Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Pircēja izbrīnīta – iegādājas plīti, bet kur kontakts?

© Pixabay

Kāda avīzes lasītāja vērsās redakcijā, lai izstāstītu savu nelāgo pieredzi, veicot pirkumu, un vēloties informēt citus, kam var gadīties līdzīga situācija.

«Nolēmu iegādāties iebūvējamo plīts virsmu. Aizbraucu uz veikalu PTA, pārdevējam izstāstīju savu vajadzību, un viņš ieteica izvēlēties kādu no indukcijas plīts virsmām. Pirkums tika veikts. Atbraucot mājās un izpakojot pirkumu, liels bija man pārsteigums par to, ka plīts virsmai komplektā nenāca līdzi ne vads, ne kontaktdakša. Plika virsma. Man nav ne mazākās izpratnes, kāds tieši vads man vēl jāpērk klāt, kā to pievienot. Un cik vēl maksās meistars, kas to visu veiks? Aizrakstīju veikalam e-pastu ar jautājumu, vai patiešām komplektā neietilpa arī vads un kontakts, un, ja tieši šim modelim tāda ekstra nenāk līdzi, kāpēc pārdevējs vismaz nepabrīdināja, ka man pašai vēl būs jārisina šādi jautājumi. Saņēmu lakonisku atbildi: «Nevienai indukcijas virsmai nav komplektā kontakta.» Man šķita, ka jebkurai elektriskai ierīcei tāds papildinājums ir pašsaprotams, izrādās ne. Aprunājos ar kaimiņieni - viņai pirms dažiem gadiem bijusi līdzīga problēma: gāzes plīts piegādāta, bet vads un kontaktdakša jāgādā pašai. Varbūt, lūdzu, varat noskaidrot, vai patiešām vads un kontaktdakša plīts virsmām pašam jāgādā? Paldies!»

Neatkarīgā uzrunāja vairākus plīts virsmas tirgotājus. Lūk, sniegtās atbildes.

PTA: «Lēmumu likt vai nelikt kontaktu pieņem ražotāji (Electrolux, Bosch, AEG utt.), un ražotājs nevar paredzēt, cik garu vadu likt komplektā (1 metrs, 2 metri utt.), kā arī nevar paredzēt, kāds pieslēguma veids ir katra klientā gadījumā (1 fāzes, 2 fāžu vai 3 fāžu pieslēgums).»

Līdzīgs skaidrojums arī interneta veikala 220.lv klientu apkalpošanas struktūrvienības vadītājam Sandim Romanovskim: «Iegādājoties indukcijas plīts virsmu, vienmēr līdzi nāk instrukcija, kas apraksta komplektāciju un kā savienot iekārtu. Tāpat pirms preces iegādes pircējam ir iespēja vērsties pie tirgotāja, lai noskaidrotu, kas pirkuma komplektā ir ietverts, kā arī apskatīt citu pircēju ieteikumus un atsauksmes zem preču aprakstiem. Ņemot vērā, ka pastāv vairāki veidi, kā pieslēgt indukcijas plīts virsmu, būtiski ir uzsvērt, ka, iegādājoties indukcijas plīts virsmu, pircējam vienmēr ir jāsazinās ar profesionāli, kas ieteiks labākos risinājumus, kā arī uzstādīs jauno iekārtu. Tāpat meistars pārbaudīs un ieteiks labāko vietu, kur iekārtu uzstādīt, lai apkārtējie apstākļi neietekmētu iespēju jaunajai iekārtai tikt sabojātai vai tikt pakļautai riskam izraisīt pēkšņu ugunsgrēku vai eksploziju.

Pārdošanā ir modeļi, kam komplektācijā līdzi nāk gan vads, gan kontaktdakša, kas paredzēti, lai pieslēgtu iekārtu vienkāršām mājas ligzdām. Tomēr jānorāda, ka lielākoties komplektā netiek iekļauts ne vads, ne kontaktdakša. Atsevišķos gadījumos nāk līdzi vads, bez kontaktdakšas. Iemesls tam ir sekojošs - indukcijas plīts virsmu var savienot vairākos veidos, piemēram, vienfāzes, divfāžu un trīsfāžu savienojumā, līdz ar to katram gadījumam ir jāatrod individuāls risinājums.»

Arī SIA MK TRADE (RD Electronics veikali) sniedz identisku skaidrojumu: «Šāda veida ierīces ir jāpieslēdz sertificētam meistaram vai elektriķim. Tas ir drošības nolūkos. Šāda veida precēm var būt dažādi pieslēguma veidi - var būt uz vienu fāzi vai divām fāzēm, vai trijām fāzēm. Atsevišķām šīs kategorijas precēm vadu var arī nebūt, jo tā to nosaka EU [ES].»