Neatkarīgi no tā, kādas mums katram ir 18. novembra svinēšanas tradīcijas, tajās noteikti ir vieta arī svētku maltītei, un šī ir tā reize, kad jo īpaši gribas celt galdā ēdienus no Latvijā audzētiem un ražotiem produktiem, atcerēties vecās, labās receptes vai, gluži otrādi, pagatavot no tradicionālām izejvielām kaut ko netradicionālu.
Daudzu rīdzinieku un arī pilsētas viesu ceļš labu vietējo produktu meklējumos ved uz Rīgas Centrāltirgu. Ja trūkst ideju, tad, izstaigājot paviljonus un pētot piedāvājumu, tās nāk prātā pašas. Kādam gastronomiskās domas lidojumu varbūt veicinās zandarti un līņi, kas nozvejoti Burtnieku ezerā, cits nespēs paiet garām ceptajiem nēģiem želejā, vēl cits varbūt atcerēsies, cik daudz gardu uzkodu var pagatavot no reņģēm. Drēgnajā un tumšajā gadalaikā gribas kaut ko siltu un sātīgu, tāpēc pievilcīga šķiet doma par sautētiem skābētiem kāpostiem - ar cūkas stilbu, dažādiem cepešiem, desiņām vai varbūt pat ar pildītu zosi vai pīli. Tepat ir arī plašs dārzeņu klāsts, tostarp kāļi, rāceņi un melnie rutki, kas no parasta ikdienas ēdiena nu jau pārvērtušies teju vai eksotikā. Noderēs arī āboli un dzērvenes, ko konditori iecienījuši, lai rotātu savus izstrādājumus valsts karoga krāsās, un, ja reiz ir runa par tortēm, kūkām un desertiem, tad pie viena jānopērk arī olas, saldais krējums, sviests, biezpiens vai kas nu receptē prasīts.
Vēl jāpiebilst, ka 16.-18. novembrī Rīgas Centrāltirgus Nēģu laukumā norisināsies Staro Rīga tirdziņš, kurā viesosies dažādi tirgotāji ar savu unikālo produkciju un būs iespējams iegādāties sajūtām, vēderam un sirdij tīkamas lietas, izbaudīt novembra atmosfēru un varbūt jau nolūkot kādu gadumijas dāvanu.
***
Receptes
Cūku stilbi ar sautētiem kāpostiem
Sastāvdaļas:
2 cūku stilbi (vēlams, pakaļējie)
Sāls, garšvielu maisījums cūkgaļai
(pēc izvēles)
1 kg skābētu kāpostu
100 g cūku tauku
1 vidējs burkāns
1 vidējs sīpols
sāls, cukurs
5-6 melnie pipari
1 lauru lapa
Piedevām: vārīti kartupeļi, marinēti
un svaigi dārzeņi, marinētas sēnes,
zaļumi u.c.
Pagatavošana:
Cūku stilbus nomazgā, nosusina, kārtīgi sasāla, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 24 stundām. Pēc tam iztin, vāra sālītā ūdenī aptuveni stundu. Nedaudz atdzesē, ādu iegriež vienādās joslās, ieziež ar garšvielu maisījumu, liek iesildītā cepeškrāsnī un cep gatavu (60 - 90 min). Pasniedz kopā ar sautētiem kāpostiem un piedevām.
Skābētos kāpostus nogaršo. Ja tie šķiet pārāk skābi, liek sietā un noskalo zem tekoša ūdens, nospiež. Sautējamā traukā liek taukus, sakarsē, tajos apcep sarīvētu burkānu un sīki sagrieztu sīpolu, pievieno kāpostus, maisot apcep, pieliek pēc garšas sāli, pievieno piparus un lauru lapu, pārlej ar ūdeni, uzliek traukam vāku un sautē kāpostus aptuveni vienu stundu uz vidējas uguns. Laiku pa laikam apmaisa un, ja šķidrums iztvaikojis, pielej vēl nedaudz ūdens. Pievieno cukuru, izmaisa, izsautē mīkstus.
Cepts zandarts ar sēnēm
Sastāvdaļas:
4 zandartu filejas
(ap 150 g katra)
500 g nelielu
šampinjonu vai citu sēņu
2 sīpoli
2 - 3 ķiploku daiviņas
200 g ķiršu tomātiņu
2 zariņi svaiga timiāna
1 zariņš svaiga
rozmarīna
200 ml ūdens
sāls, cukurs, pipari
sviests cepšanai
Pagatavošana:
Sēnes notīra un sagriež šķēlītēs, sīpolus nomizo un sagriež 4 daļās, ķiploku daiviņas nomizo un sakapā. Pannā liek sviestu, tajā apcep sēnes un sīpolus. Pievieno ūdeni, timiānu, rozmarīnu un ķiplokus, vāra 3 minūtes. Pēc garšas pieliek cukuru, sāli un piparus; pēc tam - tomātus. Zivju gabalus pārkaisa ar sāli un pipariem, izcep
sviestā. Pasniedz
siltus kopā ar maizi vai svaigu dārzeņu salātiem.
Pildīti kartupeļi
Sastāvdaļas:
10 vienādi vidēja lieluma kartupeļi
1 sīpols
300 - 400 g maltās gaļas
sāls, pipari
1 ola
eļļa apcepšanai
saulespuķu, sezama u.c. sēkliņas
pārkaisīšanai
Pagatavošana:
Kartupeļus nemizo, bet rūpīgi nomazgā, vāra pusmīkstus mazā ūdenī, atdzesē, pārgriež gareniski, izdobj vidiņus. Eļļā uz pannas apcep sīki sasmalcinātu sīpolu, pievieno malto gaļu, sāli un piparus, uzlej mazliet ūdens un izsautē mīkstu. Pievieno kartupeļiem izdobtos vidiņus, visu sablenderē pēc iespējas viendabīgā masā. Piejauc olu, samīca, pilda kartupeļos, uzkaisa sēkliņas. Liek iesildītā cepeškrāsnī un cep 200 grādu temperatūrā 10-15 minūtes.
Medus un dzērveņu kēkss
Sastāvdaļas:
2 olas
250 g medus
200 g skābā krējuma
100 g sviesta
1 tējkarote vaniļas cukura
1 tējkarote sodas
1 ēdamkarote citronu sulas
300 g miltu
200 g žāvētu dzērveņu
Pagatavošana:
Olas saputo ar medu, pievieno krējumu, mīkstu sviestu un sodu, kas aplieta ar citronu sulu. Pakāpeniski piejauc miltus un miltos apviļātas dzērvenes. Mīklu lej kēksa veidnē un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes.
Ja vēlas, gatavu un atdzesētu kēksu pārlej ar ūdens peldē izkausētu tumšo šokolādi.