Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

GARDĀS BRĪVDIENAS. Pupiņas cienastam un mazām burvestībām

© Depositphotos.com

Līdzās pelēkajiem zirņiem Ziemassvētku galdā jābūt arī pupiņām. Senos laikos cilvēki pupas esot ēduši sausas un vārītas. Ja vēl gaļa un kāds taukumiņš klāt – tad pavisam labi. Šodien meklējam interesantākus veidus, kā pagatavot daudzkrāsainās pupas un pupiņas, kas audzētas tepat Latvijā vai mērojušas tālu ceļu no citām zemēm. Pasaulē ik gadu izaudzē ap 20 miljoniem tonnu pupiņu. Kādu puskilogramu no tām Ziemassvētkos un Vecgada vakarā, iespējams, pieveiks arī vidējā latviešu ģimene.

Populārs ir ticējums, ka līdz gadumijas brīdim visas galdā liktās pupas un zirņi jāapēd, jo tā simboliski apēd asaras, lai jaunajā gadā nebūtu jāraud. Mēģiniet atskatīties pagātnē kaut vai līdz pērnā gada nogalei - vai jūs apēdāt? Un vai šogad raudājāt?

Starp citu, dažas pupiņas vienmēr vajagot nēsāt līdzi makā, lai nauda nāk. Ar pupām var arī zīlēt, kādas nākamajā gadā izredzes apprecēties - jāsaber pupas traukā, neskatoties jāiegrābj kāda saujiņa un pēc tam jāizskaita: ja pāra skaitlis, tad precēsies, ja nepāra - nav lemts. Pupas nedrīkstot griezt vai bakstīt ar nazi, tad uzmetīšoties kārpas, bet tam, kurš ēd pie pupu putras maizi, esot biezas lūpas.

Mūsu tradicionālajā virtuvē pupiņas, tāpat kā zirņi, «draudzējas» ar speķi un sīpoliem. Interesanti, ka arī ASV dienvidu pavalstīs cilvēkiem ir līdzīga gaume, tikai viņi šim ēdienam klāt pasniedz aso piparu mērci vai piparu etiķi. Šāda maltīte jāietur Jaungada dienā, lai būtu labklājība. Dažādu tautu ēdienos pupas tiek kombinētas ar rīsiem, kukurūzu, kartupeļiem, burkāniem, tomātiem u. c. Iecienītākās garšvielas pupiņu ēdieniem ir ingvers, pētersīļi, ķiploki, sīpoli.

Vērtīgo olbaltumvielu dēļ pupiņas iesaka ēst visiem, īpaši veģetāriešiem un vegāniem. Labs un vitamīniem bagāts enerģijas avots ir diedzētas pupiņas. Daudzi gan sūrojas, ka no pupām uzpūšas vēders. Tās satur oligosaharīdus - saliktos ogļhidrātus (stahiozi, verbaskozi), kuru sašķelšanai cilvēka organismā nav attiecīgu fermentu. Novērots, ka tiem, kuri pupiņas ēd regulāri un bieži, vēders pūšas krietni mazāk nekā tiem, kuri šādu maltīti atļaujas tikai Ziemassvētkos. Vēdera uzpūšanos iesaka mazināt, pupiņas pirms vārīšanas kārtīgi nomērcējot (ūdens vairākkārt jāmaina); pēc pusstundu ilgas vārīšanas nolejot pirmo ūdeni, kā arī pievienojot ēdieniem anīsu, koriandru vai romiešu ķimenes jeb kuminu. Ja tomēr pupiņas rada diskomfortu, to vietā iesaka izvēlēties citu pākšaugu - lēcas.

***

Der zināt:

• Lai pupas varētu vieglāk izvārīt, tās uz nakti iemērc aukstā ūdenī.

• Ja vēlas, lai ēdienā būtu dažādu krāsu un šķirņu pupiņas, katru šķirni vāra atsevišķi, jo vārīšanās ilgums tām var būt dažāds.

• Sāli pupiņām pieliek aptuveni vārīšanas laika vidū.

• Skābi saturošus komponentus, piemēram, tomātus vai tomātu pastu, pupiņu ēdieniem pievieno gatavošanas beigās, jo citādi pupiņas būs cietas un negaršīgas.

• Ja ūdens, kurā vāra pupiņas, iegūst neglītu tumšu krāsu, to nolej, pupiņām uzlej tīru vārošu ūdeni un vārīšanu turpina.

***

Receptes

Pupiņas klostera gaumē

Sastāvdaļas:

200 g pupiņu

1 ēdamkarote saulespuķu eļļas

2-3 burkāni

1 sīpols

100 g sakņu selerijas

1 čili pipars

2 vidēji lieli tomāti

sāls

pētersīļu zaļumi

Pagatavošana:

Pupiņas izmērcē, noskalo, liek katliņā, pārlej ar ūdeni un uzvāra, turpina vārīt uz lēnas uguns, pievieno eļļu, sīki sagrieztus burkānus, sakapātu sīpolu, salmiņos sagrieztu seleriju un sasmalcinātu čili piparu; vāra, līdz pupas mīkstas. Pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus, pēc garšas pieliek sāli, vāra vēl 15 minūšu. Pirms pasniegšanas uzkaisa pētersīļu zaļumus.

Raibie pupiņu salāti

Sastāvdaļas:

400 g vārītu vai konservētu

raibo pupiņu

100 g mazu marinētu

šampinjonu

1 sarkanais sīpols

100 g kūpinātas vistas ruletes

1 sarkanā paprika

1 dzeltenā paprika

sāls, malti melnie pipari

salātu mērce pēc izvēles

1 ēdamkarote Ķīnas

pupiņu dīgstu

Pagatavošana:

Pupiņas noskalo, notecina sietā, liek salātu traukā. Pievieno šampinjonus, sagrieztu sarkano sīpolu, kubiņos sagrieztu vistas ruleti un sagrieztu papriku. Pēc garšas pieliek sāli un piparus. Sajauc, pārlej ar salātu mērci, uzkaisa dīgstus.

Vienkāršie pupiņu salāti

Sastāvdaļas:

400 g aukstu vārītu pupiņu

2 sīpoli

100 g skābā krējuma

1-2 ēdamkarotes

rīvētu mārrutku

sāls, malti melnie pipari

zaļie lociņi vai citi zaļumi

Pagatavošana:

Pupiņas sajauc ar sīki sagrieztiem sīpoliem, pievieno krējumu, kam piejaukti mārrutki, sāls un malti melnie pipari. Visu sajauc, pārkaisa ar kapātiem zaļumiem.

Pupiņu pastēte

Sastāvdaļas:

500 g sarkano pupiņu

100 g lobītu valriekstu

3 ķiploka daiviņas

sāls

100 g sviesta

1-2 granātāboli

Pagatavošana:

Pupiņas izmērcē, novāra un atdzesē, pievieno lobītus valriekstus, samaļ gaļasmašīnā. Pievieno 2-3 spiedē saspiestas ķiploku daiviņas un sāli, sajauc. Pusi pastētes izliek uz šķīvja 3 cm biezā slānī, nolīdzina, pārziež ar sviestu. Virsū liek atlikušo pastēti, nolīdzina, bagātīgi pārliek ar granātābola sēkliņām. Atdzesē ledusskapī.