Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja

MĀJOKLIS. Kā sadzīvot ar vārnām?

© F64 Photo Agency

Pavisam svaiga informācija: prokuratūra cēlusi apsūdzību kādam vīrietim par vārnu šaušanu, un paredzēts, ka viņam varētu piemērot nosacītu cietumsodu. Apsūdzētais 2016. gada 6. augustā ar pneimatisko ieroci bez pamatota iemesla šāva daudzdzīvokļu namu pagalmā kokā sēdošo vārnu virzienā. Viena no vārnām ievainota nokrita uz zemes un nomira. Prokurore vienojusies ar apsūdzēto par sodu, proti, viens gads nosacītas brīvības atņemšanas ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Lieta nodota tiesai vienošanās apstiprināšanai.

Tikai tie, kuri izbaudījuši vārnu aktīvo un griezīgo ķērkšanu pie mājokļa logiem, spēj kaut daļēji saprast emocijas, kas var pārņemt šos putnus ne pārāk mīlošu cilvēku. Tas gan nenozīmē, ka vajag šaut uz dzīvu radību, turklāt apdzīvotā vietā.

Vārnas mēdz būt agresīvas, ik pa laikam izskan informācija par šo putnu uzbrukumiem cilvēkiem. Tomēr vārnas ir intelektuāli putni un tāpat vien neietekmē citus sev apkārt. Vārnu ligzdošanas laikā putnu mājvietas nevajag jaukt, jo tās aizsargā savus mazuļus. Tāpēc putni ir kaujinieciski un mēdz uzbrukt cilvēkiem. Ja ligzda atrodas bērnudārza vai skolas teritorijā, tad gan jāzvana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, lai putnus pārvieto un cilvēkbērni netiek apdraudēti. Citos gadījumos ir jāpaciešas pāris nedēļu, kamēr vārnulēni paaugas un to gādīgie vecāki mazos vairs neaizstāv ar pikēšanu no kokiem un knābšanu matos. Sāpīgi, starp citu!

Savukārt pirms vārnu ligzdošanas sākuma iedzīvotāji var vērsties pašvaldībā vai pie namu apsaimniekotāja, lai ligzdas noņem. Vārnas sāk vīt ligzdas marta beigās un aprīļa sākumā, bet šogad bija visai dīvaina ziema, tāpēc vārnu uzvedība var būt gadalaikam neatbilstoša.

Tiem, kuri domā planētas mērogā, sadzīvošana ar vārnām būs vieglāka. Jo pilsēta būs tīrāka, jo tajā būs mazāk vārnu un žurku. Aizveram atkritumu konteineru vākus, un vārnām nebūs iespēju veidot kolonijas. Bet! Vārnas iznīcina slimos dzīvniekus, un tā ir šo putnu priekšrocība.