Kad pandēmija liek mainīt iepirkšanās paradumus un uz veikalu ieteicams doties pēc iespējas retāk, ir gluži normāli sapirkties lielākas pārtikas preču rezerves nekā ierasts. Rezultātā – pilns ledusskapis un pilna saldētava.
Vēlāk, revidējot krājumus, reizēm pašam jābrīnās - kur es to ņēmu un cik ilgi tas jau te stāv? Labi, ja produkts ir iepakojumā ar ražotāja norādītu derīguma termiņu, bet, ja ne, jāmēģina vien atcerēties, kad tas ir pirkts vai gatavots, novērtēt izskatu, pasmaržot. Ja ēdiens par ilgu nostāvējis ledusskapī, tas var būt jau bojāts un lietošanai bīstams. Ja produkts pārāk ilgi nostāvējis saldētavā, tad tas nav bīstams, taču kvalitāte pazeminās, tādēļ, liekot pārtiku saldētavā, vēlams izmantot speciāli saldēšanai domātos trauciņus, maisiņus vai citus materiālus, uz iesaiņojuma atzīmēt datumu, kad tas ievietots, un laiku pa laikam pārskatīt šos krājumus.
Cik ilgi uzglabājami produkti:
* Svaigas nevārītas olas: ledusskapī 3-5 nedēļas, saldētavā nelikt
* Jēli olu baltumi vai dzeltenumi: ledusskapī 2-4 dienas, saldētavā līdz gadam
* Cieti vārītas olas: ledusskapī līdz 1 nedēļai, saldētavā nelikt
* Gatavi salāti ar olām, gaļu, zivīm: ledusskapī 3-5 dienas, saldētavā nelikt
* Maltā gaļa: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 3-4 mēnešus
* Svaiga gaļa gabalos: ledusskapī 3-5 dienas, saldētavā 4-12 mēnešu
* Svaiga sīki sagriezta vai kapāta gaļa: ledusskapī 3-5 dienas, saldētavā 4-6 mēnešus
* Subprodukti (mēles, nieres, aknas, sirdis u. c.): ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 3-4 mēnešus
* Vesela vista vai tītars: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā līdz gadam
* Gabalos sadalīta vista vai tītars: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 9 mēnešus
* Putnu ķidiņas: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 3-4 mēnešus
* Desiņas no jēlas gaļas: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 1-2 mēnešus
* Liesās zivis: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 6-8 mēnešus
* Treknās zivis: ledusskapī 2-3 mēnešus
* Vārītas vai ceptas zivis: ledusskapī 3-4 dienas, saldētavā 4-6 mēnešus
* Kūpinātas zivis: ledusskapī 14 dienu, saldētavā 2 mēnešus
* Svaigas garneles, kalmāri u. c. jūras veltes: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 3-6 mēnešus
* Dārzeņu vai dārzeņu un gaļas sautējumi: ledusskapī 3-4 dienas, saldētavā 2-3 mēnešus
* Vārīta gaļa un tās ēdieni: ledusskapī 3-4 dienas, saldētavā 2-3 mēnešus
* Gaļas buljons: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 2-3 mēnešus
* Cepts cālis: ledusskapī 3-4 dienas, saldētavā 4 mēnešus