garšas īpašības.

2. Fermentācijas maģija. Dabīgais ieraugs veidojas tad, kad fermentācijas procesā sākas dabiskās graudu un gaisa mikrofloras simbioze. Gan miltos, gan gaisā ir savvaļas rauga šūnas un dažādas baktērijas, kas fermentācijas laikā sāk augt un attīstīties. Rūgšanas laikā veidojas sarežģīta aromātu kombinācija ar skābenām augļu garšas niansēm, ko vēlāk var sagaršot arī maizē.

3. Tie paši milti - cits rezultāts! Dabīgajam ieraugam izmanto tos pašu miltus, ko jebkuras citas maizes tapšanā, taču tieši fermentācijas process būtiski uzlabo maizes uzturvērtību. Pētījumi pierāda, ka pienskābās baktērijas fermentācijas procesā izdala antioksidantus un palielina folskābes līmeni maizē.

4. Veselīga maize - ilgstoša enerģija! Kvalitatīva un veselīga rudzu maize un kviešu maize ar diedzētiem graudiem ir vērtīgs šķiedrvielu avots, kas veicina normālu zarnu trakta darbību. Tās satur daudz B grupas vitamīnu, kas ir vitāli nepieciešami nervu, sirds un asinsvadu sistēmai, un veselīgos ogļhidrātus, kas organismā sadalās lēni, izdalot daudz enerģijas, tāpēc kvalitatīva maize garantē ilgstošu sāta sajutu.

Kvalitatīva un laba maize, kas tapusi ar dabīgo ieraugu, jau izsenis ir būtiska latviešu ēdienkartes sastāvdaļa - tā palīdz nodrošināt vērtīgas un organismam nepieciešamas uzturvielas, tādēļ kvalitatīva maize noteikti jāiekļauj veselīga uztura grozā, iemācoties maizi ar dabīgu ieraugu pagatavot pašu spēkiem vai veikalu sortimentā izvēloties kvalitatīvu dabīgā ierauga produkciju!