Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Krāpnieciskas programmas pakļauj briesmām privātos datus; kā pasargāt savu telefonu?

© Pixabay

2019. gadā ievērojami pastiprinājusies mobilo ierīču reklāmas Trojas zirgu un stalkerprogrammatūru darbība, arvien vairāk apdraudot viedtālruņu lietotāju personas datus. Pirmajiem ir vērojams konstatēto instalācijas pakotņu skaita divciparu pieaugums, savukārt otrie ir uzbrukuši mobilo sakaru lietotājiem vismaz divas reizes biežāk nekā 2018. gadā. Uzbrukumiem bija pakļautas arī Baltijas valstis: 2019. gadā mobilo ierīču apdraudējumi uzbrukuši 7537 lietotājiem, kas ir par 7% mazāk nekā 2018. gadā. Šie ir vieni no galvenajiem konstatējumiem gadskārtējā pārskatā "Mobilo ļaunprogrammatūru attīstība".

Pēdējos gados aug bažas par digitālo konfidencialitāti, kas ir izraisījušas arī stingrāku regulējumu, bet mēs bieži aizmirstam par problēmas mobilo sakaru aspektiem, lai gan šodienas hipersavienotajā pasaulē lietotāji nepārtraukti sazinās un ir tiešsaistē, vai nu izmantojot mobilās e-pasta lietotnes, sociālos tīklus vai dažādas ziņapmaiņas lietotnes. Mobilās ierīces ir pārvērtušās par pārvadājamiem personas datu konteineriem. Nepārsteidz, ka ļaunprātīgi konfidenciālas informācijas mednieki ir nolēmuši to izmantot. "Kaspersky" statistika parāda, ka divi visaktīvāk progresējošie 2019. gada apdraudējumi ir tieši saistīti ar konfidencialitātes apdraudējumiem - tās ir mobilās reklāmprogrammatūras un stalkerprogrammatūras.

Pirmās ievāc bagātīgu privāto informāciju, lai parādītu lietotājiem atlasītus reklāmlaukumus. Bez parasti kaitinošajiem reklāmlaukumiem šā veida uzbrukumiem ir vēl kāds aspekts - konfidenciālie dati bez upura ziņas vai piekrišanas var nonākt svešos serveros. Pērn 21% no visiem "Kaspersky" novērotajiem mobilajiem apdraudējumiem bija saistīts ar reklāmprogrammatūru.

Savukārt otrās aptver komerciālas spiegprogrammatūras, kas parasti tiek instalētas ierīcēs bez lietotāju ziņas vai piekrišanas un slēpti darbojas fonā. Šīs lietotnes var piekļūt ievērojamam personas datu apjomam, piemēram, informācijai par ierīces atrašanās vietu, pārlūka vēsturei, īsziņām, tērzēšanai sociālajos medijos, fotogrāfijām un daudz kam citam. Tās ne tikai izpauž varmākam konfidenciālu informāciju, bet arī atstāj iespēju nesaistītiem hakeriem iegūt piekļuvi stalkerprogrammatūras serveriem un ievākt visu šo informāciju savām vajadzībām. Ļaunprātīgi lietotāji arvien vairāk interesējas par stalkerprogrammatūru. "Kaspersky" jaunākā statistika, kas ir aprēķināta, izmantojot Koalīcijas pret stalkerprogrammatūru ieteiktos stalkerprogrammatūras noteikšanas kritērijus, liecina, ka uzbrukumi mobilo ierīču lietotāju personas datiem ir auguši no 40 386 uzbrukumam pakļautiem unikāliem lietotājiem 2018. gadā līdz 67 500 lietotājiem 2019. gadā. Turklāt gada otrajā pusē uzbrukumu skaits divkāršojās salīdzinājumā ar pirmo pusgadu. Piemēram, 2019. gada janvārī tika uzbrukts 4483 lietotājiem, bet 2019. gada septembrī viņu skaits bija palielinājies līdz 9546 lietotājiem, savukārt 2019. gada decembrī tas sasniedza 11 052 uzbrukumam pakļautus lietotājus.

"2019. gadā daudz biežāki kļuva stalkerprogrammatūru uzbrukumi, kuru uzdevums ir izsekot upuri un ievākt konfidenciālu informāciju par viņu. Taču vēl svarīgāk, ka šā veida uzbrukumu tehniskā attīstība neatpaliek no ļaunprātīgajiem līdziniekiem. Ņemot to vērā, mēs vēlamies vēlreiz uzsvērt, ka digitālā konfidencialitāte ir tādas pašas cilvēka tiesības kā visas citas. Un ir veidi, kā saglabāt personas datu drošību un aizsargāt tos, bet, lai to veiktu, ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību šai problēmai," komentē Andis Šteinmanis, "Kaspersky" vadītājs Baltijā

Lai samazinātu inficēšanās risku un nodrošinātu aizsardzību, "Kaspersky" eksperti iesaka:

• pievērst uzmanību savā ierīcē instalētajām lietotnēm un nelejupielādēt tās no nezināmiem avotiem;

• vienmēr atjaunināt ierīci;

• regulāri veikt sistēmas skenēšanu, lai pārbaudītu, vai tā nav inficēta.

Tāpat "Kaspersky" iesaka lietotājiem instalēt ierīcē stipru drošības risinājumu, piemēram, "Kaspersky Security Cloud", kura uzdevums ir aizsargāt lietotāju privātumu un personisko informāciju no mobilajiem apdraudējumiem. Izmantojot kontu pārbaudes funkciju, šis pakalpojums arī nosaka, vai nav pārkāpta jūsu konfidencialitāte.