Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

Kā izjaukt mikrobu paradīzi virtuvē

© pixabay.com

Neredzamā paralēlā pasaule, kurā mīt dažādi slimību izraisītāji, ir tepat līdzās, katrā mājoklī. Šobrīd par to pārliecināmies kā vēl nekad, bet, lai gan galvenā uzmanība pievērsta jaunajam vīrusam, kurš izplatās gaisa pilienu veidā, nekur nav palikuši arī pārējie infekciju avoti.

Atsevišķas vietas mikrobiem mūsu virtuvē ir gluži kā paradīzes stūrīši, tāpēc tās jātīra un jākopj īpaši rūpīgi. Griežamo dēlīti vai nazi, kas bijis saskarē ar jēlu gaļu, parasti atceramies kārtīgi nomazgāt, taču piemirstas citi priekšmeti, kuriem, saimniekojot virtuvē, jāpieskaras neskaitāmas reizes.

Ledusskapju un skapju durvju rokturi, atvilktņu rokturi, elektrības slēdži. Uz tiem bieži nonāk mikrobi, kas sastopami jēlā vistu, cūku vai liellopu gaļā. Ēdiena gatavošanas gaitā rodas vajadzība paņemt kādu produktu vai piederumu, un tas, daudz nedomājot, tiek darīts ar nemazgātām rokām. Ir vai nu jāpieradinās pārtraukt darba procesu un rokas tomēr nomazgāt, vai arī jau laikus jāizņem no ledusskapja, skapīšiem un atvilktnēm visi nepieciešamie produkti un piederumi.

Ūdens krāni. Lai nomazgātu rokas, nākas atvērt ūdens krānu, bet rokas ir netīras... Krānu atgriežot, uz tā nokļūst mikrobi, cilvēks nomazgā rokas ar ziepēm un pēc tam, krānu aizgriežot, saņem mikrobus atpakaļ uz rokām. Krāni ir regulāri jādezinficē, bet, tos atverot ar apšaubāmi tīrām rokām, var izmantot papīra dvieli. Var arī palūgt, lai krānu atgriež kāds cits. Ja krāna konstrukcija ir tāda, ka to iespējams atvērt, ar vieglu pieskārienu paceļot sviru uz augšu, to var darīt ar elkoni.

Trauku dvieļi. Kā gan varētu būt netīri dvieļi, kuros ar tīrām rokām slauka svaigi nomazgātos traukus? Taču pieslaucītie dvieļi ir mitri un virtuves siltumā kļūst par labu augšanas vietu mikrobiem. Trauku dvieļi ir bieži jāmaina, un mazgājot tos vēlams arī balināt, tāpēc vismaz ikdienas lietošanai ir vērts izvēlēties vienkāršus baltus trauku dvieļus.

Sūkļi. Vienā trauku mazgājamā sūklī var dzīvot miljoniem mikrobu, kas nav iznīcināmi, lai cik rūpīgi sūkli mazgātu. Eksperti norāda, ka nedrīkst to pašu sūkli izmantot traukiem, virtuves izlietnei, ēdamgaldam un darba virsmām, jo tā pa visu virtuvi tiek izplatītas bīstamas baktērijas, tādas kā zarnu nūjiņas vai salmonellas. Lai iznīcinātu lielāko daļu mikrobu, sūkli var ielikt mikroviļņu krāsniņā, bet vēl labāk ir sūkļus bieži nomainīt, jo galu galā tie nav dārgi.

Virtuves izlietne. Pēc daudzu ekspertu atzinuma, tieši virtuves izlietnes noteka ir vislielākā mikrobu paradīze, kur patīk mājot baktērijām un sēnītēm. Mēs neredzam, kas notiek caurulē, tāpēc piemirstam, ka izlietnes kopšanai regulāri jālieto dezinfekcijas līdzekļi.

Sāls un piparu trauciņi. Trauciņi ēdiena gatavošanas procesā regulāri tiek paķerti ar tām pašām rokām, kur nupat bijusi jēla gaļa, bet, kad darbs pabeigts, reti kuram ienāk prātā, ka šie trauciņi arī ir jānomazgā. Noteikti jāatceras to izdarīt, bet vēl labāk - jāpieradinās mazgāt rokas pirms un pēc sāls un piparu trauciņu lietošanas.

Mikroviļņu krāsns vadības panelis. Liekot mikroviļņu krāsnī termiski neapstrādātus produktus, tajā skaitā jēlu gaļu, vistu vai zivi, uz vadības paneļa var nonākt zarnu nūjiņas, salmonellas un citi kaitīgi mikroorganismi, tāpēc nedrīkst aizmirst regulāri nomazgāt arī šo virsmu.

Mīluļa ēdiena bļoda. Suņa vai kaķa barības trauciņi, kas bieži nav izēsti līdz galam, mēdz stāvēt virtuvē uz grīdas. Tie nav jāmazgā gluži pēc katras mīluļa maltītes, toties saimniekam ir jāmazgā rokas ikreiz, kad tās bļodiņai pieskārušās.