Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

Gardās brīvdienas. Šarmantā savādniece hurma

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Vai vēl atceraties, kāda bija sajūta, kad jūs pirmoreiz mūžā nomēģinājāt hurmu? Kuram palaimējās, auglis izrādījās salds; kuram nē, tam jau no pirmā kumosa mute tik pamatīgi savilkās čokurā, ka pārgāja vēlēšanās ēst hurmu vēl kādreiz. Ēdieniem veltītās sociālo mediju lapās joprojām sastopami palīgā saucieni – nopirku, izrādījās sīva, ko nu darīt, tomēr daudzi jau iemācījušies orientēties košo subtropu augļu stiķos un niķos.

Hurmas koks ir visziemcietīgākais no subtropu joslas augļu kokiem, tāpēc tas pavasarī nesteidzas ar ziedēšanu un augļus briedina vēlu. Kociņi sāk ražot jau 3-4 gadu vecumā un turpina nest augļus vairākus gadu desmitus. Agrīnās šķirnes ienākas oktobrī, vidējās - novembrī, bet vēlīnās - decembrī. Hurmas novāc, kad tās jau ieguvušas raksturīgo oranžo vai oranždzelteno krāsu un tālāk spēj nogatavoties pašas. Pirmās hurmas, kuras iepazinām jau padomju laikos, atceļoja pie mums no Kaukāza reģiona līdz ar visu nosaukumu. Tā kā augļi izskatās diezgan līdzīgi tomātiem, nezinošie pircēji tos sākumā izvēlējās pēc tādiem pašiem kritērijiem kā tomātus - ņēma stingrākos, bet mīkstos uzskatīja par bojātiem. Un parasti piedzīvoja vilšanos, jo lielākā daļa hurmu saldas kļūst tikai tad, kad ir pilnīgi gatavas un mīkstums jau ieguvis želejveida konsistenci. Savukārt negatavos augļos ir daudz miecvielu, galvenokārt tanīns, kas rada savelkošo garšu. Šodien tirdzniecībā pieejamas arī šķirnes, kuru augļi ir saldi, vēl būdami stingri, pat nedaudz kraukšķīgi. Citur pasaulē hurmas biežāk sauc par persimoniem. Vārds radies Amerikā, kur ieceļojušie angļi savā mēlē pārveidoja indiāņu lietotos nosaukumus putchamin, pasiminan, pessamin. Amerikas iedzimtais ir tā sauktais Virdžīnijas persimons. Tomēr lielākajai daļai no šodien visos kontinentos audzētajiem un kultivētajiem hurmu paveidiem priekšteči meklējami Ķīnā, lai gan tās mēdz saukt par Japānas hurmām - acīmredzot tāpēc, ka hurmu izplatība pasaulē esot sākusies tieši no turienes. Piemēram, uz Kaukāzu pirmie 12 hurmu kociņi atceļojuši no Japānas tikai 1896. gadā. Pasaulē senākās hurmas augot Pekinas apkaimē un esot sasniegušas pat 500 gadu vecumu.

Der zināt:

* Izvēloties hurmas, jāraugās, lai uz augļu miziņas (arī zem kātiņa un mušiņas) nebūtu gaišāku vai pat zaļu plankumu - tie norāda, ka auglis novākts par agru un nebūs visai garšīgs.

* Savelkošo šķirņu hurmas var nogatavināt mājās, istabas temperatūrā, saliktas vienā kārtā groziņā, kārbiņā vai uz paplātes. Vissvarīgākais ir saglabāt veselu augļa miziņu, jo pilnīgi gatava hurma ir kā želeja plānā apvalkā, to var ēst ar karotīti.

* Lai atbrīvotu hurmas no savelkošās garšas, tās mēdz sasaldēt un atlaidināt.

* Žāvēšanai savelkošo šķirņu hurmas var izmantot bez īpašas apstrādes, jo nejaukā garša kaltējot izzūd.

* Hurmas miziņu parasti neēd. Mizojot hurmas tālākai apstrādei, tās uz brīdi iegremdē karstā, pēc tam aukstā ūdenī, tad novelk miziņu kā tomātiem.

* Tā kā hurmai piemīt zināmas antibakteriālas īpašības, to var izmantot, lai pagatavotu līdzekli iekaisuša kakla skalošanai: viena gatava augļa mīkstumu izberž caur sietu un pievieno 3-4 ēdamkarotes silta ūdens.

* Hurma nāk palīgā arī skaistumkopšanā - maska no hurmas mīkstuma un olas dzeltenuma palīdz sašaurināt ādas poras un cīnīties ar pinnēm.

Receptes

Hurmas smūtijs

Sastāvdaļas:

1 gatava hurma

1 laims

1 banāns

1 tējkarote medus

šķipsniņa malta kanēļa

Pagatavošana:

Hurmu nomizo, banānu notīra, sagriež gabalos, pievieno no laima izspiestu sulu, medu un kanēli, visu sablenderē.

Cepta vista hurmu marinādē

Sastāvdaļas:

1 vesela vista

3 gatavas hurmas

sāls, pipari

1 sīpols

Pagatavošana:

Izberž caur sietu nomizotas hurmas, pievieno sāli, piparus un sīki sakapātu sīpolu. Ar šo masu ieziež vistu no iekšpuses un ārpuses, cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 50-60 minūtes. Ja nepieciešams, cepamajā traukā ielej arī nedaudz ūdens.

Hurmu kēkss

Sastāvdaļas:

4 gatavas mīkstas hurmas

6 ēdamkarotes skābā krējuma

130 g cukura

3 olas

175 g miltu

1 tējkarote (ar kaudzīti) cepamā pulvera

30 g sviesta

1/2 tējkarote malta kardamona

100 g mandeļu skaidiņu

Pagatavošana:

Hurmas nomizo un sablenderē biezenī. Pievieno krējumu, cukuru, olas, sviestu, kardamonu un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, samaisa viendabīgu mīklu. To lej sagatavotā veidnē, pārkaisa ar mandeļu skaidiņām, cep cepeškrāsnī 200 grādos 40-50 minūtes.

Hurmu salāti ar sieru

Sastāvdaļas:

1 hurma

1 apelsīns

1 neliela ledussalātu galviņa

100 g zilā siera

1 ēdamkarote olīvu eļļas

1 ēdamkarote sinepju

1 ēdamkarote medus

Pagatavošana:

Salātlapas saplucina paprāvos gabalos, liek lēzenā traukā. Virsū kārto lobītus, no baltajām starpsienām atbrīvotus apelsīnu gabaliņus un kumosiņos sagrieztu hurmas mīkstumu. Nākamajā kārtā liek sadrupinātu zilo sieru. No eļļas, sinepēm un medus pagatavo viendabīgu mērci, pārlej salātiem.