Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Populāri Latvijas stilisti atklāj - kā veidot rudens garderobi

© Publicitātes foto

Līdz ar rudens sezonas iestāšanos universālveikals Stockmann aicināja vadošos stila ekspertus ielūkoties jaunākajās modes kolekcijās un dalīties padomos par ieteicamākajiem apģērbu salikumiem saskaņā ar aktuālajām tendencēm.

Izcelt šoruden savu personību ar modes palīdzību aicina Latvijā iecienīti stilisti Aleksandrs Pavlovs, Dace Krieviņa-Bahmane, Anita Altmane vides un telpu dekoratore Baiba Prindule-Rence, kā arī dzīvesstila influencere, TV žurnāliste un divu bērnu māmiņa Kristīne Virsnīte.

Bēšā 50 nokrāsas šoruden!

“Bēšs tonis vienmēr bijis mana vājība - tas attiecas gan uz apģērbu, gan aksesuāriem,” atklāja, stiliste un modes dizainere Dace Krieviņa-Bahmane. “Līdz ar laiku modes pasaulē krēmkrāsas popularitāte ir augusi, līdz šobrīd izcīnīts tāds kā triumfs - ierindojoties blakus melnajam un baltajam. Veidojot tērpu komplektus, koptēlā var būt dažādas bēšā toņa nianses, ko iesaku atsvaidzināt ar košas krāsas akcentiem kā sarkans, zils, dzeltens, tādēļ garlaicīgi nebūs!” Jāuzsver, ka, izvēloties apģērbu un aksesuārus šajā tonī, tie nezaudēs savu aktualitāti arī pēc 10 vai 20 gadiem, uzsver Dace un izceļ bēša toņa augstpapēžu laiviņkurpes kā neiztrūkstošu katras sievietes garderobes must have!

Miksēt atļauts! Atjautīgi savienoti pretpoli un pretstati.

Strīpas ar dzīvnieku rakstiem un austrumu apdrukas ar kādu īpašu akcentu - šosezon var kombinēt dažāda stila un izpildījuma apģērbus. Anita Altmane - modes eksperte un stiliste uzsver, ka katra jaunā modes sezona nāk ar iedvesmas vilni, svaigām idejām un aktualitāšu akcentiem. “Šī rudens bagātīgais tendenču sortiments ir spilgts piemērs tam, ka raibajā piedāvājumu klāstā būs lietas, kurās iemīlēties un kuras kā piemērotas sev atrdīs gan izsmalcinātas biznesa sievietes, gan zinošas modes dāmas. Aktuālu un modernu tēlu noteikti var raksturot caur atjautīgi savienotiem pretpoliem, tādēļ zaļā gaisma drosmīgām stilu kombinācijām. Klasika rotaļājas ar sportiskiem elementiem un minimālisms draudzējas ar romantiskiem motīviem. Jaudīga plecu līnija, eleganti grafiski raksti, stilu eklektika un košu krāsu eksplozija būs pa spēkam ikkatrai modes mīļotājai, kura vēlas atrast un izcelt tieši savu personību.

Aleksandrs Pavlovs, modes eksperts un tērpu dizaineris šosezon aicina kungus neapstāties un eksperimentēt ar savu ārējo stilu. “Būt atšķirīgiem un interesantiem tagad ir aktuāli kā nekad agrāk, un to realizē ne tikai sievietes - to aktīvi dara arī mūsdienīgi vīrieši. Tumšajā, drūmajā rudens un ziemas sezonā rotaļīguma un bezrūpības piesitieni garderobē atvieglo vīrieša koptēlu.” Stāsta Aleksandrs un iesaka savienot romantiskās, vieglās faktūras un krāsas ar vīrišķīgām detaļām un formām, tādējādi ļaujot izrauties no ikdienas pelēcīguma un vienveidības. “Jauns stils ir oriģināls risinājums atkāpties no ierastā, jo pamainīt sevi ar stila palīdzību ir vienkāršāk, nekā ar uzvedību.” Aleksandrs piebilst.

Feini miksēt sportisko ar klasisko, bērnišķīgo ar dumpiniecisko!

Izvēloties bērnu un jauniešu modes aktualitātes šoruden, TV žurnāliste Kristīne Virsnīte dalījās pārdomās par to, cik viegli šobrīd ietekmēt savu atvašu garderobes izvēli. “Lai cik ļoti man kā mammai patiktu noteikt to, kā ģērbsies mani bērni, saprotu, ka arvien mazāk varu ietekmēt viņu lēmumus. Tādēļ ņemu vērā vissvarīgāko - nodrošināt klasiskas pamatvērtības bērnu garderobē, kas ir kombinējamas ar citiem apģērbiem - džinsas, melnas bikses, klasiki svārki meitenēm, apavi, kāds elegants mētelītis iziešanai uz teātra izrādēm vai koncertiem, adījumi, taču pārējo patiesi varam atstāt bērnu izvēlē.” Kristīne uzsver, ka būdama pusaudzes mamma labi zina, cik pusaudžiem ir svarīgi ievērot aktuālos sezonas trendus: “Pat, ja tas ir teju visiem klasesbiedriem, tāpēc nevajadzētu pretoties viņu kārei pēc kaut kā tāda, kas mums varētu šķist nesaprotams. Ja meitene vēlas būt panku princese, ļaušu viņai tādai būt, kas starp citu, šajā rudens sezonā būs aktuāli. Atcerieties, ka mūsdienās ir feini miksēt stilus - klasiku kopā ar sportisko, īpaši bērnu garderobē.”

“Savukārt, runājot par mazajiem pusaudžiem jeb trīneidžeriem (atvasināts no trīsgadnieks un tīneidžers), kam absolūti pieskaitāms arī mans dēls, svarīgi, lai viņi justos ērti.” Uzsver Kristīne. “Mēs varam viņus pierunāt uz brīdi uzvikt to, kas mums šķiet skaisti, taču viņi klaji par to paudīs savu attieksmi, ja nevarēs brīvi skriet un rotaļāties, tāpēc klasiskas vērtības kā ērtas auduma bikses, džinsi, botiņas, džemperi un vējjakas būs aktuāls vienmēr.”

Kristīne arī pastāv uz to, ka ir vērts vairāk tērēt savu laiku un arī finanses, izvēloties klasiskus pamatapģērbus arī bērnu garderobē no kvalitātiviem materiāliem, kurus iespējams varēs valkāt jaunākais bērns, kad vecākais būs paaudzies.

Mazāk ir labāk!

Labāk mazāk nekā par daudz - šis teiciens ir aktuāls it visās dzīves jomās, arī izvēloties aksesuārus interjeram, tādēļ šoruden TELPU NOFORMĒŠANAS eksperti aicina dot priekšroku kvalitātei un nopirkt mazāk, nekā salikt plauktos neskaitāmus rāmjus un sveces. Smalkais stils izpaužas dažos noskaņas akcentos - kā ķirsītis uz tortes, un tam piekrīt arī vides stiliste un dekoratore Baibe Prindule-Rence: “Šobrīd aktuāli interjera aksesuārus iekļaut kā fundamentālas un praktiskas detaļas interjerā, un vērtēt ne tikai kā dekoru, jo ir vizuāli estētisks un skaists, bet izvērtēt kā nepieciešamu praktiskai lietošanai. Piemēram, vannasistabas aksesuāri dvieļi, paklājiņš, zobubirstīšu trauks un zobubirstes, ziepju trauks, sūkļi, birstes var veidot saskanīgu ansambli, kur katrs elements par sevi kopā veido mājīgumu. Turklāt, dzīvojot laikā, kad tik daudz runā par zero waste, ilgtspējību un dabai draudzīgu dzīves veidu, zaļā domāšana atspoguļojas arī vides noformējuma tendencēs.” Saka Baiba un uzsver, ka pamazām atkāpjas metāli, hroms un plastmasa. “Savu vietu tirgū nostiprina lins, akmens, otreiz pārstrādāts stikls, koks ar otrreiz izmantotu faktūru, mazliet nolietots, gaišā, vēsā tonī, sizāls, pinumi, sari, zīmoli ar ekosertifikātiem, rimtas krāsas un faktūras. Traukus izvēlies tikai tik, cik nepieciešams tavai ģimenei, un izraugies tos estētiski skaistus, darinātus no akmens masas ar rokas glenojumiem vai glazūru, kur katrs ir kā mazs mākslas dabs. Kopīgas maltītes ir svētki un tās ir jāsvin skaisti, pat ja tās ir tikai trešdienas brokastis.”